Arme românești pentru conflictul din Siria

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

„ARME ROMÂNEȘTI PENTRU CONFLICTUL DIN SIRIA

România și Bulgaria au jucat un rol-cheie în înarmarea grupărilor rebele din Siria, țară devastată de peste șase ani de război civil, în care au murit, până acum, aproximativ 400 de mii de oameni. Facțiunile rebele siriene, sprijinite de Statele Unite, care luptă atât împotriva grupării teroriste Statul Islamic (ISIS), cât și contra dictatorului Bashar al-Assad, au primit arme și muniție trimise inclusiv din portul Constanța. Pe hârtie, aceste exporturi de armament s-au oprit în Iordania și Turcia, dar o investigație BIRN și OCCRP, la care au contribuit și reporteri RISE Project, arată că destinația finală a fost teatrul de război din Siria.


Reporterii au reconstituit complexa rețea prin care Pentagonul alimentează Siria cu arme, folosind documente privind achizițiile, date de trafic maritim, rapoarte oficiale, corespondență internă și interviuri cu oameni din interior. Jurnaliștii au descoperit că Statele Unite folosesc documente care ascund destinația finală a armelor. Această practică, spun experții, riscă să neutralizeze eforturile de combatere a traficului de arme și, pe de altă parte, pun guvernele est-europene care vând arme și muniție sub riscul de a încălca legislația internațională.

Operațiunile fac parte din cel mai mare program de achiziții de armament stil sovietic din istoria Pentagonului. Circa 2,2 miliarde de dolari vor fi investite astfel, până în 2022, pentru a înarma rebelii sirieni în lupta cu ISIS.”[1]


Mai multe pe larg aici -> https://www.riseproject.ro/articol/arme-romanesti-pentru-conflictul-din-siria/

SUA au declansat Operatiunea „Primavara Araba” (2010-2011) cu scopul de a aduce „democratia” in Africa de Nord si in Orientul Mijlociu. Teroristii ISIS au fost finantati de SUA pentru a-l inlatura pe Presedintele Siriei, Bashar al-Assad. Pe americani ii deranjeaza faptul ca Rusia lupta alaturi de Bashar al-Assad impotriva teroristilor ISIS. Dupa cum spunea si Noam Chomsky, „America este principalul stat terorist, iar Europa este mult prea lasa pentru a adopta o pozitie independenta”.

SURSE

  1. https://www.riseproject.ro/articol/arme-romanesti-pentru-conflictul-din-siria/
  2. Foto: sitsshow.blogspot.com

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...