Asasinat în Kosovo. Unul din principalii lideri politici ai sârbilor, împușcat în fața biroului său. Belgradul suspendă negocierile cu oficialii kosovari

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

„ACTUALIZARE: 23:10 Guvernul Serbiei a dispus, după asasinarea lui Oliver Ivanovici retragerea delegației trimise la Bruxelles pentru negocieri cu oficiali guvernamentali kosovari, afirmă surse citate de site-ul agenției ANSA.

„Delegația noastră va reveni imediat la Belgrad”, a declarat Marko Djurici, directorul Oficiului guvernamental sârb pentru afacerile din Kosovo.
Știrea inițială
Unul din principalii lideri politici ai sârbilor din Kosovo, Oliver Ivanovici, a fost împușcat mortal marți dimineața în fața biroului său din Kosovska Mitrovica, în nordul Kosovo, transmit AFP și site-ul postului sârb B92. 
Președintele sârb Aleksandar Vucici a afirmat că asasinarea politicianului este „un act de terorism„. La rândul său, adjunctul premierul sârb, ministrul Afacerilor Externe, Ivica Dacici, a calificat uciderea lui Ivanovici drept un act terorist nesăbuit care riscă să pună în pericol stabilitatea nordului Kosovo și a întregii regiuni.
Decesul politicianului a fost confirmat de avocatul său, Nebojsa Vlajic, pentru site-ul KoSSev.
Ivanovici, în vârstă de 64 de ani, a fost împușcat de patru ori în piept, în jurul orei locale 08:15 (07:15 GMT) de atacatori care se aflau într-un automobil. Politicianul a fost transportat de urgență la un spital din Kosovska Mitrovica, unde a murit.
Poliția a găsit trei cartușe în fața biroului său, a declarat Ksenija Bozovic, o oficialitate a partidului social-democrat local SPD, condus de Ivanovic.
Poliția a izolat partea de nord a orașului, declanșând operațiunea de căutare a atacatorilor.
Ivanovici era considerat un politician sârb moderat în orașul Kosovska Mitrovica, divizat în continuare între partea de nord, locuită de sârbi, și cea de sud, cu populație albaneză.
Fost secretar de stat sârb pentru Kosovo, Ivanovici, ales consilier municipal în alegerile locale din 2013 în nordul Kosovska Mitrovica, a fost încarcerat timp de doi ani după ce a fost găsit vinovat de crime de război de un tribunal al Misiunii Uniunii Europene în Kosovo. Curtea de apel de la Pristina i-a anulat ulterior condamnarea de 9 ani închisoare și a dispus rejudecarea cazului.
În luna iulie, mașina sa fusese incendiată în Kosovska Mitrovica.”[1]

„Belgradul nervos după asasinarea unui sârb în Kosovo


Președintele Biroului Guvernului Serbiei pentru Kosovo, Marko Djuric, a declarat că uciderea în această dimineață a lui Oliver Ivanovic la Kosovska Mitrovica este act criminal și terorist, care nu trebuie să rămână nepedepsit.

„Aceasta este o încercare pentru ca poporul sârb din Kosovo-Metohija să fie împins în haos; acesta este un atac asupra întregului poporul sârb ca să fie împins în infernul războiului”- a spus Djuric reporterilor de la Bruxelles. Acesta a afirmat că în zilele precedente sârbii „au fost amenințaţi cu un război, fără nicio reacție a comunității internaționale”, şi că au fost mai multe atacuri asupra proprietăţilor lor. „Oricine s-ar afla în spatele acestui act, fie că sunt criminali albanezi sau sârbi, trebuie să fie pedepsiți”, a subliniat Djuric.
Președintele Inițiativei Civice SDP, Oliver Ivanovic, a murit la Centrul de Sănătate din partea de nord a Kosovska Mitrovica, după ce în această dimineață o persoană necunoscută a tras asupra lui mai multe focuri cu un pistol.”[2]


SURSE

  1. https://www.activenews.ro/externe/Asasinat-la-Kosovo.-Unul-din-principalii-lideri-politici-ai-sarbilor-impuscat-in-fata-biroului-sau-148755
  2. http://www.flux24.ro/belgradul-nervos-dupa-asasinarea-unui-sarb-in-kosovo/
  3. Foto: en.wikipedia.org

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...