Afacerea “Iran-Contra” (1983 – 1988): SUA au livrat arme Iranului aflat sub embargo instituit chiar de ei, iar banii obținuți i-au folosit pentru finanțarea gherilelor teroriste din Nicaragua

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Vanzari secrete de arme catre Iran, sprijin pentru luptele de gherila din Nicaragua: in urma cu 25 ani, politica externa dusa de presedintele american Ronald Reagan a fost autopsiata in fata unei intregi lumi.

Primul semnal al afacerii, intrata in istorie sub numele de “Iran-Contras” a venit din Liban. Pe 25 noiembrie 1984 un ziar libanez a publicat o stire conform careia SUA livrau, in secret, arme Iranului, o tara impotriva careia chiar America instituise un embargo sever. Armele ar fi fost un fel de rascumparare platita pentru americanii tinuti ostatici in Liban de grupari teroriste proiraniene, scrie Deutsche Welle.

modern-american-history-ppp-10-638

iran-contra-bush 03-iran-contra

Destul de repede s-a descoperit ca intreaga afacere era opera lui Oliver North si John M. Poindexter, oameni importanti ai armatei si membrii ai Consiliului National de Securitate (CNS) al SUA. Acestia si-au dat demisia imediat dupa ce intreaga afacere a rasuflat in mass-media. Ronald Reagan, presedintele SUA, sustinea la acea vreme ca nu a stiut nimic: “Nu am sustinut niciun fel, repet, niciun fel de negot armat cu Iranul si nici pe viitor nu vom face asa ceva” sustinea el.


Strategia perfida a SUA

Adevarul este ca operatiunea a fost girata personal de Reagan, dovada stand semnatura sa pe una dintre aprobarile acordate CNS. S-a dovedit ca Iranul a primit 1.500 de tancuri si rachete defensive. Acesta, insa, era doar varful icebergului, pentru ca Iranul nu numai ca a eliberat prizonierii, dar a si platit vreo cateva milioane de dolari (s-a vehiculat cifra 48 in presa americana) pentru armele primite. Bani pe care North si Poindexter i-au indreptat catre razboiul de gherila din Nicaragua.


In 1979 dictatorul Somoza este inlaturat de la conducerea statului Nicaragua. SUA au decis ca interesele lor strategice in zona sunt periclitate si au inceput sa finanteze trupele fidele lui Samoza, asa-numitele “Contras”, care isi stabilisera cartierul general in vecinul stat, Honduras.

Principala sursa de finantare pentru acestea venea din traficul de droguri. Antrenamentul trupelor lui Samoza a fost incredintat CIA, care a tolerat afacerea lor cu droguri. CIA a pus la cale o strategie destul de perfida: trupele trebuia sa destabilizeze Nicaragua, terorizand populatia locala, apeland chiar si la asasinarea civililor fara aparare.

Necunoscutele raman

“Nu mi-e rusine de ceea ce am facut. Am primit un ordin pe care am incercat sa-l indeplinesc”, a spus la acea vreme ofiterul North in fata comisiei speciale de ancheta a Congresului american.

Cine la Casa Alba stia despre intreaga operatiune si cat de mult cunostea Reagan?

“Nu, nu am facut-o”, a raspuns Poindexter la intrebarea comisiei daca i-a transmis presedintelui ca banii din Iran erau destinati pentru rebelii din Nicaragua.

Poindexter, North si ministrul Apararii au trebuit sa-si dea demisia. Directorul CIA a decedat in timpul anchetelor (curios, nu?) iar Reagan, chiar si cu reputatia patata, a ramas la putere.

SURSE

  1. http://www.ziare.com/international/america/iran-contras-afacerea-tenebroasa-care-a-dinamitat-america-lui-ronald-reagan-1136380

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...