Apple versus FBI: FBI cere desființarea totală a criptarilor pentru acces total la informațiile private ale utilizatorilor

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tim Cook, directorul executiv al Apple, consideră că cererea FBI – susţinută de un ordin judecătoresc – de decriptare a iPhone-ului unuia dintre atacatorii de la San Bernardino este ”echivalentul cancerului” „Gândiţi-vă ce ar putea să ne mai ceară – poate un sistem de operare pentru supraveghere, poate un sistem prin care autorităţile să poată activa camera telefonului. Nu ştiu unde se vor opri. Dar eu ştiu că acest lucru nu este un lucru care ar trebui să se întâmple în această ţară”, a spus Cook, într-un interviu acordat ABC.

„Singurul mod de a obţine aceste informaţii – cel puţin, singurul mod pe care îl ştim noi – este să scrii un program pe care noi îl considerăm ca un fel de echivalent al cancerului”, a afirmat Tim Cook. „Nu îl vom scrie niciodată. Nu l-am scris niciodată şi asta e de fapt miza în acest moment. Noi credem că este un sistem de operare foarte periculos”, a dat asigurări acesta.


Afirmaţiile şefului Apple au fost făcute, chiar dacă există, deja, un ordin judecătoresc în acest sens, ordin pe care compania a decis să nu-l execute şi să-l conteste în justiţie.

Cererea a fost făcută către FBI care îşi doreşte să poată accesa conţinutul telefonului ce i-a aparţinut lui Sayed Farool, cel care împreună cu soţia sa, Tashfeen Malik, a comis atacul în care au fost ucise 14 persoane, iar altele 22 au fost rănite. Solicitarea anchetatorilor federali a venit după ce aceştia au încercat să descifreze codul aparatului, dar nu au reuşit.


FBI versus Apple

Încercările FBI-ului au dat greş deoarece sistemele Apple au o funcţie care şterge automat cheia de acces şi face ca telefonul să devină „permanent inaccesibil” după 10 încercări nereuşite. Refuzul gigantului high-tech a declanşat un adevărat conflict între autorităţile federale americane şi majoritatea companiilor din Silicon Valley.

Cook consideră că situaţia, generată de cererea autorităţilor americane, este una „complexă”, dar că, producerea unui asemenea soft, nu este deloc o soluţie deoarece apariţia sa ar genera riscuri pentru milioane de clienţi şi ar duce în final la „călcarea în picioare” a tuturor libertăţilor civile.

„Dacă tribunalul ne cere să scriem un astfel de software, gândiţi-vă ce ar putea să ne mai ceară – poate un sistem de operare pentru supraveghere, poate un sistem prin care autorităţile să poată activa camera telefonului. Nu ştiu unde se vor opri. Dar eu ştiu că acest lucru nu este un lucru care ar trebui să se întâmple în această ţară”, a mai afirmat Cook, în cadrul interviului.

Apple a primit cel puţin 15 cereri de deblocare a telefoanelor iPhone, în ultimele cinci luni, dar doar în cazul de la San Bernardino cererea a fost întărită şi de un ordin judecătoresc.

Directorul general al Apple a mai afirmat în interviul acordat televiziunii ABC că, până în prezent, compania a cooperat deplin cu FBI-ul, dar că nu poate realiza aşa-numita ”backdoor” care ar avea potenţialul de a debloca orice iPhone, nu doar cel care a aparţinut teroristului Farook.

„Am dat tot ce am avut. Noi nu ştim dacă există vreo informaţie pe telefon. Nu ştim dacă există sau nu există. Şi nici FBI-ul nu ştie. … Ceea ce ştim este am oferit toate informaţiile pe care le aveam, din telefon şi am obţinut chiar şi informaţii suplimentare cu privire la aceasta, dar ceea ce şi-ar dori FBI-ul să facem ar genera probleme pentru sute de milioane de oameni”, a mai spus Tim Cook.

El a declarat că din punctul său de vedere problema nu este doar una de intimitate, ci este o problemă care ţine de siguranţa publicului.

„Acest caz nu este despre un singur telefon. Acest caz este despre viitor … Dacă am fi ştiut o modalitate de a obţine de pe telefon şi informaţiile pe care nu le-am dat deja, dacă am fi ştiut o modalitate de a face acest lucru, care să nu expună alte sute de milioane de persoane la riscuri grave, am face-o în mod evident, dar treaba noastră este, în principal, să-i protejăm pe clienţii noştri „, a susţinut directorul executiv al Apple.

Totodată, Tim Cook a trimis un mesaj electronic angajaţilor companiei şi utilizatorilor de Apple prin care le mulţumeşte pentru sprijinul, în disputa cu FBI-ul.

La rândul lor fanii companiei, au cerut gigantului high-tech să nu cedeze solicitarii autorităţilor federale, informează publicaţia theverge.com. ”Un veteran, care a luptat 30 de ani în armata americană ne-a scris următoarele — La fel ca libertatea mea, voi considera întotdeauna propria intimitate ca o comoară”, a relatat, Cook în mesajul trimis angajaţilor companiei.

Şeful Apple a lansat şi o propunere pentru rezolvarea disensiunilor cu Guvernul Federal. Cook a cerut să-şi retragă plângerea şi în schimb să fie formată o comisie formată din experţi în informaţii de securitate naţională, tehnologie şi libertăţi civile care să dezbată implicaţiile privind aplicarea legii, securitatea naţională, intimitatea şi libertăţile personale, mai scrie theverge.com. Tim Cook a adăugat că Apple este dispusă să participe la această dezbatere, iar ideea sa este susţinută şi de unii membri ai Congresului.

Decizia Apple de a nu se conforma ordinului judecătoresc a fost salutată de unele dintre cele mai mari nume din Silicon Valley, inclusiv CEO-ul Google, Sundar Pichai, şi cel al WhatsApp, Jan Koum. Punctul de vedere al lui Cook este sustinut si de Mark Zuckerberg. „Îi susţinem pe Tim şi compania Apple”, a declarat, în acest sens, Zuckerberg într-o intervenţie extrem de aşteptată la Congresul mondial al telefoniei mobile de la Barcelona.

Doar Bill Gates, de la Microsoft, s-a disociat de acest curent. El a susţinut că este vorba de un caz special. La rânul său, după refuzul Apple de a se conforma deciziei judecătoreşti, directorul FBI, James Comey, a trimis şi el o scrisoare deschisă companiei prin care cerea public să se conformeze cerinţelor investigaţiei privind masacrul de la San Bernardino. Comey a scris, că FBI-ul a vrut „să afle codul de acces fără ca telefonul să se autodistrugă si fără a-i lua un deceniu pentru a ghici codul corect”.

Directorul FBI a spus că a înţeles că acest caz scoate în evidenţă tensiunea gravă dintre viaţa privată şi securitatea naţională. Conducerii FBI i s-a alaturat şi cea a CIA, care prin vocea directorului său John Brennan a spus că există ”o bază legitimă pentru care agenţia (FBI-nr) să încerce să afle”, tot ceea ce se găseşte pe mobilul teroristului din San Bernardino.

Directorul FBI ameninţă companiile hi-tech cerând desfiinţarea soluţiilor de criptare totală

Directorul FBI James Comey a cerut companiilor hi-tech care oferă în prezent servicii de criptare end-to-end să-şi reconsidere modelul de afacere şi să adopte tehnici de criptare care le-ar permite să intercepteze şi să predea comunicaţiile către autorităţi atunci când este necesar.

Criptarea end-to-end, unealtă de ultimă oră pentru securizarea comunicaţiilor pe internet, a devenit tot mai comună şi mai dorită după dezvăluirile făcute de fostul contractor NSA Edward Snowden în privinţa programelor de supraveghere în masă desfăşurate de guvernul american.

Conform unui articol publicat în The Intercept, directorul FBI James Comey a susţinut anterior că firmele şi companiile hi-tech ar putea să găsească o soluţie care să ofere guvernului acces la comunicaţii, dar care să nu slăbească securitatea. Experţii hi-tech au declarat că afirmaţiile sale sunt fanteziste şi l-au considerat naiv.

Dar, în cadrul unei audieri a Comitetului Juridic din cadrul Senatului ce a avut loc pe 9 decembrie 2015, Comey a declarat că discuţiile intensive cu firmele hi-tech l-au convins că „nu este vorba de o chestiune tehnică”. „Este vorba de un model de afacere”, a declarat el. „Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este: ar trebui să îşi schimbe ei modelul de afacere?” Implicaţia clară a lui Comey a fost aceea că firmele care consideră că este un model bun de afacere să ofere criptarea end-to-end – sau, precum Apple, să permită utilizatorului să îşi cripteze complet iphone-urile – ar trebui să îşi reconsidere aceste servicii.

În 2010, tehnologia de criptare introdusă de firma canadiană Blackberry a generat presiuni enorme din partea unor state, care au cerut companiei cheile de criptare, ameninţând cu interzicerea produselor pe pieţele interne. Ca urmare a scandalului, dar şi a unei campanii de atacuri în mass media, Blackberry a capotat doi ani mai târziu, pierzând o importantă cotă de piaţă.

Comey şi alţi reprezentanţi guvernamentali au presat companii precum Apple timp de mai multe luni, în audieri publice, pentru ca acestea să găsească o cale de a oferi agenţiilor de aplicare a legii acces la comunicaţiile criptate oricând există o cerere legală în acest sens.
Experţii în protejarea vieţii private susţin că aceleaşi breşe în criptarea comunicaţiilor care permit interceptări autorizate vor permite şi interceptări neautorizate – şi, prin urmare, nu oferă o securitate corespunzătoare, susţine The Intercept.

În plus, este pentru prima dată când Comey a acuzat că programele de criptare au interferat cu o investigaţie FBI în cazul terorismului.
În luna mai, când doi terorişti au încercat să ucidă o mulţime de oameni în Garland, Texas, şi au fost opriţi de forţele de ordine… în acea dimineaţă, înainte ca unul dintre acei terorişti să fi început să comită crime în masă, acesta a schimbat 109 mesaje cu un alt terorist din străinătate. Nu avem nicio idee despre ce au discutat cei doi deoarece acele mesaje erau criptate.”

În cazul Garland, FBI l-a urmărit pe unul dintre viitorii atacatori timp de luni de zile şi au alertat poliţia locală că acesta s-ar putea îndrepta spre o controversată expoziţie anti-musulmană. Dar nu supravegherea FBI-ului l-a oprit pe Elton Simpson ci poliţia din Garland. Poliţia locală nu a primit niciodată emailul FBI-ului.

Presiunea directorului FBI nu este singulară. În Europa, după atacurile Charlie Hebdo şi cele recente de la Paris din 13 noiembrie, premierul britanic David Cameron cere exact acelaşi lucru. Atât Franţa cât şi Marea Britanie au introdus legislaţii care încalcă dreptul la corespondenţă privată, printre altele, pentru a permite monitorizarea strictă de către agenţiile de informaţii.

Notă: Daesh este termenul pe care majoritatea statelor arabe și cele mai multe guverne europene îl utilizează pentru a face referire la Statul Islamic. John Kerry, secretarul de stat al Statelor Unite, folosește constant acest termen.

SURSE

  1. http://www.gandul.info/stiri/marea-miza-a-scandalului-apple-fbi-tim-cook-ceea-ce-vor-este-echivalentul-cancerului-ganditi-va-ce-ar-putea-sa-ne-mai-ceara-nu-stiu-unde-se-vor-opri-15087348
  2. http://yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=9281

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...