Carte – document. Misterul moaştelor Sfântului Ioan Botezătorul: cum au ajuns ele în România şi unde se află acum?

Distribuie!

„Un roman bazat, în proporţie covârşitoare, pe date, fapte şi personaje istorice, promite să lămurească misterul prezenţei pe teritoriul României a moaştelor Sfântului Ioan Botezătorul. Cartea a fost lansată joi, 11 iunie, la Zalău, şi a fost scrisă de Florin Horvath, un cavaler templier pasionat de istorie şi heraldică.

Romanul, cel de-al şaselea scris de autor, se numeşte ”Umbrele nevăzutului” şi descrie, pe baza unui temeinic studiu, parcursul sinuos al moaştelor Sfântului Ioan Botezătorul de-a lungul ultimilor 2.000 de ani. După cum explica, la lansarea cărţii, chiar autorul, demersul – dificil şi sensibil – are la bază un document descoperit de scriitor şi care a avut actul de a-l intriga.

”Este vorba despre un act de danie al domnitorului Neagoe Basarab către Mănăstirea Dionisiu de la Sfântul Munte Athos care semnala, oarecum în fals, că cedează Constitul Cap al Sfântului Ioan Botezătorul mănăstirii. Numai că nu a fost chiar aşa – după cum se ştie, la Mănăstirea Dionisiu se află mâna dreaptă a Sfântului Ioan Botezătorul, păstrată într-un chivot de aur şi argint, cu pietre preţioase. Important este, însă, de ce s-a scris acest act de danie. De unde şi până unde Sfântul Ioan Botezătorul la Curtea de Argeş?”, şi-a exprimat autorul curiozitatea ce a stat la originea demersului său.

Florin Horvath a recunoscut că a trăit sentimente contradictorii încercând să îşi dea seama dacă e bine sau nu să intre pe acest ”teren minat” al istoriei şi religiei. Răspunsul revelator i l-a oferit părintele Arsenie Boca, pe care l-a cunoscut în tinereţe şi care – spune autorul – i s-a arătat într-o noapte şi i-a îndrumat paşii.

„Povestea s-a fost depănată nici nu mai ştiu cât în somn, cât în trezia aceea binecuvântată, de glasul egal al vedeniei în care părintele Arsenie mi-a îndreptat paşii peste veacurile ce au fost hărăzite periplului sfintelor moaşte ale Botezătorului.

– Du-te la Bucium şi du-te la Şinca şi mai la urmă la Hurez. Toate câte ai să le vezi te vor ajuta să le cuprinzi în albul paginilor, împlinind sub forma aceasta tot ceea ce este de spus…” , scrie, în roman, Florin Horvath.

Incitantă pentru potenţialii cititori ai cărţii este concluzia la care autorul a ajuns după cercetările sale, şi anume că moaştele Sfântului Ioan Botezătorul se află în Transilvania! ”Sper ca, după ce veţi citi cartea, să credeţi şi dumneavoastră, ca şi mine, în asta: că moaştele se află şi acum în Transilvania!”

Romanul lansat joi a apărut la  Editura ”Ordo ab chao” Zalău şi este al şaselea roman al scriitorului Florin Horvath, după „O lacrimă pentru Măria Sa”, „Voievodul albastru”, „Un templier la Sarmizegetusa”, „Ultimul festin” şi „Vecernie la amiază”. Fost pilot militar, autorul este membru al Ordinului Cavalerilor Templieri şi al Francmasoneriei.”[1]

SURSE


  1. https://adevarul.ro/locale/zalau/carte-document-misterul-moastelor-sfantului-ioan-botezatorul-ajuns-romania-afla-acum-1_557a7956cfbe376e3533c84a/index.html
  2. Foto: adevarul.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...