Brățările de aur dacice din Munții Orăștiei

Distribuie!

În anii 1995 – 1999, am condus echipa multidisciplinară care a făcut investigații în teren, pentru Studiul multidisciplinar de evaluare, delimitare, protecție și conservare a zonelor arheologice din munții Orăștiei, comandat de Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.

Experiența acumulată ca expert al Institutului de studii istorice și social-politice, privind verificarea pe teren a raportărilor făcute de către arheologi de pe unele șantiere de cercetări, mi-a permis să observ mai atent conținutul stratificărilor de locuire umană în siturile arheologice.


În plus, am beneficiat de o echipă de cercetători care acoperea mai multe domenii științifice, din care făcea parte și generalul de divizie, profesor inginer Vasile Dragomir, fost șef al Direcției Topografice Militare, din cadrul M.Ap.N.

Printre metodele nedistructive de detecție și localizare a vestigiilor arheologice din subsol, am aplicat și detecția și teledetecția extrasenzorială, procedeu ce permite scanarea integrală a subsolului.


Prima persoană care a semnalat, în mass-media, că unele obiecte ceramice din munții Orăștiei prezintă simboluri sumeriene, a fost jurnalista Adina Mutăr. În articolul de față prezentăm încă un element, care ne poate apropia de rezolvarea problemei simbolurilor proto-sumeriene din munții Orăștiei.

Civilizație umană de acum 7200 de ani, în munții Orăștiei.
Potrivit analizelor făcute cu C14 asupra conductelor antice din ceramică, ce poartă urme de fabricare la utilaje industriale (nu la roata olarului) pentru aducțiunea și distribuirea apei potabile (foto 1) și a fragmentelor din ceramică extrase din sit de la același nivel de locuire umană, rezultă o vechime de aproximativ 7200 de ani.

Mai mult, pe fragmente de ceramică provenite cu probabilitate din vase de cult, se găsesc simboluri sumeriene. Cel mai frapant simbol este însemnul solar aparţinând zeului suprem sumerian Anu, identic cu cel de pe o stelă dintr-un templu din Sumer, închinat acestui zeu.

Potrivit enciclopediei Wikipedia, sumerienii s-au stabilit în sudul Mesopotamiei pe la anul 4.500 î. Hr. Nu se știe de unde au venit, istoricii presupun că locul de baștină al sumerienilor ar fi fost în stepele Siberiei. Au construit primele orașe-cetăți ale omenirii. Au inventat scrierea, roata, matematica, astronomia, calendarele, sistemele de irigatii, armura, carul de lupta, sabiile, harnasamentul cailor, cuiele, morile, sandalele, roata olarului, harponul, dalta, inelele, seile sau acul. Cercetătorii îi consideră pe sumerieni drept întemeietorii primei civilizații de pe Terra.

Brățările dacice… sunt (probabil) proto-sumeriene.
În legătură cu brățările dacice din aur (foto 5), ce se găsesc în siturile arheologice din munții Orăștiei, cercetătorii nu au putut găsi nici o menționare de epocă (nici pe metopele de pe Columna din Roma), că dacii le ar fi purtat.

Dovezi se găsesc însă din abundență… în Sumer. Zeii, regii și sacerdoții din Sumer purtau brățări de aur, indentice cu cele găsite în siturile din munții Orăștiei.

Prin urmare, încă un element – deloc neglijabil – vine să ateste existența cu 7200 de ani în urmă, a unui posibil regat proto-sumerian în munții Orăștiei. Rămâne în suspensie întrebarea: dacii sunt urmași ai proto-sumerienilor? Ipoteza formulată de un istoric local, potrivit căreia dacii ar fi confecționat brățări de aur pentru sacerdoții sumerieni, în cadrul unor schimburi comerciale, este puțin plauzibilă. Pentru că și pe vase de cult din munții Orăștiei, apar simboluri sumeriene.

Efortul colectiv de a prezerva istoria străveche a României, contrastează cu rapacitatea unor politicieni postdecembriști, care au achizionat – contra cost – de la căutătorii ilegali de comori autohtoni, brățări de aur (în greutate de circa 1,6 kg bucata) sustrase din siturile arheologice din munții Orăștiei. Probabil că nu toți politicienii incriminați posedă brățări și kosoni, a căror proveniență să fie fără cusur.

A rămas de pomină pățania unui important politician postdecembrist, povestită de căutătorii de comori prin cârciumile din Orăștie, cum l-au îmbrobodit să cumpere două brățări dacice și 18 kosoni realizați din aur țigănesc de un bijutier local, contra sumei de 600 milioane lei vechi. Politicianul în cauză venise la cumpărat obiecte de tezaur și cu un expert de la Ministerul Culturii, care s-a pronunțat că brățările și kosonii sunt autentici!

SURSE

  1. http://jurnalparanormal.ro/content/br%C4%83%C8%9B%C4%83rile-de-aur-din-mun%C8%9Bii-or%C4%83%C8%99tiei-sunt-proto-sumeriene

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...