Americanii avertizează Belgradul: „Nu vă atingeți de suveranitatea Kosovo” Replica președintelui sârb: „Voi sunteți cei care ați încălcat integritatea teritorială a Serbiei, acum 9 ani”

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

„Discuțiile pe care le-am avut, la Belgrad, cu un oficial din cadrul Departamentului de Stat al SUA nu au fost „ușoare”, a declarat luni Președintele sârb Aleksandar Vucici aîntr-un interviu pentru televiziunea Pink TV, scrie b92.net.

Potrivit lui Vucici, oficialii americani au venit în Serbia „pentru a-și susține interesele lor, nu pe ale noastre”.
Liderul sârb a precizat că în cadrul reuniunii cu Brian Hoyt Yee, asistent-secretar adjunct pentru afaceri europene și eurasiatice în Departamentul de Stat al SUA, principalele subiecte au fost „Kosovo și Rusia”, iar schimbul de cuvinte „nu a fost unul ușor”.
„America sprijină o republică independentă a Kosovo. Hoyt Yee mi-a spus: „nu puteți încălca integritatea teritorială a Kosovo”. Atunci eu i-am răspuns „voi sunteți cei care ați încălcat integritatea teritorială a Serbiei, în urmă cu nouă ani!” I-am spus în față acest lucru”, a relatat Vucici referindu-se la declarația unilaterală de independență a albanezilor din fosta provincie sârbă, din 2008, pe care Serbia o consideră o încălcare a integrității și suveranității sale teritoriale.
Întrebat de reporter cum a reacționat oficialul american la această acuzație,  Vucici a răspuns: „Este un profesionist. Mi-a spus că îmi va spune ce crede el: „Eu v-am spus acum care este mesajul Americii. Dacă îl respectați sau nu, știți care sunt consecințele”.
Președintele sârb a vorbit și despre faptul că, pentru mulți, „după atâția ani, prezența sârbilor în Kosovo a devenit deranjantă”.
„Sârbii se trezesc. Și nu pentru că vor să ocupe, ci pentru că vor să păstreze ceea ce este al lor. Serbia stă pe scaunul ei și nimeni nu poate garanta cât timp va fi capabilă să facă asta. Când nu va mai putea să o facă, atunci în guvern și în biroul președintelui se vor fi aflat alți oameni”, a continuat președintele Vucici.
Diplomatul american a sosit luni la Belgrad pentru a participa la un forum economic, înainte de a se întâlni cu președintele sârb.
Hoyt Brian Yee, asistent-secretar adjunct pentru afaceri europene și eurasiatice în Departamentul de Stat al SUA,  a provocat un val de reacții dure la Belgrad, zilele trecute, după ce a declarat că  Serbia trebuie să aleagă între Occident și Rusia dacă vrea să adere la UE și că nu poate sta „pe două scaune”. După replica ministrului sârb al Apărării, care a calificat drept „ostile” remarcile reprezentantului Departamentului de Stat,  ministrul sârb de Externe a afirmat că „anumite persoane, inclusiv reprezentanți ai Departamentului de Stat, au vizionat prea mult Războiul Lumilor și povestiri SF”.”[1]

Va recomandam sa cititi:


https://www.dzr.org.ro/slobodan-milosevic-a-fost-achitat-de-catre-tribunalul-penal-international-pentru-fosta-iugoslavie/

SURSE


  1. https://www.activenews.ro/externe/Americanii-avertizeaza-Belgradul-%E2%80%9ENu-va-atingeti-de-suveranitatea-Kosovo-Replica-presedintelui-sarb-%E2%80%9EVoi-sunteti-cei-care-ati-incalcat-integritatea-teritoriala-a-Serbiei-acum-9-ani-147148
  2. Foto: activenews.ro

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...