Cetatea dacică Capidava a fost distrusă de incompetența autorităților române

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

„Ce nu distruge timpul, distruge mâna și nepăsarea omului. Șirul distrugerilor istoriei noastre parcă nu se mai oprește. După ce, în urma cu câțiva ani, semnalam distrugerea a zeci de situri importante de pe tronsonul autostrăzii Deva-Orăștie, printre care Șibot și Tărtăria, un alt obiectiv de importanță maximă a fost distrus recent. Este cazul cetății Capidava din județul Constanța. Cetatea, cu o istorie de peste 2000 de ani, a fost un centru fortificat al geto-dacilor și, mai apoi, castru roman.

Concret, cetatea a fost…greșit restaurată, asta după ce firma responsabilă de lucrare a încasat nu mai puțin de 16 milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene. Ca urmare, obiectivul nu mai corespunde criteriilor de autenticitate si integritate definite de UNESCO, riscând să piardă calitatea de obiectiv inclus în patrimoniul mondial.


Constatarea distrugerii a fost făcută de membri ai Comisiei Naționale Limes în data de 1 octombrie a acestui an, așadar cu doar o săptămână în urmă, aceștia susținând că ”situația este devastatoare”, iar reprezentanții Ministerului Culturii afirmă, într-un mod absolut șocant, că ”ministerul face toate demersurile necesare pentru a stabili cum se poate remedia situatia constatata la cetatea Capidava si pentru a preveni astfel de situatii in viitor”. Ca atare, ca la noi la nimeni, din nou, întâi trebuie distrus ceva pentru a abia apoi, în alte cazuri, să se lucreze preventiv și cu grijă.

Șantierul de la Capidava este abandonat de mai bine de 10 luni, în contextul în care lucrările de restaurare trebuiau finalizate la 31 decembrie 2015, fiind apoi prelungit pentru aceeași dată a anului 2017!!! Proiectul de restaurare a fost desfășurat de Consiliul Judetean Constanta, valoarea investitiei fiind de circa 16 milioane de euro.


Specialiștii au constatat că fazele istorice nu mai sunt lizibile, iar calitatea lucrărilor este “cel putin discutabila”, mai ales în cazul turnurilor cetății, unde a fost folosită o tehnică diferită de cea originală, “fiind încă vizibilă umplutura dintre paramente, din piatra de cariera și ciment”. Pe cale de consecință, o mare parte a informației istorice a fost astfel pierdută definitiv, în ciuda faptului că un proiect de restaurare de o asemenea amploare ar fi trebuit să țină cont de acest aspect esențial, adaugă aceștia.

Piatra aleasa este de mai multe dimensiuni și sortimente, iar punerea în operă neatentă; pe fața dinspre Dunare nu se mai văd la bază asizele zidăriei antice și nici nu apare marcată intervenția pe toată lungimea instalației portuare. Reconstituirile au fost realizate fără să existe o documentație științifică de bază, de aceea și decalajul cronologic dintre diferitele structuri restaurate nu este clar, au mai constatat expertii care au venit in control.

În Declarația membrilor comisie se subliniaza faptul că “prin amploarea și complexitatea intervenției, cât și prin cuantumul financiar, proiectul de restaurare a cetății antice Capidava este cel mai mare proiect public desfășurat în ultimele decenii asupra unui monument antic din România”. În ciuda importanței lui, proiectul nu a fost supus dezbaterilor publice și “nu au fost consultați nici responsabilii știintifici ai sitului arheologic”.

Vina pentru distrugere o poartă compania SARDAN IMPEX SRL, cea care a efectuat lucrările de restaurare, dar, în opinia mea, în aceeași măsură se fac vinovați și reprezentanții ministerului Culturii și cei ai Direcției Județene de Culură Constanța, care nu au monitorizat modul în care acestea se desfășoară, pe parcursul lor, investigații fiind făcute abia după ce distrugerea a fost totală.

capidava-10

Concluzia este aceea că istoria nu ne este distrusă și furată doar de istorici de mucava care scriu volume întregi împotriva românismului, nu numai prin furtul și traficul de artefacte, dar și prin eliminarea fizică a obiectivelor arheologice imobile. Și, ceea ce este șocant, este faptul că cei ce distrug mai sunt și plătiți pentru asta.”[1]

SURSE

  1. http://www.vatra-daciei.ro/o-firma-din-constanta-a-distrus-cetatea-capidava-pentru-asta-a-primit-16-milioane-de-euro/
  2. Foto: filmarecudrona.ro

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...