Catalonia, Lombardia, Veneția. Separatismul se extinde în Europa

Distribuie!by “COMENTARIU DEUTSCHE WELLE DE HORAȚIU PEPINE: Referendumul desfășurat duminică în nordul Italiei (Veneția și Lombardia) a dat la fel ca în Catalonia câștig de cauză autonomiștilor. Separatismul sub diferite chipuri pare să fie o tendință mult mai largă. În România, dacă e să judecăm după reacțiile publice, aproape toată […]
Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE DE HORAȚIU PEPINE:

Referendumul desfășurat duminică în nordul Italiei (Veneția și Lombardia) a dat la fel ca în Catalonia câștig de cauză autonomiștilor. Separatismul sub diferite chipuri pare să fie o tendință mult mai largă.


În România, dacă e să judecăm după reacțiile publice, aproape toată lumea dezaprobă independența Cataloniei. Apelul lui Mario Vargas Llosa rostit de la tribuna manifestației antiindependentiste s-a bucurat de mai multă trecere decât toate protestele împotriva  violențelor polițienești. Nu e nimic surprinzător, etosul unionist rămâne puternic în România și este posibil ca centenarul Marii Uniri să fi amplificat reacțiile.

Dar privind lucrurile strict din perspectiva istoriei românești riscăm să nu vedem adevărata problemă cu care se confruntă astăzi Europa. Duminică s-au desfășurat două consultări populare organizate de Liga Nordului în Veneția și în Lombardia. Spre deosebire de Spania, referendumurile sunt strict consultative și nu au pretenția de provoca urmări politce imediate, dar este semnificativ că în Veneția 98% dintre cei consultați, la o participare de peste 57%, s-au pronunțat în favoarea unei autonomii financiare lărgite. În Lombardia, 95% din participanții la vot s-au pronunțat și ei pentru o autonomie fiscală mai mare, atâta doar că participarea a fost acolo mai scăzută, de numai 39%. La fel ca în Catalonia avem de a face cu cele mai bogate provincii ale țării care de ani de zile se plâng ca duc în spinare zonele sărace ale sudului.

Prin urmare chiar dacă factorul economic nu este singurul care contribuie la exaltarea spiritului autonomist, el are un rol foarte important. Într-o lume în care orice discurs politic conține obligatoriu termenul ”prosperitate”, este de înțeles că anumite comunități par hotărâte să caute o mai mare prosperitate pe cont propriu. S-a remarcat totuși, pe bună dreptate, că diferența mare de participare  la vot dintre Veneția și Lombardia arată că factorul economic nu este singurul care trebuie luat în calcul și că aspectul identitar își are rolul său. Într-adevăr și în Spania tradiția catalană cântărește greu, dar ea pare mai curând să ofere un plus de persuasiune factorului economic, conferindu-i o aură de idealitate.

Să ne amintim protestele sindicale din România anilor 90, care ajunseseră  la o tehnică interesantă de promovare publică: lista revendicărilor era de fiecare dată extrem de stufoasă și începea invariabil cu aspecte de idealitate pentru ca, la un moment dat, către final să fie inserate două-trei probleme de interes imediat și real. Pesemne reacția publică convinsese sindicatele că este mult mai bine să defileze cu probleme de interes general pentru a putea apoi să strecoare și revendicările proprii. Dar aceste reglaje persuasive nu sunt neapărat efectul unui efort conștient, ci de cele mai multe ori apar de la sine. Ceva asemănător se va fi produs și în Spania și Italia, acolo unde provinciile independentiste asociaza invariabil tema economică cu subiectele tradiției culturale locale. Dar nu e greu totuși de văzut care este factorul cel mai puternic: venețienii plătesc – pretind ei – 4000 de euro pe an de cap de locuitor către bugetul central, iar cei din Lobardia chiar 6000 de euro pe an, ceea ce este PIB-ul pe cap de locuitor al României.

Dacă înțelegem bine problema, nu asistăm astăzi la balcanizarea Europei sau, cu alte cuvinte, la surescitarea naționalismelor locale, ci mai curând la atrofierea sentimentului de responsabilitate față de națiunile constituite și fixate prin norme internaționale în ultimul secol.

Pentru politica europeană costatarea aceasta este de maximă importanță. Actorii unificării europene au militat insistent în ultima jumătate de secol pentru eliminarea granițelor naționale, contribuind în mod hotărâtor la slăbirea națiunii ca orizont politic, fapt care a favorizat, firește, toate orientările centrifuge, fie că ele apăreau sub forma unor autonomii locale fie sub aceea a dinamismului transfrontalier. Prin urmare, autonomismul și migrația internă (în interiorul UE) sunt efecte directe ale integraționismului european care a propus tuturor mai multă prosperitate într-un decor lărgit.

Căci, să nu ne lăsăm înșelați de aparențe, și în România se petrece în esență același lucru, atâta doar că sub forme diferite. Dacă peste 3 milioane de bărbați și femei în puterea vârstei (aproape jumătate din forța de muncă activă) au emigrat în Occident este exact din același motiv. În România nu există nicio provincie cu adevărat bogată care să pretindă că ține restul țării pe umerii ei și de aceea nu avem evoluții identice. Județele secuiești, bunăoară, sunt printre cele mai sărace județe din țară, încât paralela nu are sens. Adevărata Catalonie a României este, de fapt, diaspora ei occidentală.

Ba, mai mult decât atât, Europa cu două viteze sau modul în care vestul Europei caută să se replieze pe sine (vezi limitarea circulației forței de muncă) este, în ciuda aparențelor, un fenomen stimulat de motivații identice cu cele ale autonomiștilor din Spania și din Italia. Repudierea lor la Bruxelles și în marile capitale europene a fost de aceea percepută cu justificată uimire. De fapt, o Europă dominată de un materialism radical va fi pândită inevitabil de tot soiul de secesionisme, fățișe sau bine disimulate.”[1]

Iluminatii sunt cei care promoveaza actiunile separatiste pentru a putea distruge natiunile. Niste natiuni fragmentate sunt usor de controlat de catre Iluminati.

SURSE

  1. http://www.flux24.ro/catalonia-lombardia-venetia-separatismul-se-extinde-in-europa/
  2. Foto: flux24.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Citiți și...

OZN-urile naziste, denumite în germană Haunebu, sunt cunoscute de aviația militară ca avioane avansate sau nave spațiale, care ar fi fost dezvoltate de inginerii și savanții naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
Care sunt instituțiile financiare, corporațiile și ONG-urile care sprijină propaganda pro homosexualitate din Europa și SUA
Controlul oamenilor prin utilizarea spectrului electromagnetic
Studiu despre homosexualizarea Americii
De ce oamenii preferă variantele oficiale ?
Premierul Serbiei, Aleksandr Vucic: "Serbia nu va uita niciodată bombardamentele NATO. Ne-ați ucis copiii!"
Rusia acuză SUA că "mimează" lupta împotriva Stat Islamic în Irak şi Siria. SUA îi protejează pe teroriștii ISIS, deoarece SUA au creat și finanțat organizația teroristă ISIS în timpul "Primăverii Arabe" (2010 - 2011) cu scopul de a-l înlătura pe Președintele Siriei, Bashar al-Assad
Așa se face politica! Lider de la Varșovia: "Nu noi am exploatat țările din care provin refugiații ajunși în Europa, nu ne-am folosit de forța lor de muncă și nu noi i-am invitat aici"
Președintele SUA, Richard Nixon, știa din 1974 că uleiul de canabis vindecă cancerul
Filosoful francez care a susținut bombardarea Serbiei și a ajutat la distrugerea Libiei, considerat cel mai mare propagandist NATO, și-a luat un tort în față, la Belgrad: „Asasinul Bernard-Henri Lévy sprijină crimele imperialiste!”
George H. W. Bush și Noua Ordine Mondială
Comisia Europeana a format un grup de experți pentru combaterea știrilor false și a dezinformării, din care face parte și o româncă! Uniunea Europeană dorește să instaureze cenzura!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică, care deține o arhivă uriașă de informații. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR): Conspirații, Mistere, Paranormal, Extratereștri, Istoria Omenirii, Energie Liberă, Spiritualitate și Știință. Contact: office@dir.org.ro