Agenții Mossad pretindeau că sunt spioni CIA pentru a recruta militanți extremiști Jundallah

Distribuie!

„Agentii Mossad pretindeau ca sunt spioni CIA pentru a recruta militanti extremisti Jundallah

Agentii Mossad au recrutat militanti Jundallah, o organizatie sunita pakistaneza care comite atentate in Iran, dandu-se drept spioni americani de la CIA, relateaza revista Foreign Policy, in editia de vineri, preluata de AFP.


Aceasta operatiune, denumita „Pavilionul fals” a fost descoperita de Washington in 2007-2008 si l-a iritat la culme pe presedintele George W. Bush.

CIA, agentia americana de informatii externe, a descoperit la acel moment ca agenti ai Mossadului, serviciul israelian omolog, au efectuat activitati de recrutare ai membrilor Jundallah, in special in Londra, pretinzand ca sunt angajati ai CIA.


Agentia americana de informatii a refuzat sa comenteze aceste informatii.

Jundallah („Armata lui Dumnezeu”) este o organizatie sunita extremista anti-siita care activeaza in principal in provincia pakistaneza Balucistan (sud-vest), fiiind acuzata de Teheran de numeroase atentate efectuate pe teritoriul iranian.

Activitatile Mossadului riscau sa compromita fragilele relatii dintre Statele Unite si Pakistan – oficial, un aliat in lupta impotriva al-Qaeda – si care era presat de Iran sa actioneze impotriva Jundallah.

„A fost prostesc si periculos. Israelul ar fi trebuit sa lucreze alaturi de noi, nu impotriva noastra. Daca voiau sa fie varsat sange, mai bine al lor decat al nostru”, a afirmat un agent secret american, citat de Foreign Policy.

„Nu se pune problema ca SUA nu a cooperat cu serviciile israeliene in colectarea informatiilor despre iranieni, dar a fost cu totul altceva. Indiferent de ce gandesc unii, nu suntem implicati in afaceri de asasinare a oficialilor iranieni sau de ucidere a civililor iranieni”, a a spus ofiterul citat.

Niciun elemente nu a permis crearea unei legaturi intre campania de asasinate a oamenilor de stiinta iranieni implicati in programul nuclear si gruparea Jundallah.

Aceste crime, ultima fiind cea a lui Mostafa Ahmadi Roshan, ucis miercuri dupa explozia unei bombe amplasate pe masina sa, nu au fost revendicate.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat joi CIA si serviciile externe israeliene ca se afla in spatele acestui asasinat.

Seful Pentagonului, Leon Panetta, a negat in aceeasi zi orice implicare a americanilor, adaugand insa ca are „o mica idee” asupra identitatii autorilor.”[1]

SURSE

  1. https://www.hotnews.ro/stiri-international-11217823-agentii-mossad-pretindeau-sunt-spioni-cia-pentru-recruta-militanti-extremisti-jundallah.htm
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...