CCR: Secţia specială pentru anchetarea procurorilor şi judecătorilor, constituţională

Distribuie!by “Înfiinţarea Parchetului special pentru investigarea judecătorilor şi procurorilor este constituțională, a decis CCR. Tot marţi, CCR a admis parţial criticile de neconstituţionalitate aduse modificărilor aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, urmând ca sesizările privind legile 303/2004 şi 317/2004 privind Statutul magistraţilor şi organizarea CSM să fie dezbătute pe 30 […]
Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Înfiinţarea Parchetului special pentru investigarea judecătorilor şi procurorilor este constituțională, a decis CCR. Tot marţi, CCR a admis parţial criticile de neconstituţionalitate aduse modificărilor aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, urmând ca sesizările privind legile 303/2004 şi 317/2004 privind Statutul magistraţilor şi organizarea CSM să fie dezbătute pe 30 ianuarie.

„Dosarele care vizează statutul magistraților și organizarea CSM le-am amânat pe 30 ianuarie, iar cel cu privire la organizarea judecătorească – am dat o decizie. Decizia constă în respingerea obiecțiilor de neconstituționalitate extrinseci care vizau modul de constituire a comisiei parlamentare şi modul de luare în dezbatere a acelor amandamente care proveneau de la Consiliul Legislativ şi de la organizaţii profesionale, spunând că acele amendamente sunt însuşite de comisie şi Parlament. Am admis patru puncte din textele concrete pe care le-au criticat autorii sesizărilor noastre. (…) Pentru celelalte texte menţionate în sesizări am respins”, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.


Preşedintele CCR a precizat că nu este nicio problemă de neconstituţionalitate legat de înfiinţarea unei secţii speciale pentru anchetarea procurorilor şi judecătorilor.

Cel (textul – n.r.) care prevedea că dintre magistraţii pensionari să fie angajaţi la curţile de apel pentru redactarea unor hotărâri de către ei, nu de către cei care au participat la judecată”a dat Dorneanu exemplu de text admis.


CCR a respins, de asemenea, solicitarea PNL privind sesizarea Comisiei de la Veneția.

Plenul Curţii Constituţionale a României (CCR) a adoptat cu unanimitate de voturi, marţi, obiecţiile de neconstituţionalitate privind patru articole din Legea privind organizarea judiciară, în timp ce pentru respingerea obiecţiilor referitoare la celelalte dispoziţii ale actului normativ s-a înregistrat majoritate de voturi.

“În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 29 de senatori aparţinând grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, constituită în Secţii Unite şi a constatat că dispoziţiile art.I pct.2, 4, 29 şi 61 din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară sunt neconstituţionale. Cu majoritate de voturi, a respins obiecţia de neconstituţionalitate formulată de aceiaşi autori şi a constatat că celelalte dispoziţii ale Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară sunt constituţionale în raport de criticile formulate”, se precizează într-un comunicat al CCR transmis Agerpres.

Conform sursei citate, Curtea a reţinut că dispoziţiile art.I pct.2 “creează paralelisme normative, preluând soluţii legislative deja existente în actul normativ, ceea ce este de natură a-i afecta structura, concizia şi unitatea conceptelor pe care acesta le utilizează”, abrogând totodată soluţia legislativă în vigoare, care enumeră expres instanţele judecătoreşti care înfăptuiesc justiţia. Prin urmare, s-a constatat că aceste dispoziţii sunt neconstituţionale, prin raportare la prevederile art.1 alin.(5) şi art.126 din Constituţie.

Referitor la dispoziţiile art.I pct.4, CCR a apreciat că acestea creează incertitudine cu privire la emitentul hotărârilor ce pot fi atacate, nefiind clar dacă este vorba despre secţii ale Consiliului Superior al Magistraturii, secţii ale unor instanţe de judecată sau secţii ale altor organisme sau autorităţi.

“Reglementarea ar avea înţeles numai din analiza evoluţiei conţinutului normativ al art. 9, deci exclusiv din interpretarea istorică a normei, însă o atare posibilitate este de neconceput din perspectiva exigenţelor de calitate pe care Constituţia le stabileşte cu privire la o lege în vigoare, astfel că norma, în noua redactare, aduce atingere art.1 alin.(5) din Constituţie, din perspectiva lipsei de claritate şi previzibilitate”, se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte dispoziţiile art.I pct.29, Curtea a constatat că acestea introduc un nou alineat, care stabileşte compunerea din doi judecători a unor complete de judecată, spre deosebire de dispoziţiile în vigoare, care prevăd compunerea acestor complete dintr-un singur judecător.

“Însă, ca urmare a modificării operate, legiuitorul nu abrogă decât dispoziţiile alin.(11) al art.54 (art.I pct.28 din legea supusă controlului de constituţionalitate) cu privire la completele de judecată care soluţionează contestaţiile formulate împotriva hotărârilor pronunţate de către judecătorii de drepturi şi libertăţi şi cei de cameră preliminară de la judecătorii şi tribunale, dispoziţiile alin.(12) rămânând nemodificate. Prin urmare, compunerea completului de judecată care soluţionează contestaţiile formulate împotriva hotărârilor pronunţate în materie penală în cursul judecăţii în primă instanţă de către judecătorii şi tribunale este reglementată de dispoziţiile art.54 prin două norme diferite: 1 singur judecător – alin.(12), respectiv 2 judecători – alin.(13)”, precizează CCR.

În această situaţie, Curtea a reţinut că, întrucât dispoziţiile vizate creează incertitudine în procesul de aplicare a legii, ele încalcă art.1 alin.(5) din Constituţie, din perspectiva lipsei de claritate şi previzibilitate a normei legale.

Cu privire la dispoziţiile art.I pct. 61, care vizează posibilitatea preşedintelui curţii de apel de a dispune ca, la instanţele cu volum mare de activitate din circumscripţia curţii de apel, pentru redactarea proiectelor de hotărâri judecătoreşti să fie încadraţi foşti judecători care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, CCR a reţinut că redactarea hotărârii judecătoreşti – actul final şi de dispoziţie al instanţei prin care se soluţionează cu autoritate de lucru judecat litigiul dintre părţi – este “rezultatul activităţii de deliberare, desfăşurată în secret, la care participă doar judecătorii care au calitatea de membri ai completului în faţa căruia a avut loc dezbaterea”.

“Motivarea hotărârii judecătoreşti este un act inerent funcţiei judecătorului cauzei, constituie expresia independenţei sale şi nu poate fi transferată către o terţă persoană. Motivarea nu constituie doar premisa unei bune înţelegeri a hotărârii, dar şi garanţia acceptării sale de către justiţiabil, care se va supune actului de justiţie având încrederea că nu este un act arbitrar. Ea reprezintă un element esenţial al hotărârii judecătoreşti, o puternică garanţie a imparţialităţii judecătorului şi a calităţii actului de justiţie, precum şi o premisă a exercitării corespunzătoare de către instanţa superioară a atribuţiilor de control judiciar de legalitate şi temeinicie. Or, în condiţiile în care hotărârea judecătorească ar fi redactată/motivată de o altă persoană decât judecătorul cauzei, justiţiabilul este lipsit tocmai de aceste garanţii”, se menţionează în comunicat.

În opinia judecătorilor constituţionali, împrejurarea că dispoziţiile art.I pct.61 fac trimitere la un act adoptat de Consiliul Superior al Magistraturii, prin care se va stabili procedura pe baza căreia se vor face încadrările, precum şi criteriile pentru identificarea situaţiilor în care este necesară colaborarea cu foştii judecători, “determină imprevizibilitatea textului şi îl viciază”.

“Criticile referitoare la neconstituţionalitatea extrinsecă a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară, în ansamblul ei, precum şi obiecţiile de neconstituţionalitate intrinsecă referitoare la celelalte dispoziţii criticate (art.I pct.5, 14, 26, 30, 45 şi 62 din lege) au fost respinse de instanţa constituţională, ca neîntemeiate”, se mai precizează în comunicatul CCR.”[1]

“VICTORIE LA CCR: DNA TREBUIE SA PREDEA DOSARELE CU MAGISTRATI – Judecatorii nu vor mai putea fi santajati sa dea solutii la comanda. CCR a decis: infiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor comise de magistrati este constitutionala. Au fost admise doar patru obiectii de neconstitutionalitate la Legea 304/2004, care vor trebui indreptate in Parlament. CCR a amanat cu o saptamana decizia privind raspunderea magistratilor si Legea CSM

A venit prima decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei pe Legile Justitiei. CCR s-a pronuntat, marti 23 ianuarie 2018, pe obiectiile de neconstitutionalitate ridicate de Inalta Curte si PNL referitoare la modificarile aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciara. Curtea a admis patru exceptii de neconstitutionalitate privind modul in care pot fi atacate hotararile sectiilor CSM, compunerea completelor de judecata sau posibilitatea ca magistrati care si-au incetat activitatea sa redacteze proiecte de hotarari judecatoresti. Foarte important, nu a fost insa admisa obiectia care a provocat teama in Sistem si care de fapt e cea mai importanta modificare dintre cele aduse legii.

Ne refeim la propunerea de infiintare a Sectiei pentru investigarea infractiunilor comise de magistrati, propunere care, alaturi de raspunderea magistratilor, care a starnit o reactie furibunda din partea DNA, PICCJ si a tuturor activistilor #rezist din magistraturaAstfel, CCR a stabilit ca infiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor comise de magistrati este constitutionalaCeea ce inseamna ca DNA-ul Laurei Kovesi (foto) va ramane fara instrumentul de santaj la magistrati. Spunem asta in conditiile in care asa cum bine se stie si cum chiar judecatorii de buna credinta au reclamat, anchetarea magistratilor de catre parchetul lui Kovesi era considerata ca un instrument de presiune si santajCaci judecatorul care trebuia sa judece un dosar al DNA oricand putea deveni el insusi tinta unui dosar la DNA, in caz ca nu dadea solutia pe placul parchetului lui Kovesi. Mai mult, prin infiintarea acestei Sectii, DNA va trebui sa predea toate dosarele cu magistrati. Si, asa cum Lumeajustitiei.ro a explicat, in acel moment se va putea afla lista judecatorilor si procurorilor urmariti de DNA, dar care in acelasi timp solutioneaza dosare ale DNA, asa, intr-o tacere totala. Este evident ca in momentul in care vor aparea numele judecatorilor care solutionau dosare ale DNA, in timp ce erau urmariti penal, va veni si confirmarea faptului ca acestia s-au aflat in situatia de a fi pusi sa judece sub santaj, metoda folosita pentru a se ajunge la solutia dorita.

Pe de alta parte, CCR a amanat pentru saptamana viitoare decizia in cazul Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si Legii 317/2004 privind CSM.”[2]

Mai multe pe larg aici -> https://www.luju.ro/dezvaluiri/evenimente/victorie-la-ccr-dna-trebuie-sa-predea-dosarele-cu-magistrati-judecatorii-nu-vor-mai-putea-fi-santajati-sa-dea-solutii-la-comanda-ccr-a-decis-infiintarea-sectiei-pentru-investigarea-infractiunilor-comise-de-magistrati-este-constitutionala-au-fost-admise-do

SURSE

  1. http://www.romaniatv.net/ccr-sectia-speciala-pentru-anchetarea-procurorilor-si-judecatorilor-constitu-ionala_399645.html
  2. https://www.luju.ro/dezvaluiri/evenimente/victorie-la-ccr-dna-trebuie-sa-predea-dosarele-cu-magistrati-judecatorii-nu-vor-mai-putea-fi-santajati-sa-dea-solutii-la-comanda-ccr-a-decis-infiintarea-sectiei-pentru-investigarea-infractiunilor-comise-de-magistrati-este-constitutionala-au-fost-admise-do
  3. Foto:

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Citiți și...

Impozitul pe cifra de afaceri e apărat de un antreprenor român: America e pe locul 10 în topul investițiilor străine. Cu acest procent rușinos de mic chiar vrei să impui statului român politica de impozite și taxe?
Inconştienţă, prostie sau corupţie: avem grofi despăgubiţi a treia oară
Câteva zeci de persoane au întrerupt proiecția filmului 120 bpm la MȚR. Oamenii au venit cu icoane și mesajul „România nu e Sodoma” și au cântat Troparul "Înălțării Sfintei Cruci”. Pelicula nu a mai fost difuzată
Departamentul de Stat al SUA a publicat un raport denigrator despre România în 2017: Biserica Ortodoxă și Coaliția pentru Familie, vinovații de serviciu ai americanilor. Acuzațiile aduse lui Soros reprezintă „antisemitism”, iar Mălin Bot este „reporter ce promovează statul de drept”
Marian Rădulescu: Unchiul Sam nu poate subjuga conștiința românească!
Patriarhul Kiril: „Cu poporul rus s-a făcut un experiment monstruos care a demonstrat întregii lumi că nu poţi construi o societate fără Dumnezeu”
Zeci de migranți musulmani descoperiți în Complexul studențesc din Timișoara
Departamentul de Stat e îngrijorat dar nu știe pentru ce anume. Întrebat de Sorina Matei care sunt părțile din lege care afectează "independența justiției" Departamentul de Stat refuză să răspundă și cere să-l întrebăm pe Klemm. Dar Klemm zice că nu e el
Clip cu copii și oameni arși pe rug într-o lume post Referendum, realizat de o agenție de publicitate. Jurnalistul Cătălin Sturza: Oamenii care pot face așa ceva nu dau doi bani pe adevăr, libertate sau democrație
Dumitru Iliescu, fost şef SPP: Iniţierea protocoalelor, opera CIA, care a corupt repede conducerea SRI
Aderarea la Uniunea Europeană a distrus economia României
DNA asigură protecție pentru străinii care jefuiesc România
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR): Conspirații, Mistere, Paranormal, Extratereștri, Istoria Omenirii, Energie Liberă, Spiritualitate și Știință. Contact: office@dir.org.ro