Cetățile dacice din Munții Orăștiei

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
„Dacii au lasat in urma lor cetati numeroase, fortificate, unde si-au dus traiul ani buni si care au aparat Sarmizegetusa, aflata in judetul Hunedoara. Nu e de mirare ca aici a fost “centrul de comanda” (headquarters) al statului dac. Cetatile dacice din Muntii Orastiei sunt: Cetatea Capalna, Cetatea Costesti-Blidaru, Cetatea Luncani-Piatra Rosie, Cetatea Costesti-Cetatuie, Cetatea Banita si Cetatea Sarmizegetusa-Regia.Cetatea Capalna este constituita din elemente arhitecturale specifice dacilor, si de aceea a fost inclusa in patrimoniul UNESCO, alaturi de celelalte cetati dacice.


Cetatea Blidaru avea un rol aproape exclusiv militar, fiind construita sa sustina masini de razboi. A fost atat de bine gandita, incat romanii nu au reusit sa o cucereasca decat in momentul in care dacii au abandonat cand au ramas fara resurse, fiind singura care a putut sa reziste invadarii.


Cetatea Luncani este situata pe platoul Piatra Rosie la o altitudine de 832 m, fiind inconjurata aproape din toate partile de prapastii.

Cetatea Costesti-Cetatuie a fost construita in secolul I i.Hr si, la fel ca celelalte, si ea avea rol defensiv si de protectie a Sarmizegetusei.


Cetatea Banita a fost descoperita in anii ’60 si este amplasata la cea mai mare altitudine dintre toate cele 5 cetati de aparare, si anume la 902 m.

Cetatea Sarmizegetusa-Regia le veghea pe toate de mai sus, de la 1.200 m.”[1]

SURSE

  1. https://cultural.bzi.ro/cetatile-dacice-din-muntii-orastiei-5934
  2. Foto: hunedoara.adevarul.ro

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...