Cazul „Teo Peter”: Teo Peter ucis de către un soldat american aflat în stare de ebrietate, iar soldatul american a fost protejat de SUA, nefiind pedepsit

Distribuie!

„„Adevărul“ a accesat, la un tribunal militar din Quantico, SUA, dosarul judecării puşcaşului marin Christopher VanGoethem, autorul accidentului în care a murit basistul trupei Compact, Teo Peter. Acum şapte ani, Christopher VanGoethem, puşcaşul marin american care a intrat cu maşina în taximetrul în care se afla Teo Peter ucigându-l pe muzician pe loc, era achitat de acuzaţia de omor prin neglijenţă de către un tribunal militar din Quantico, Virginia.

Verdictul a declanşat proteste în România, atât în stradă, cât şi la nivel diplomatic. După ce îl scoseseră pe sergentul american din ţară la scurt timp după accident, americanii reuşiseră până la urmă să-l declare şi complet nevinovat de moartea românului. Cum a fost posibil aşa ceva? În urma unei solicitări de documente publice adresată Corpului Puşcaşilor Marini, „Adevărul“ a intrat în posesia dosarului de caz în care se explică în amănunt cum au reuşit avocaţii lui VanGoethem să-l scape de închisoare.


Dosarul conţine mai bine de 900 de pagini de stenograme, depoziţii şi procese-verbale, iar în acestea se găseşte nu numai justificarea verdictului favorabil americanului, ci şi o mulţime de informaţii surprinzătoare care nu au văzut până acum lumina zilei.

Vinovatul: semnalizarea proastă a intersecţiei


De-a lungul celor zece zile de proces, au fost audiaţi o mulţime de martori şi s-a dat citire la zeci de documente oficiale. De departe însă, cele mai importante depoziţii au fost cele date de doi specialişti americani trimişi separat la Bucureşti pentru a investiga circumstanţele accidentului şi pentru a determina gradul de culpabilitate al lui VanGoethem.

La doar câteva zile după producerea accidentului, un agent special al Serviciului de Investigaţii Criminale al Marinei americane (NCIS) a sosit la Bucureşti însoţit de doi adjuncţi. Cu ajutorul personalului ambasadei americane, agenţii au intrat în posesia raportului poliţiei rutiere, a certificatului de deces, a raportului de autopsie şi a altor documente oficiale legate de accident.

Apoi au filmat intersecţia în care şi-a pierdut viaţa Teo Peter şi au observat modul în care aceasta era semnalizată: un semafor suspendat cu semnal galben intermitent şi nu mai puţin de trei stopuri pe strada Polonă, stradă de pe care venea sergentul american în momentul accidentului. Concluzia agenţilor NCIS a fost că semnalizarea nu era de natură să provoace confuzie, iar VanGoethem ar fi trebuit să-şi dea seama că trebuie să staţioneze la stop înainte de a intra în intersecţie.

Al doilea martor crucial al procesului a fost un poliţist rutier din Virginia specializat pe reconstituirea de accidente de trafic. Acesta a fost trimis la Bucureşti pentru a verifica măsurătorile experţilor români şi pentru a se asigura că aceştia nu au măsluit rezultatele anchetei. Concluziile poliţistului au fost diametral opuse celor la care au ajuns agenţii NCIS.

Conform specialistului american, primul stop de pe strada Polonă se afla prea departe de intersecţie, al doilea stop se afla pe partea stângă a străzii unde nimeni nu s-ar fi aşteptat să-l găsească, iar al treilea stop era parţial ascuns după crengile unui copac. În sfârşit, în loc să indice prioritatea celorlalte semne de circulaţie, semnalul intermitent ar fi servit doar la distragerea atenţiei sergentului.

Fiind rugat să evalueze siguranţa intersecţiei pe o scară de la 1 la 10, poliţistul a declarat că nu i-ar da o notă mai mare de 3. Poate că sergentul este oarecum culpabil de accident, a conchis poliţistul, însă principalul vinovat a fost semnalizarea „de coşmar“ a intersecţiei.

Câteva dintre surprizele dosarului

* VanGoethem a fost iniţial cercetat nu doar pentru omor prin neglijenţă, ci şi pentru o serie întreagă de alte infracţiuni: pentru un alt accident rutier din martie 2004, pentru darea de declaraţii false (în legătură cu activităţiile sale premergătoare accidentului), pentru solicitarea amantei de a da la rândul ei declaraţii false (tot în legătură cu seara accidentului), pentru comiterea de adulter şi pentru vizionarea şi stocarea de materiale pornografice pe un computer de-al ambasadei americane.

În final, sergentul a fost găsit vinovat doar pentru darea de declaraţii false şi solicitarea unei alte persoane de a face la fel. * Nu au existat dovezi clare că VanGoethem a fost beat în noaptea de 4 decembrie 2004. Rezultatul etilotestului a fost de 0.09 mg/l, cu mult sub limita legală. Martorii care l-au văzut pe sergent în seara accidentului s-au contrazis în legătură cu posibilitatea consumării de alcool de către american.

* VanGoethem nu era la primul incident rutier în România. În martie 2004, cu doar câteva luni înainte de moartea muzicianului român, americanul intrase cu Trabantul personal (an de fabricaţie 1967!) într-un copac. Conform asistentei medicale a ambasadei, sergentul ar fi recunoscut că băuse cinci sau şase beri înainte de a se urca la volan. Accidentul nu s-a soldat cu victime. Superiorii săi, însă, l-au trimis la Viena pentru ca un psihiatru al Departamentului de Stat american să poată determina dacă este alcoolic. Dosarul obţinut de „Adevărul“ nu spune din păcate şi care a fost concluzia acestei consultaţii.

* Personalul ambasadei americane s-a temut că VanGoethem va fi linşat la locul faptei de către martorii oculari. Primul oficial american care a ajuns în intersecţie la scurt timp după accident a relatat: „La faţa locului se strânsese o mulţime mare de oameni, ceea ce era neobişnuit pentru acea oră a zilei. N-am ştiut la acea dată cine erau, dar între ei se găseau o mulţime de reporteri cu camere de luat vederi şi reflectoare. Cred că reporterii îşi dăduseră seama că cel din maşină era sergentul VanGoethem şi se repeziseră către maşină, încercând să-l filmeze.

Înconjuraseră maşina şi loveau în parbriz şi încercau să filmeze prin parbriz. În acel moment eram de departe depăşiţi numeric. Nu eram înarmat nici eu, nici personalul de pază. Poliţia nu mişca mai nimic. Ostilitatea (mulţimii) era îndreptată către sergent, aşa că am decis împreună cu şeful personalului de pază că cel mai bun lucru ar fi să-l ducem înapoi la ambasadă. Eu am luat această decizie.

După ce au plecat cu sergentul VanGoethem, m-am asigurat că agenţii de pază i-au explicat poliţistului aflat la faţa locului că nu aveam impresia că (poliţia) îi asigura sergentului siguranţa personală şi că dădusem ordin să fie dus de acolo. Dacă voiau să vină la ambasadă să-şi continue ancheta, eram dispuşi să cooperăm“.

Cronologia evenimentelor din dimineaţa de 4 decembrie 2004

Basistul şi fondatorul trupei Compact, Teo Peter, şi-a pierdut viaţa în dimineaţa zilei de 4 decembrie 2004, într-o sâmbătă, când puşcaşul marin Cristopher Robert VanGoethem, urcat băut la volan, nu a acordat prioritate la intersecţia străzii Polone cu Bulevardul Dacia, spulberând taxiul în care se afla muzicianul.Vinovatul nu a fost pedepsit nici până astăzi, ascunzându-se sub „pălăria“ imunităţii diplomatice.

Taximetristul a scăpat cu viaţă, refuzând însă să se deplaseze la proces în Statele Unite ca să depună mărturie. Potrivit informaţiile furnizate atunci de Poliţia Capitalei, etilotestul făcut cetăţeanului american arată o valoare de 0,09 miligrame/litru alcool pur în aerul expirat. Christopher R. VanGoethem, atunci în vârstă de 31 de ani, a fost trimis imediat în SUA, la baza militară din Virginia de care aparţinea.

VanGoethem a scăpat de acuzaţia de omor, în urma unui proces derulat în Statele Unite. La 1 februarie 2006, Curtea Marţială din statul Virginia l-a găsit vinovat pe american de adulter (n.r.- în momentul accidentului, acesta se afla în maşină cu iubita sa, deşi era căsătorit), achitându-l însă pentru acuzaţia de omor prin neglijenţă în legătură cu moartea muzicianului român Teo Peter.

VanGoethem a mai fost găsit vinovat de declaraţii oficiale false în faţa anchetatorilor şi de obstrucţionarea justiţiei, pentru toate acestea primind o scrisoare de mustrare. Teo Peter a fost îngropat pe 7 decembrie 2004 în cimitirul din Mănăştur din oraşul său natal Cluj-Napoca. Mormântul lui Teo se află la 10 metri distanţă de mormântul unui alt celebru muzician clujean, Iuliu Merca, liderul formaţiei Semnal M. Ultimul pahar, ultimele aplauze…

În seara fatidică, Teo Peter a ciocnit un pahar de vin cu prietenii săi pentru a sărbători reuşita ultimului festival „Rock in my heart“, al cărui organizator fusese. 4 decembrie 2004, ora 2.00 noaptea. După terminarea evenimentului, Teo Peter a mers cu vărul său Marius Iepan, cu prietenul Berti Barbera şi cu alţi camarazi să sărbătorească la un restaurant prin zona Piaţa Gemenii.

Deşi se făcuse destul de târziu, Teo refuză invitaţia vărului său care tot insistă să-l ducă acasă, spunându-i că şi-ar dori să mai stea vreo oră şi că, ironia sorţii, va lua un taxi. Orele 4.00-4.30 dimineaţa. Teo cheamă un taxi şi pleacă împreună cu Berti Barbera care coboară primul din maşină. Fondatorul trupei Compact rămâne în maşină şi, conform traseului, ar fi trebuit să meargă şi el spre casă, undeva prin cartierul Tei.

Îşi aminteşte însă că a rămas la el telefonul unui partener de afaceri italian. Aşa că se întoarce la Casa Vernescu să lase telefonul. De acolo, cheamă un alt taxi să îl ducă acasă. Nu mai ajunge niciodată, căci pe Bulevardul Dacia, la intrarea în intersecţia cu strada Polonă, Teo Peter a spus adio vieţii la numai 50 de ani. Comandantul Detaşamentului Puşcaşilor Marini de la Ambasada SUA la Bucureşti conducea un autoturism Ford Expedition. Nu acordă prioritate taxiului în care se afla Teo Peter şi îl loveşte în plin.”[1]

Băsescu, despre cazul Teo Peter: „Americanii voiau să dea 10.000 de dolari despăgubiri. Le-am spus că se fac de râs. Vă dăm noi 1 milion și plătiți voi în numele SUA, ca să nu păreți penibili”

”Eu le-am spus: dacă voi spuneți că dați 10.000 despăgubiri pentru familia lui Teo Peter, măi fraților, vă dăm noi banii, că sunteți săraci, dar să-i plătiți familiei lui Teo Peter.

Americanii au un sistem standard la astfel de acțiuni, au trupe peste tot în lume și, dacă într-un accident omoară pe cineva, plătesc 10.000 de dolari. Asta are Pentagonul în buget. Eu am insistat la ambasador, dar am discutat inclusiv cu vicepreședintele Biden. Cred că era o discuție înainte să mă duc în SUA.

Le-am spus „dacă veniți cu 10.000 de dolari ca despăgubiri, vă faceți de râs. Atât contează pentru voi viața unui civil, a unui artist, a unui cetățean? Dacă sunteți așa săraci că nu puteți plăti corect, vă dăm noi un milion și plătiți voi în numele SUA, ca să nu păreți penibili”.”[2]

SURSE

  1. http://adevarul.ro/news/eveniment/dosarul-sua-ucigasul-teo-peter-scapat-pedeapsa-cauza-semnalizarii-rutiere-defectuoase-1_51668020053c7dd83ff8a3c0/index.html
  2. http://www.activenews.ro/stiri-politic/Basescu-despre-cazul-Teo-Peter-Americanii-voiau-sa-dea-10.000-de-dolari-DESPAGUBIRI.-Le-am-spus-ca-se-fac-de-ras.-Va-dam-noi-1-milion-si-platiti-voi-in-numele-SUA-ca-sa-nu-pareti-penibili-134237
  3. Foto: Cetin.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

"Nu ne mai mințiți că România e un stat suveran și nu ne mai chemați la vot! Ce să alegem, o gașcă de târâtoare la porți străine?"
Întâlnirea Președintelui României, Klaus Iohannis, cu Presedintele SUA, Donald Trump - slugărnicie absolută în fața SUA
Cine sunt migranţii ilegali care au luat cu asalt Timişoara? Bine îngrijit, tuns tip army, era cât pe ce să lovească câteva persoane
Președintele Iohannis vrea ca autoritățile să nu-i mai onoreze pe luptătorii din rezistența anticomunistă care „s-au îndepărtat de valorile democratice”. Document INST: Componenta majoră a mișcării de rezistență anticomuniste din România a fost legionară
Un oficial al Ambasadei SUA s-a implicat în alegerile din 2016
Protest în București pentru apărarea memoriei lui Mircea Vulcănescu
Adevărul despre ce au fost învățați liceenii din Vrancea la conferința organizată de Ambasada SUA, după ce mulți dintre ei și-au semnat singuri acordurile parentale
"Liberalizarea prețurilor" - metoda prin care globaliștii măresc preturile. Economia de piață este foarte profitabilă, dar numai pentru samsari. Mai exact samsarii străini
Europarlamentarul Laurențiu Rebega: "România, tabăra de refugiați a Europei! Aici trebuie să fie aduși refugiații și să fie relocați cei indezirabili care au apucat să intre în țările din nucleul UE. Este scenariul care ni se pregătește"
O nouă încercare. Nou proiect e autonomie a Ținutului Secuiesc depus la Parlament: "E o chestiune de onoare"
Minciuna "pestei porcine africane": Medicii veterinari alungați dintr-un sat din Brăila
Nonvalorile – noile „modele de succes” în România

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...