Arabia Saudita, aliat al SUA – 47 de executii ale opozantilor fata de Regimul Saudit, exact ca ISIS

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Arabia Saudita tine sa ne convinga si mai mult de faptul ca este un stat terorist, iar asta nu-i o noutate pentru noi. Arabia Saudita este locul unde femeile, de pilda, sunt tratate precum niste sclave sexuale ale barbatilor, rolul acesta fiind doar acela de a-i satisface sexual, nimic mai mult. In cazul in care o femeie protesteaza, fie e condamnata la sute de lovituri de bici si arestata, fie este condamnata la moarte.

Unii ar numi acest regim, chiar mai dur decat cel comunist si chiar asa este. Cu toate acestea, Arabia Saudita este un stat bogat, dar si un partener strategic, partener de nadejde, aliat al SUA, „democratia nr. 1 de pe Planeta”. Imaginati-va ce s-ar fi intamplat daca, „dictatorul” Bashar al-Assad ar fi facut asa ceva ? Fara indoiala Siria ar fi fost invadata de SUA, iar Bashar al-Assad condamnat si executat precum Saddam Hussein.


10429442_10152527131260818_3309016058897250832_n fd74aff0a8df5ac1bba3ae501f4f84a11c6e9f9f ISIS-Exports

Publicatia Cotidianul incearca sa prezinte, cat de cat obiectiv, situatia din Arabia Saudita si spre deosebire de alte publicatii din Romania, reuseste s-o faca destul de bine:

„Uniunea Europeană a manifestat sâmbătă „serioase îngrijorări” după executarea de către Arabia Saudită a șeicului șiit Nimr Baqer al-Nimr, un cunoscut oponent al regimului sunit de la Riad, relatează AFP.

„Cazul specific al șeicului Nimr al-Nimr ridică serioase îngrijorări privind libertate de expresie și respectarea drepturilor civile și politice fundamentale, care trebuie menținute în toate cazurile, inclusiv în cadrul luptei împotriva terorismului. Acest caz are potențialul de a inflama și mai mult tensiunile sectare care au produs deja multe daune în regiune, cu consecințe periculoase”, a apreciat șefa diplomației europene, Federica Mogherini, într-un comunicat.

UE lansează un apel regatului saudit să „promoveze reconcilierea între diferitele comunități” care îl compun și cere tuturor părților să dea dovadă de ‘reținere și de responsabilitate’.

Totodată, Mogherini reamintește „puternica opoziție” a Uniunii Europene față de pedeapsa capitală.

Reacția SUA

Execuția a clericului șiit Nimr Baqir al-Nimr, opozant al regimului sunit de la Riad, riscă „să exacerbeze tensiunile sectare în momentul când este urgent ca ele să fie reduse”, consideră Departamentul de Stat al SUA, citat de agențiile de presă internaționale.

„Statele Unite îndeamnă guvernul Arabiei Saudite să permită exprimarea disidenței pașnice”, spune într-un comunicat John Kirby, purtător de cuvânt al diplomației americane.

Declarându-se „deosebit de preocupate” de această execuție, care a stârnit indignare în lumea șiită, Statele Unite cheamă liderii regiunii „să-și dubleze eforturile de combatere a escaladării tensiunilor regionale”.

Arabia Saudită a executat sâmbătă 47 de persoane acuzate de terorism, printre care șeicul șiit Nimr al-Nimr, provocând indignare în lumea șiită și mai ales în Iran, care a avertizat Riadul că „va plăti scump” această moarte. Însărcinatul cu afaceri al Arabiei Saudite a fost convocat la Ministerul de Externe de la Teheran pentru a-i fi remisă o notă de protest, a relatat televiziunea de stat iraniană.

Decizia Arabiei Saudite de a executa 47 de persoane într-o singură zi a fost condamnată şi de organizaţia internaţională Amnesty, fiind o dovadă de „reglare a unor probleme politice”, a apreciat Philip Luther, directorul filialei Amnesty în Orientul Mijlociu pentru AFP.

Mai mulţi oameni au ieşit să proteste în stradă faţă de aceste execuţii în mai multe state din Orientul Mijlociu, printre care Arabia Saudită, Iran, Irak şi Bahrain. În Bahrain, poliţiştii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea de protestari.

Șeicul Al-Nimr, în vârstă de 56 de ani, a fost condamnat la moarte în octombrie 2014 pentru „port de arme” şi „lipsă de obedienţă faţă de suveran” de un tribunal din Riad. A fost arestat în iulie 2012, iar doi dintre susţinătorii săi au murit în confruntările generate de arestarea sa. El a fost unul dintre principalii opozanţi ai conducerii saudite din oraşul Qatif, pledând în repetate rânduri pentru alegeri libere.”[1]

SURSE


  1. http://www.cotidianul.ro/reactia-ue-si-a-sua-la-executiile-din-arabia-saudita-273889/

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...