Ce este mandala?

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

„Mandala provine din sanscrită şi însemană cerc sacru. Aceasta este o diagramă alcătuită din mai multe cercuri şi pătrate combinate în fel şi chip, iar în unele religii orientale reprezintă simbolul cosmosului. În aceste religi, conexiunile cu divinitatea erau facilitate de mandale, folosite pe post de suport pentru concentrare şi meditaţie.

Mandala simbolizează sănătate, armonie, unitate şi ciclul vieţii. Aceasta promovează descoperirea sinelui. Ea este rotundă pentru ca energiile să curgă lin, fără să se izbească de colţuri. Mandala este un cerc, care are un centru, dar este alcătuit şi din imprimeuri geometrice, care simbolizează geometria întregului Univers.”[1]


„O definiţie perfectă a mandalei este destul de dificil de formulat; vom explica această noţiune printr-o analogie. Să presupunem că suntem filozofi – deci căutăm cunoaşterea, înţelepciunea şi Adevărul prin intermediul conceptelor şi ideilor – şi am găsit un “sistem perfect şi complet” care să ne ajute să înţelegem tot ceea ce există şi se petrece în această lume şi dincolo de ea. Să presupunem că vrem acum să reprezentăm acest sistem într-o formă simplificată (dar completă), uşor comprehensibilă: vom face o schemă pentru a sintetiza ideile şi conceptele şi a evidenţia corelaţiile dintre ele. Analogic vorbind, o mandala este o astfel de “schemă”.

Este o reprezentare a Universului, în ansamblu şi a legilor care-l guvernează şi este în acelaşi timp o cosmogramă: reprezintă întregul Univers privit ca o ciclicitate temporală. Mandala sintetizează, într-o formă accesibilă vizual, un sistem complet de cunoştinţe spirituale asupra lumii şi legilor divine ale creaţiei, menţinerii şi distrugerii sale.


Printr-o altă analogie, putem descrie mandala ca pe un fel de “hartă” completă a Macrocosmosului vizibil şi invizibil, numai că “geografia” acestei hărţi nu este fizică, ci se referă la tot ceea ce există, incluzând toate lumile şi planurile de conştiinţă.

Vom spune, deocamdată, că mandala este o reprezentare simbolică, analogică, a Universului şi este folosită ca un instrument pentru a avea acces la un anumit nivel de cunoaştere care să ne permită să realizăm efectiv, în propria fiinţă, adevărul şi legile pe care ea le sintetizează. Dar în acelaşi timp mandala este mai mult decât atât, ea permiţând accesul, dincolo de forme şi manifestare, în Realitatea Ultimă, Supremă.”[2]

SURSE

  1. https://www.feminis.ro/mandala-calea-catre-vindecare-ce-este-si-cum-functioneaza_60535.html
  2. http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=2649
  3. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...