Cetatea dacică Capidava a fost distrusă de incompetența autorităților române

by “Ce nu distruge timpul, distruge mâna și nepăsarea omului. Șirul distrugerilor istoriei noastre parcă nu se mai oprește. După ce, în urma cu câțiva ani, semnalam distrugerea a zeci de situri importante de pe tronsonul autostrăzii Deva-Orăștie, printre care Șibot și Tărtăria, un alt obiectiv de importanță maximă a […]
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

“Ce nu distruge timpul, distruge mâna și nepăsarea omului. Șirul distrugerilor istoriei noastre parcă nu se mai oprește. După ce, în urma cu câțiva ani, semnalam distrugerea a zeci de situri importante de pe tronsonul autostrăzii Deva-Orăștie, printre care Șibot și Tărtăria, un alt obiectiv de importanță maximă a fost distrus recent. Este cazul cetății Capidava din județul Constanța. Cetatea, cu o istorie de peste 2000 de ani, a fost un centru fortificat al geto-dacilor și, mai apoi, castru roman.

Concret, cetatea a fost…greșit restaurată, asta după ce firma responsabilă de lucrare a încasat nu mai puțin de 16 milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene. Ca urmare, obiectivul nu mai corespunde criteriilor de autenticitate si integritate definite de UNESCO, riscând să piardă calitatea de obiectiv inclus în patrimoniul mondial.


Constatarea distrugerii a fost făcută de membri ai Comisiei Naționale Limes în data de 1 octombrie a acestui an, așadar cu doar o săptămână în urmă, aceștia susținând că ”situația este devastatoare”, iar reprezentanții Ministerului Culturii afirmă, într-un mod absolut șocant, că ”ministerul face toate demersurile necesare pentru a stabili cum se poate remedia situatia constatata la cetatea Capidava si pentru a preveni astfel de situatii in viitor”. Ca atare, ca la noi la nimeni, din nou, întâi trebuie distrus ceva pentru a abia apoi, în alte cazuri, să se lucreze preventiv și cu grijă.

Șantierul de la Capidava este abandonat de mai bine de 10 luni, în contextul în care lucrările de restaurare trebuiau finalizate la 31 decembrie 2015, fiind apoi prelungit pentru aceeași dată a anului 2017!!! Proiectul de restaurare a fost desfășurat de Consiliul Judetean Constanta, valoarea investitiei fiind de circa 16 milioane de euro.


Specialiștii au constatat că fazele istorice nu mai sunt lizibile, iar calitatea lucrărilor este “cel putin discutabila”, mai ales în cazul turnurilor cetății, unde a fost folosită o tehnică diferită de cea originală, “fiind încă vizibilă umplutura dintre paramente, din piatra de cariera și ciment”. Pe cale de consecință, o mare parte a informației istorice a fost astfel pierdută definitiv, în ciuda faptului că un proiect de restaurare de o asemenea amploare ar fi trebuit să țină cont de acest aspect esențial, adaugă aceștia.

Piatra aleasa este de mai multe dimensiuni și sortimente, iar punerea în operă neatentă; pe fața dinspre Dunare nu se mai văd la bază asizele zidăriei antice și nici nu apare marcată intervenția pe toată lungimea instalației portuare. Reconstituirile au fost realizate fără să existe o documentație științifică de bază, de aceea și decalajul cronologic dintre diferitele structuri restaurate nu este clar, au mai constatat expertii care au venit in control.

În Declarația membrilor comisie se subliniaza faptul că “prin amploarea și complexitatea intervenției, cât și prin cuantumul financiar, proiectul de restaurare a cetății antice Capidava este cel mai mare proiect public desfășurat în ultimele decenii asupra unui monument antic din România”. În ciuda importanței lui, proiectul nu a fost supus dezbaterilor publice și “nu au fost consultați nici responsabilii știintifici ai sitului arheologic”.

Vina pentru distrugere o poartă compania SARDAN IMPEX SRL, cea care a efectuat lucrările de restaurare, dar, în opinia mea, în aceeași măsură se fac vinovați și reprezentanții ministerului Culturii și cei ai Direcției Județene de Culură Constanța, care nu au monitorizat modul în care acestea se desfășoară, pe parcursul lor, investigații fiind făcute abia după ce distrugerea a fost totală.

capidava-10

Concluzia este aceea că istoria nu ne este distrusă și furată doar de istorici de mucava care scriu volume întregi împotriva românismului, nu numai prin furtul și traficul de artefacte, dar și prin eliminarea fizică a obiectivelor arheologice imobile. Și, ceea ce este șocant, este faptul că cei ce distrug mai sunt și plătiți pentru asta.”[1]

SURSE

  1. http://www.vatra-daciei.ro/o-firma-din-constanta-a-distrus-cetatea-capidava-pentru-asta-a-primit-16-milioane-de-euro/
  2. Foto: filmarecudrona.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Citiți și...

SRI cere abuziv date personale ale oamenilor de la operatorii de telefonie ! CCR a confirmat ca retinerea acestor date este neconstitutionala !
Dezvaluirile fostului ofiter SIE, Stelian Octavian Andronic, despre Grupul Bilderberg si cum acestia au incercat sa-l recruteze pe Ceausescu ! Acesta face dezvaluiri despre Noua Ordine Mondiala, Comisia Trilaterala, Clubul de la Roma si Guvernul Mondial ale Iluminatilor !
Tinerii Frumoși și Liberi din România vor o Noua Ordine Mondială! Globaliștii SUA-UE-Soros - protest în România împotriva naționalismului, se cere guvern unic european (Noua Ordine Mondială)!
Aleksandr Dughin, filosof și "ideolog al lui Putin", a venit în România pentru a-și lansa o carte și a vorbit despre propaganda sorosistă, globalizare, daci, prietenia cu Rusia și Noua Ordine Mondială
Consilierii sectorului 4 vor supune la vot decizia schimbării denumirii liceului Mircea Vulcănescu din București. Elena Neacșu: "Reprezentanți ai unui neam de slugi, doar „demografic” români, căci ei lucrează fix împotriva românilor, împotriva istoriei"
Budapesta, mulțumită după vizita lui Iohannis în secuime: Faptul că a ascultat „stând drepți'” și cu „multă stimă” imnul secuiesc și faptul că a primit un steag secuiesc reprezintă „pași importanți înainte”
Fondul Proprietatea condus de fostul ambasador american Mark H. Gitenstein, profit imens din România: DNA a refuzat să cerceteze ingineria financiară pusă la cale de peste ocean! DNA nu are cum sa îi cerceteze pe americani, deoarece DNA este creația SUA!
Protest față de vaccinarea obligatorie la București și în alte orașe ale țării. Virgiliu Gheorghe, doctor în bioetică: Acceptarea acestei legi înseamnă deschiderea unei Cutii a Pandorei. Dacă legea va trece, se prefigurează un nou totalitarism
Tocmai la Sibiu, Mihai Poliţeanu a strâns peste 100 de sorosişti de tip #Rezist
Deputatul Liviu Pleșoianu, argumente împotriva americanilor și afirmațiilor făcute de Radu Tudor. Implicarea Globaliștilor SUA-UE-Soros în România
ONG-iștii lui George Soros vor să aducă în România un milion de imigranți! Românii trebuie să spună nu aducerii de imigranți! Aducerea de imigranți pe teritoriul României constituie o amenințare la adresa Siguranței Naționale, având în vedere nenumăratele infracțiuni comise de imigranți în Occident!
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, declară că vaccinarea este unul dintre obiectivele României la președinția UE: "Trebuie să menţinem cuvântul obligativitate"
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR): Conspirații, Mistere, Paranormal, Extratereștri, Istoria Omenirii, Energie Liberă, Spiritualitate și Știință. Contact: office@dir.org.ro