Anders Kaliff, arheolog suedez: „Între vechiul teritoriu al României și vechiul teritoriu al Suediei au existat legături clare”

Distribuie!

„Anders Kaliff, arheolog si profesor la Universitatea din Uppsala, Suedia a vorbit, intr-un interviu pentru Formula As despre cateva descoperiri arheologice inedite care fac legatura intre actualul teritoriu al Romaniei si vechiul teritoriu al Suediei.

„Ca arheolog, am studiat contactele timpurii dintre Scandinavia si zona Marii Negre. Timp de multi ani, am fost doar cativa cercetatori interesati de aceste subiecte, in contrast cu secolul XX sau chiar mai demult, cand ele erau considerate foarte importante. Dar lucrurile se schimba astazi din nou.


Exista iarasi o extraordinara deschidere pentru a afla despre legaturile timpurii dintre populatii si despre migratia lor, mai ales in lumina ultimelor descoperiri, realizate cu ajutorul studiului ADN-ului. Cercetarile recente confirma in mod clar ca exista contacte timpurii intre aceste zone si ca dacii au legaturi cu Scandinavia.

De asemenea, descoperirile arheologice sugereaza contacte foarte stranse in epoca pre-romana cu zona Santana de Mures din Romania. Cea mai clara legatura este asa-numita cultura Wielbark-Santana de Mures-Cerniahov.


sarmizegetusa

Ea apartine unei populatii cu trasaturi tipice, care inca este acoperita de enigme si starneste multe intrebari. Ideea este ca aceasta populatie, intalnita si in Suedia, se intindea si in Polonia, in regiunea Pomerania, si in Transilvania, pana la Nistru si Kiev.

Cele mai clare dar si frecvente argumente sunt aceste necropole cu cercuri de piatra si lespezi asezate in picioare, al caror inteles s-a pierdut, asemanatoare intrucatva cu Sarmizegetusa. Cred ca aceasta populatie nu a migrat masiv. Cel mai probabil a fost un amestec cu grupurile dominante de goti si, cu siguranta, aliante prin casatorii”, a explicat arheologul.”[1]

SURSE

  1. http://cultural.bzi.ro/arheolog-suedez-intre-vechiul-teritoriu-al-romaniei-si-vechiul-teritoriu-al-suediei-au-existat-legaturi-clare-50693
  2. Foto: cultural.bzi.ro

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...