Big Brother: SRI – plan de supraveghere în masă a românilor

Distribuie!by “Patru organizaţii neguvernamentale au trimis luni o scrisoare deschisă mai multor instituţii naţionale şi europene, prin care cer anularea unui proiect al SRI, finanţat din fonduri europene, despre care susţin că ar fi unul “de supraveghere în masă”, anunţă APADOR-CH. Potrivit sursei citate, SRI a câştigat un proiect pe […]
Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Patru organizaţii neguvernamentale au trimis luni o scrisoare deschisă mai multor instituţii naţionale şi europene, prin care cer anularea unui proiect al SRI, finanţat din fonduri europene, despre care susţin că ar fi unul “de supraveghere în masă”, anunţă APADOR-CH.

Potrivit sursei citate, SRI a câştigat un proiect pe fonduri europene prin care intenţionează să achiziţioneze software şi hardware de 25 de milioane de Euro pentru “consolidare şi asigurarea interoperabilităţii sistemelor informatice”.


“Proiectul, numit “SII Analytics”, are un potenţial de supraveghere generalizată a întregii populaţii a României – un adevărat sistem informatic Big Brother – fără a avea prevăzută vreo măsură de garantare a drepturilor cetăţeneşti sau de limitare a accesului SRI sau al altor instituţii publice la datele personale colectate şi integrate în acest sistem, scăpare ce încalcă serios drepturile fundamentale”, se mai arată în comunicat.

Asociaţia susţine că proiectul a fost depus pe data de 9 iunie, la o zi după ce apelul pentru fondurile europene structurale a fost lansat public, şi a fost aprobat foarte repede, în prezent SRI derulând deja o licitaţie pentru achiziţia echipamentelor necesare şi a softurilor.


Potrivit APADOR-CH, proiectul şi-ar propune crearea unei baze de date comune de la majoritatea instituţiilor publice româneşti, care ar permite căutarea oricăror informaţii despre cetăţeni, serviciul având acces necontrolat la informaţii.

“De exemplu prin capitolul de “analiză comportamentală”, orice cetăţean ar putea avea o fişă “de bună purtare” (constituită din informaţii adunate din toate bazele de date guvernamentale), inclusiv viitorii parlamentari, judecători, procurori sau antreprenori, fişe ce pot fi folosite în scopuri nelimitate. Acestea pot fi corelate cu alte informaţii publice (de ex. Informaţiile de pe un cont de Facebook), pentru crearea de profile individuale”, explică ONG-ul.

Semnatarii scrisorii cer anularea licitaţiei şi a proiectului, susţinând că încalcă drepturile fundamendate.

Serviciul Român de Informaţii nu a făcut nicio precizare referitoare la acest subiect până la momentul transmiterii ştirii.”[1]

Șefa Uniunii Judecătorilor critică SRI: “Program de supraveghere potențială în masă a românilor”

Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, critică un proiect al SRI prin care s-ar putea realiza o supraveghere în masă a românilor. Reacția acesteia vine după ce mai multe ONG-uri au trimis o scrisoare către Comisia Europeană, Guvern și CSAT, prin care semnalau aceeași problemă.„Demararea de catre SRI a unui program (“SII Analytics”) pe fonduri europene, cu potential de supraveghere generalizata a intregii populatii a Romaniei, a starnit profunde ingrijorari legitime din partea unei parti a societatii civile, care l-au numit “un adevarat sistem informatic Big Brother”. Amploarea riscului intruziunii in viata privata a fiecarui cetatean din Romania de catre un serviciu secret al statului, semnalata de organizatii, constituie o problema extrem de serioasa, motiv pentru care trebuie sa fie tratata transparent si responsabil de autoritati”, scrie Dana Gîrbovan pe Facebook.

Potrivit președintelui UNJR, importanta subiectului reclama si o discutie mai ampla la nivel de societate, un rol fundamental revenind presei, ce trebuie sa fie „cainele de paza al democratiei”.

„Orice putere crescanda a unui serviciu secret, cu atat mai mult cu cat face posibila violari grave ale drepturilor si libertatilor individuale, inseamna o indepartare de la democratie.

Fiecare cetatean trebuie sa stie, de aceea, ce implica o astfel de intruziune a unui serviciu secret in viata privata, sa intelega exact consecintele ingradirii propriilor drepturi si libertati si de ce plateste acest pret.

Problema este cu atat mai importanta cu cat finantarea acestui proiect cu potential de supraveghere in masa a romanilor se face din fonduri europene, iar Uniunea Europeana este fondata pe valorile respectarii demnitatii umane, libertatii, democratiei, egalitatii, statului de drept, precum si pe respectarea drepturilor omului, ca valori comune ale statelor membre”, mai scrie Dana Gîrbovan.

„Scrisoarea deschisa a societatii civile din Romania ce militează pentru respectarea drepturilor cetatenilor romani a fost trimisa mai multor institutii nationale și europene (Comisia Europeana, Ministerul Fondurilor Europene, Primul Ministru, MCSI, Comisia de control a SRI, CSAT) si poate fi consultata AICI.

De asmemena, Asociatia pentru Tehnologie si Internet – ApTI a facut o analiza tehnica a caietului de sarcini, prezentand argumentat riscurile la adresa democratiei si a drepturilor fundamentale ale acestui proiect, precum si care sunt regulile ce trebuie respectate de o buna guvernanta. AICI!

In analiza facuta de ApTI se arata ca: “aceste dispozitive si programe nu au nici un rost in cadrul proiectului de Big Data sau e-Guvernare, pentru datele transmise legal – acestea au un rol doar pentru interceptarea comunicatiilor fara acordul utilizatorilor. Mai mult in mod normal supravegherea comunicatiilor se poate face doar in contextul stabilit de Codul de Procedură Penala, deci cu autorizarea judecatorului, altfel aceste activitati sunt ilegale. Unde va instala SRI-ul aceste echipamente, ce date doresc sa intercepteze si cu ce autoritate vor analiza si stoca datele și informațiile rezultate în urma acestei monitorizări?”

In analiza citata se mai arata: “Practic SRI își creează un sistem (unde s-ar putea ca și alții să aibă acces conform descrierii generale) unde ar putea căuta orice informație despre orice persoană fizică care apare într-o bază de date a autorităților publice, nerespectând în mod flagrant legislația privind protecția datelor cu caracter personal și neaplicând nicio măsură de protecție a acestor date.”

Institutiile statului trebuie sa raspunda public de indata acestor argumente și critici aduse unui program de supraveghere potentiala in masa a romanilor. Este ingrijorator sa vedem tot mai des astfel de programe sau propuneri – cum a fost recent si cea privind plățile cu cardul – prin care se incearca ingradirea tot mai accentuata a drepturilor si libertatilor castigate prin eliberarea de comunism in 1989”, scrie Dana Gîrbovan pe Facebook.”[2]

SRI ne priveste pe toti

P.S. Retineti: acesta a fost motivul pentru care Iluminatii au creat terorismul pe aceasta Planeta – cu scopul de a lua toate libertatile oamenilor, iar asta o vor face pas cu pas, iar daca nu ne trezim va fi foarte rau pentru noi.

SURSE

  1. http://www.mediafax.ro/social/update-patru-ong-uri-acuza-sri-demararea-unui-proiect-supraveghere-masa-cetatenilor-ministrul-interimar-comunicatiilor-proiectul-sri-aprobat-toate-criteriile-ghid-indeplinite-15553840
  2. http://www.stiripesurse.ro/efa-uniunii-judecatorilor-critica-sri-program-de-supraveghere-poten-iala-in-masa-a-romanilor_1146240.html
  3. Foto: epochtimes-romania.com

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Citiți și...

Propaganda progresistă și specularea spiritului de turmă
Procurorul General al României, Augustin Lazar, atacă televiziunile și susține că romanii au o cultură precară
Declarații uluitoare făcute de Tokes: "Acum e momentul autonomiei teritoriale și al independenței totale a Ardealului și a Partiumului! Unitatea militară secuiască înființată în timpul lui Bela Kun trebuie să ne fie exemplu"
Monica Macovei sustine ca membrii Congresului american au fost socati ca nu au fost consultati inainte de propunerea lui Eduard Hellvig la conducerea SRI ! Inca o dovada ca SUA controleaza totul in Romania !
Marele Ordin Masonic Feminin din Romania incearca o manipulare printr-un eveniment pe 3-5 octombrie 2014 in Bucuresti ! Cei care cunosc istoria neagra a masoneriei nu se vor lasa mintiti !
Republica procurorilor atacă la baionetă toate puterile statului
Un deputat UDMR a depus un proiect de lege care stipulează autonomia județelor Covasna, Harghita și Mureș într-un „Ținut Secuiesc”. Noua regiune ar avea aproape 800.000 de locuitori și un președinte
Ninel Peia: "Ministrul Bodog, scula lui Soros şi o conservă a Big Pharma"
România a semnat Declarația euro-africană ce recunoaște „avantajele migraţiei în ceea ce priveşte dezvoltarea”: Ungaria respinge
Implicarea principalei Fundaţii a lui George Soros în alegerile din 2014 din România
De la minciuna “gripei aviare” din 2005 la minciuna “pestei porcine” din 2018: Uciderea animalelor pentru ca românii să cumpere de la străini
"Vrem spitale, nu catedrale" - o propagandă neomarxistă creată de către ONG-urile lui George Soros
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.