91 de monede rare din vremea dacilor au fost descoperite în Vrancea

Distribuie!by “91 de monede de pe vremea geto-dacilor, avand o vechime de aproximativ 2.400 de ani, au fost descoperite pe un islaz din Vrancea. Cel care le-a gasit este un localnic din comuna Vanatori, care detine un detector de metale, pe care il foloseste in timpul liber. Imediat ce a […]
Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“91 de monede de pe vremea geto-dacilor, avand o vechime de aproximativ 2.400 de ani, au fost descoperite pe un islaz din Vrancea.

Cel care le-a gasit este un localnic din comuna Vanatori, care detine un detector de metale, pe care il foloseste in timpul liber.


Imediat ce a gasit monedele, barbatul a anuntat autoritatile, iar acestea au fost predate Muzeului Vrancei.

Specialistii sustin ca monedele au origine dacica si sunt intr-o stare perfecta, fiind vorba despre 91 de monede de argint cu o greutate de circa 10 – 13 grame fiecare. Monedele au inscriptii geto-dacice, pe avers au capul unei zeitati cu barba, iar pe revers un cal in miscare.


“Am preluat tezaurul, l-am cantarit si l-am depozitat in casa de bani. Asteptam acum confirmarea datarii, pentru ca o asemenea descoperire ar fi unicat in Vrancea. Am trimis imagini la colegii de la Iasi, pentru a vedea care este si opinia lor referitor la aceste monede”, a declarat cercetatorul Aurora Apostu de la Muzeul Vrancei.

Specialistii spun ca este vorba despre o emisiune rara de monede, un subtip al drahmelor getice de tip Dumbraveni, din care sunt foarte putine piese in tara noastra.

In perioada urmatoare, va fi facuta o expertiza, pentru ca tezaurul sa fie clasat in patrimoniul cultural national.

monede dacice vrancea

Vineri, cercetatorii si specialistii, alaturi de barbatul care a facut descoperirea, vor merge in zona respectiva pentru a se asigura ca nu mai sunt si alte vestigii acolo.”[1]

SURSE

  1. http://www.ziare.com/magazin/descoperire/descoperire-unicat-in-vrancea-91-de-monede-rare-din-vremea-dacilor-1431358
  2. Foto: Facebook/Claudia Toader

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR): Conspirații, Mistere, Paranormal, Extratereștri, Istoria Omenirii, Energie Liberă, Spiritualitate și Știință. Contact: office@dir.org.ro