Barack Obama s-a opus prin veto: Familiile victimelor din 11 septembrie nu pot da în judecată Arabia Saudită

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

„Președintele american, Barack Obama, a respins vineri prin veto o lege care le permite supraviețuitorilor și familiilor victimelor atacurilor de 11 Septembrie să dea în judecată Arabia Saudită, a informat Casa Albă, potrivit AFP.

Barack Obama este de părere că această lege ar slăbi principiul imunității care protejează statele (și pe diplomații acestora) de proceduri judiciare și riscă, printr-un efect de bumerang, să expună Statele Unite la procese în diverse tribunale din întreaga lume.


„Înțeleg dorința de dreptate a familiilor (victimelor) și sunt hotărât să le ajut în acest efort”, a explicat președintele american într-o scrisoare adresată Senatului.

Cu toate acestea, a adăugat el, semnarea acestei legi „va avea un impact negativ asupra securității naționale a Statelor Unite”.


Odată cu acest veto, Barack Obama se angajează într-o periculoasă dispută cu Congresul care i-ar putea administra o serioasă înfrângere cu câteva luni înainte de încheierea celui de-al doilea mandat.

Dacă două treimi dintre membrii Congresului vor vota din nou textul, ei vor trece astfel peste veto-ul prezidențial și legea va intra în vigoare.

Executivul american face demersuri pe Capitol Hill, în special pe lângă aleșii democrați, pentru a se asigura că pragul fatidic nu va fi atins. Totodată, denunță micile calcule politicianiste ale congresmenilor care „în privat” exprimă rezerve, dar votează pentru text, cu privirea îndreptată spre alegerile de la 8 noiembrie, data la care va fi ales viitorul președinte al SUA și reînnoită o parte a Congresului.

Chuck Schumer, senator democrat de New York unde legea are evident o încărcătură deosebită, și-a exprimat imediat regretul pentru o decizie „dezamăgitoare”, susținând că va fi respinsă rapid de Congres.

„Dacă saudiții nu au făcut nimic rău, nu ar trebui să le fie frică de această lege. Dacă sunt vinovați pentru atentatele de la 11 Septembrie, ar trebui să dea socoteală”, a afirmat el.

„Familiile victimelor merită să fie făcută dreptate, iar dreptatea pentru aceste familii nu va fi aruncată pe fereastră din motive diplomatice”, a continuat senatorul.

Legea, numită „Justice Against Sponsors of Terrorism Act”, a iritat monarhiile de la Golful Persic care au avertizat că adoptarea acestui text ar putea crea „un grav precedent”.

Acestea întrețin deja relații tensionate cu administrația Obama căreia îi reproșează, printre altele, că a reintegrat Iranul, marele rival șiit, în jocul diplomatic.

Cincisprezece dintre cei 19 atentatori de la 11 septembrie 2001 erau cetățeni saudiți, dar implicarea Arabiei Saudite, aliat al Statelor Unite, nu a fost demonstrată prin dovezi de necontestat, potrivit unui raport american de anchetă.”[1]

Şeful CIA afirmă: Cele 28 de pagini ale Raportului despre 11.09.2011 sunt inexacte

Raportul de 28 de pagini privind atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 conţine informaţii inexacte, care ar putea fi folosite pentru a susţine implicarea Arabiei Saudite în atacuri, a declarat directorul CIA, John Brennan.

Administraţia Obama ar putea publica în curând cel puţin o parte din acest capitol secret, parte a unui raport mai amplu, despre care unii cred că ar putea arăta implicarea Arabiei Saudite în atacurile Al-Qaeda în urmă cărora au fost ucise aproximativ 3.000 de persoane, relatează Fox News.

Presiunile pentru desecretizarea documentului au început în luna aprilie, când fostul senator al statului Florida, Bob Graham, a sugerat că cei 19 terorişti care au lansat atacurile au primit un sprijin substanţial din partea unor oficiali din guvernul Arabiei Saudite şi a unor membri importanţi ai societăţii saudite.

Cele 28 de pagini fac parte dintr-un raport de 838 de pagini şi au fost reţinute din ordinele preşedintelui de la acea dată George W. Bush, care a explicat că publicarea lor ar putea divulga surse şi metode ale serviciilor de informaţii.

Brennan a precizat că investigaţia era încă în desfăşurare în 2002, adăugând că este de părere că aceste pagini conţin o „combinaţie de aspecte exacte şi inexacte”. În urma unei reevaluări a informaţiilor preliminare de către Comisia 9/11 s-a stabilit că cele 28 de pagini nu includ nicio dovadă cu privire la implicarea guvernului saudit ca instituţie sau a unor oficiali saudiţi.
Dintre cei 19 terorişti, 15 erau cetăţeni ai Arabiei Saudite.

Comentariile lui Brennan au avut loc în contextul în care Congresul american a dezbătut un proiect de lege care le-ar fi permis rudelor victimelor atacurilor teroriste să dea în judecată statele care au finanţat sau au ajutat în alt mod atacurile din SUA.

Acts-of-Terror-911

Guvernul saudit a ameninţat să vândă active în valoare de sute de miliarde de dolari dacă o astfel de lege va fi adoptată.
Preşedintele american Barack Obama a respins însă legea vineri, 23 septembrie, uzând de dreptul de veto, a anunţat Casa Albă, conform Le Monde.”[2]

SURSE

  1. http://www.activenews.ro/externe/Barack-Obama-s-a-opus-prin-veto-Familiile-victimelor-din-11-septembrie-NU-pot-da-in-judecata-Arabia-Saudita.-Reactii-dupa-masura-presedintelui-SUA-136735
  2. http://yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=10259
  3. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...