Cea mai veche hartă a cerului din lume, făcută cu aur magic din Carpaţi

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Cea mai veche reprezentare a astrelor cunoscută până acum, un disc pe care sunt reproduse în aur Soarele, Luna şi stelele, a fost descoperită lângă localitatea Nebra din Germania. Obiectul are o poveste fascinantă şi conţine taine care ţin de istoria strămoşilor noştri.

Un obiect rotund, de mărimea unui disc de vinil, decorat cu un simţ artistic deosebit şi cu foiţă de aur atent lucrată, a fost găsit în anul 1999 de căutătorii de comori din Germania, în apropierea unui observator astronomic antic. Este una dintre cele mai fascinante descoperiri arheologice din ultimii ani, nu doar prin importanţa sa majoră, ci şi prin povestea plină de aventuri prin care a trecut.


Studiat în amănunţime la Institutul Halle pentru Cercetări Arheologice din Germania, s-a dovedit că discul din bronz şi aur a fost realizat prin anii 1600 î.H. şi este cea mai veche reprezentare a cerului descoperită până acum. Discul de culoare verde este decorat cu elemente din foiţă de aur care închipuie Soarele sau Luna plină, Luna nouă şi 23 de stele care par aşezate la întâmplare. Între cele din urmă a fost identificat doar un un grup de şapte stele care par să reproducă poziţia constelaţiei Pleiadelor. La marginea discului este adăugată o bandă curbată şi subţire din aur care ar putea reprezenta linia orizontului.

Agenţii poliţiei şi-au pus viaţa în joc să recupereze discul


Descoperirea şi recuperarea Discului Cerului din Nebra este o poveste plină de mister şi suspans, cu urmăriri ca în filmele poliţiste şi agenţi secreţi. El a fost descoperit în anul 1999 de către doi căutători de comori, înarmaţi cu aparatură de detectare a metalelor preţioase. Cei doi cunoşteau legenda locurilor pline de comori din apropierea oraşului Nebra şi se aşteptau la o descoperire epocală, mai ales că în apropiere se află cel mai vechi observator astronomic din Europa, un fel de Stonehenge al Germaniei.

După ce l-au descoperit, jefuitorii l-au ascuns o perioadă, apoi au încercat să îl vândă pe piaţa neagră a colecţionarilor de antichităţi. Astfel, discul a ajuns în mâna unor anticari cu experienţă care i-au avertizat că el este de fapt proprietatea statului Saxonia şi ar trebui predat autorităţilor. În cele din urmă, un agent al poliţiei elveţiene, care s-a dat drept colecţionar, a reuşit să dea de urma discului, iar profitorii au fost arestaţi după o urmărire ca în filme în subsolul unui bar din Baden.

Discul Cerului conţine aur din Carpaţii României

Celebrul disc s-a întors acasă, în Germania, unde a fost studiat în amănunţime. Cercetătorii de la Institutul Halle consideră că este cea mai veche reprezentare a cerului cunoscută până acum şi că a funcţionat ca un instrument de calcul al timpului, ca un calendar. Datează, probabil, din epoca Bronzului, când agricultorii din acele vremuri îşi construiau temple monumentale pentru a marca solstiţiile de vară şi de iarnă. Multe dintre ele pot fi văzute şi azi, aşa cum este Stonehenge în Marea Britanie sau Newgrange în Irlanda. Templul similar din Germania, de lângă Nebra, este însă şi mai vechi, ridicat probabil în jurul anului 5.000 î.H.

Profesorul Wolfard Schlosser de la Universitatea din Bochum a demonstrat că poziţia soarelui pe discul din Nebra descrie călătoria lui de la solstiţiul de vară la cel de iarnă, adică 82 de grade de-a lungul orizontului. Fascinant este faptul că, strict deasupra Europei centrale, soarele descrie într-adevăr un arc de 82 de grade.

Uimitoare este şi compoziţia discului, făcut din bronz de provenienţă locală, dar decorat cu elemente din aur adus din Carpaţi. Se ştie că aurul din ţara noastră are o compoziţie unică, deoarece conţine stibiu şi telur. În vremurile vechi, străbunii noştri foloseau aurul doar pentru obiecte de cult, considerându-l înzestrat cu proprietăţi magice, de provenienţă divină.

Aceeaşi semnificaţie a fost moştenită mai târziu şi de geto-daci, care lucrau aurul cu o veneraţie nemaiîntâlnită decât la egiptenii antici. Metalul de o frumuseţe rară, care îi putea pune în legătură cu zeii, era firesc să fie folosit de către populaţiile vechi din Germania la cele mai importante obiecte legate de astre. Există dovezi că aurul Carpaţilor a ajuns nu doar în regiunile vecine, ci şi în templele din Abydos, Egipt, şi chiar în Troia cântată de Homer.”[1]

SURSE

  1. http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=11313
  2. Foto: yogaesoteric.net

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...