Cazul Greenbrier: Singurul caz din istorie când mărturia unei fantome a fost folosită la condamnarea unui criminal

Distribuie!

„În ianuarie 1897, Elva ”Zona” Heaster Shue, o tânără de numai 24 de ani, decedează. Autopsia realizată în grabă nu e concretă: se vorbește fie că fata nu s-a mai trezit din leșin, fie de o hemoragie provocată de un avort. Este înmormântată.

După patru săptămâni, mama defunctei, Mary Jane, cere deschiderea mormântului și o nouă autopsie, deoarece fantoma Elvei i se arătase și îi spusese că fusese omorâtă. Soțul decedatei, Edward, este găsit vinovat de crimă și condamnat la închisoare pe viață. Unicul caz din istorie ce s-a bazat pe declarațiile unei năluci…


Elva ”Zona” Heaster se născuse în 1873, într-o familie de Greenbrier, Virginia de Vest, Statele Unite. Plecase ”în lume” din localitatea natală, apoi, în octombrie 1896, întâlnise un ”pierde-vară” pe nume Erasmus ”Edward” Stribbling Trout Shue. Se întorsese în Greenbrier, cei doi se căsătoriseră, cu toată opoziția mamei fetei, Mary Jane Heaster, care nu-l ”înghițea”, deloc, pe Shue.

După o lungă perioadă de liniște în cuplu, pe 23 ianuarie 1897 corpul ”Zonei” este găsit de un băiat ce venise acasă la ei să-i ajute la ceva treabă. Cadavrul se afla la capătul scărilor, dând impresia că ar fi căzut de pe ele, cu picioarele adunate și o mână pusă pe abdomen. Imediat este chemat medicul George W. Knapp, dar acesta întârzie aproape o oră. Când ajunge, Shue a dus deja corpul sus, în dormitor. L-a spălat, l-a îmbrăcat, lucru ciudat în acele timpuri, când de cele necesare îngropăciunii se ocupa fie mama defunctei, fie cineva din familie, dar niciodată soțul. Shue nu-i permite medicului să termine autopsia, care e făcută în grabă. Cât timp acesta trebăluiește, ”Edward” stă foarte aproape și sprijină cadavrul cu perne și cearșafuri. De asemenea, îi învelește gâtul într-o eșarfă, ”spre a face mai ușoară trecerea pe cealaltă lume”, cum avea el să declare.


Knapp întocmește, rapid, un raport: cădere accidentală pe scări, ”pacienta nu și-a mai revenit din leșin”, s-a produs o hemoragie după un avort spontan petrecut cu câteva zile înainte și…asta e tot! Femeia e înmormântată pe 24 ianuarie 1897.

Mama decedatei ia acasă cearșafurile, cu gândurile de a le spăla. Apa se înroșește pe loc. Lui Mary Jane nu-i plac astfel de lucruri, e clar că ceva ciudat s-a petrecut, dar femeia nu vrea, încă, să-și acuze ginerele. Asta până când fantoma fiicei îi apare, în dormitor, la fix patru săptămâni de la îngropăciune. Îi spune că a fost ucisă, că Shue i-a rupt gâtul! Îi povestește că acesta o maltrata, că se purta extrem de crud. Pentru a dovedi că este adevărat, fantoma se întoarce cu spatele, pentru a proba că are gâtul rupt.

Imediat, femeia aleargă la procurorul John Alfred Preston. Nu se știe dacă acesta o crede sau nu, dar îl roagă pe doctorul Knapp să reexamineze cazul. Oamenii vorbesc pe la colțuri că ”Zona” a fost ucisă, așa că toată lumea e de acord cu redeschiderea dosarului.

Pe 22 februarie mai mulți medici examinează cadavrul, într-o clasă a școlii din localitate. Shue a râs tot timpul, necrezând că oamenii legii vor admite, ca probă, declarațiile unei…fantome, dar acum pare înghesuit. Câteva investigații i-au descoperit și trecutul dubios: avusese legături cu șapte femei, cu două dintre acestea se căsătorise: prima dăduse divorț, acuzând comportamentul său violent, a doua decedase în condiții suspecte.

Departamentul de Cultură și Istorie al Universității din Virginia de Vest a ”plantat” o placă ce amintește de ”Fantoma din Greenbrier”

Medicii descoperă că traheea ”Zonei” fusese zdrobită, că ligamentele îi erau sucite, iar pielea prezenta multe vânătăi. Era clar că gâtul îi fusese rupt cu intenție, așa cum ”precizase” fantoma. ”Edward” este arestat pe loc. Pe 11 iulie 1897 fostul soț este găsit vinovat de crimă și condamnat la închisoare pe viață. Primul și unicul caz din istoria procuraturii în care a fost admisă mărturia unei…năluci! Locuitorii vor să-l linșeze, doar poliția îl scapă de furia oamenilor.

 

Este arestuit la Penitenciarul Statal din Moundsville, unde mai trăiește doar trei ani. Moare pe 13 martie 1900, pe fondul unei ”epidemii necunoscute”. Doamna Heaster refuză să mai povestească ceva. Se stinge în septembrie 1916.

Cât despre fantoma ”Zonei”, ea nu a mai fost văzută niciodată de atunci.”[1]

SURSE

  1. https://a1.ro/news/inedit/greenbrier-unicul-caz-din-istoria-omenirii-cand-marturia-unei-fantome-a-dus-la-condamnarea-unui-criminal-mi-sa-aratat-mia-spus-ca-a-fost-ucisa-id706759.html
  2. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...