Ce se petrece în creier atunci când meditezi

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Dacă practici meditaţia în mod constant, cu siguranţă vei afirma cu convingere că această practică ţi-a transformat modul de a gândi. Dacă nu ai practicat niciodată – sau ai o fire mai sceptică – te vei de îndoi de această realitate. Indiferent de situaţie, este normal (şi foarte indicat) să-ţi doreşti să afli mai multe despre ce se petrece în trupul şi în conștiința ta atunci când meditezi.

Rezultatele studiilor legate de practica meditației pe care o serie de oameni de știință le-au realizat sunt de natură să spulbere lipsa de încredere în efectele puternic binefăcătoare care apar în ființa celor care meditează consecvent.


Oamenii de ştiinţă au urmărit în mod constant, unii dintre ei să confirme, alții să infirme puterea meditaţiei şi să explice exact ce se petrece în creier când te adânceşti în călătoria ta interioară.

Iată opt fenomene care se produc în timpul meditaţiei:


1. Creierul produce mai mult GABA.

Cercetările arată că producţia de GABA, un neurotransmiţător din creier, se măreşte în timpul meditaţiei. Acest aspect este benefic pentru că nivelul scăzut de GABA este asociat cu un nivel mărit de anxietate. De fapt, acesta este şi modul în care acţionează unele medicamente precum Valium şi Klonopin, prin creşterea nivelului de GABA din creier.

2. Activitatea amigdalei diminuează.

Amigdala este acea parte a creierului asociată cu teama şi cu emoţiile şi joacă un rol esenţial în răspunsul trupului la stres. În cadrul unui studiu pe 150 de adulţi, un curs de opt săptămâni de meditaţie de conştientizare (mindfulness) a dus la scăderea activităţii amigdalei participanţilor.

3. Conexiunile cerebrale suferă modificări.

Studiile au arătat că practicanţii cu experienţă şi-au dezvoltat conexiunile din anumite regiuni ale creierului, cum ar fi cea aferentă atenţiei şi a evitării distragerii atenţiei. De altfel, stabilitatea și intensitatea atenției sunt calități fără de care nu putem să medităm cu adevărat.

4. Simţurile devin mai ascuţite.

Practicanţii pe termen lung prezintă o creştere a materiei cenuşii în părţile creierului care răspund de sentimente şi auz. Aceasta se petrece pentru că meditaţia implică închiderea ochilor, detaşarea de stimulii externi, interiorizarea. Nefolosirea simțului vizual conduce la dezvoltarea celorlalte simțuri.

5. Creierul se menţine tânăr.

Cortexul este o parte a creierului care la majoritatea ființelor umane scade odată cu vârsta, însă într-un studiu, practicanţi ai meditației de 50 de ani au avut aceeaşi cantitate de materie cenuşie în creier ca şi practicanţii de 25 de ani. Este un motiv suficient de bun pentru a adopta cu entuziasm această practică atât de benefică!

6. Nivelul de dopamină atinge cote înalte.

Cunoscută şi sub numele de „substanţa recompensei”, dopamina este asociată cu tot ce este plăcut: amorul, mâncarea şi meditaţia. Conform unui studiu, YOGA NIDRA (o practică yoghină care implică o relaxare profundă, dublată de o focalizare foarte bună) a generat o creştere de 65% a producţiei de dopamină.

7. Se formează mai multe circumvoluțiuni în creier.

Un studiu desfăşurat de Institutul Naţional de Sănătate al SUA a demonstrat că cei care meditează au mai multe circumvoluțiuni ale scoarței cerebrale. Aceste pliuri reflectă gradul de procesare a informaţiei.

8. Scade norepinefrina.

Norepinefrina (NE) este un neurotransmiţător cu un rol major în răspunsul la stres, corelată cu starea de anxietate. Studiile arată că, spre deosebire de cei care nu meditează, cei care practică în mod constant meditaţia prezintă niveluri mai scăzute de norepinefrină în sânge.

Meditaţia este un mijloc excelent pentru a avea o stare de bine din ce în ce mai pregnantă, aşa cum arată atât sistemele spirituale milenare cât și cercetările științifice recente. Însă, pentru a te convinge de aceasta, este necesar să o practici.”[1]

SURSE

  1. http://yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=20870
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Citiți și...

Nanotehnologia implementată pe Terra - Nanoparticulele pot ajunge să controleze gândurile sau acțiunile noastre
Existența lumilor invizibile
Secțiunea de aur (numărul de aur, proporția de aur) a fost considerată de către greci ca fiind legea sau expresia matematică a frumuseţii. Este întruchiparea numerică a infinităţii şi o aproximare a ceea ce nu poate fi atins
Stanley Meyer, unul dintre inventatorii motorului cu apă, a murit la restaurant strigând: "M-au otrăvit!"
Pământul este împânzit de o reţea de mii de piramide care sunt construite după aceeaşi tehnologie. Aceste piramide sunt răspândite pe toate cele cinci continente, sau chiar pe fundul oceanelor. Unele piramide au în mod cert zeci de mii de ani vechime
Zona 51, teste ale tehnologiei extraterestre
Creierul uman are capacităţi nebănuite
ADN-ul poate fi reprogramat cu ajutorul frecventelor campurilor electromagnetice
Noi rezultate în cercetarea piramidelor
Nivelul de conştiinţă al populaţiei care se afla atunci în zona carpatică era foarte elevat; oamenii erau puţini şi se stabileau mai ales în zona văilor şi a crestelor muntoase. Impregnarea subtilă din acele timpuri a fost atât de puternică, încât nu a dispărut în totalitate nici chiar astăzi, după mai bine de 9000 de ani. Ea a amorsat atunci o matrice energetică fundamentală ce se va actualiza din nou în viitorul apropiat ca urmare a unor legi de ciclicitate
Folosirea puterilor paranormale în scopuri militare
Programul Aurora și ASTRA TR-3B – aeronava triunghiulară antigravitațională
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...