Cinci orașe subacvatice, mai puțin cunoscute

Distribuie!

„Ruinele subacvatice sunt de fiecare data o dovada a faptului ca orice constructie, oricat de impunatoare si solida ar fi nu se poate impotrivi naturii. Exista numeroase astfel de exemple, orase sau chiar imperii ale trecutului, ce astazi stau ascunse pe fundul marii.

Site-ul Listverse prezinta 5 exemple de acest fel, ale oraselor subacvative, mai putin cunoscute de lumea intreaga.

Olous


Geografia insulei grecesti Creta era in trecut mult mai vasta decat cea de astazi. Din cauza eroziunii marii si a cutremurelor, insa, sectiuni ale insulei au cazut in mare, ruinele scufundate ale oraselor si structurilor fiind astazi o atractie turistica.

Unul dintre aceste orase-stat era si Olous, odata un oras infloritor cu aproape 40.000 de locuitori. Olous putea rivaliza oricand cu celelalte orase grecesti in ceea ce privea industria, comertul sau arhitectura. Cu toate astea, Olous avea un mare dezavantaj: era construit pe un tarm de nisip, fapt ce a contribuit la disparitia lui.


Astazi, ruinele orasului sunt accesibile celor care fac scufundari si snorkeling in golful Poros.

Llys Helig

Legenda spune ca un print galez pe nume Helig ap Glanawg a construit un palat imens, in nordul Tarii Galilor, in secolul 6. Se pare ca imperiul sau se intindea in regiunea de astazi a Golfului Conwy. Dupa ce palatul a fost construit, o furtuna a inundat zona, scufundand palatul si totul in jur.

In zona mentionata, exista o formatiune stancoasa, numita de catre localnici Llys Helig, lunga de 3 km ce ar putea confirma povestea. In plus, studiile geografice au dus la descoperirea unui zid scufundat, datand din secolul 6, care trece prin apropierea lui Llys Helig.

Pheia

Razboiul Peloponesiac s-a desfasurat in secolul 1 i. H, intre Atena si diverse armate ale Peloponezului, autotintitulate „Liga Peloponesiaca”. Razboiul a durat aproape 30 de ani, iar unul dintre orasele implicate, Pheia, a fost cucerit de atenieni si transformat intr-un punct de transport maritim pentru aprovizionare militara.

La sfarsitul secolului 5, coasta vestica a Greciei a fost lovita de un cutremur devastator, care a scufundat orasul Pheia. Orasul a fost considerat pierdut pana in 1911, atunci cand o echipa de arheologi au descoperit ruinele civilizatiei antice.

Phanagoria

La apogeul civilizatiei lor, grecii s-au extins in intreaga Mare Mediterana, ajungand chiar si de-a lungul marginii de nord a Marii Negre. Acolo, ei au fondat orase port la granitele cu Romania, Bulgaria si Ucraina, unul dintre acestea fiind si Phanagoria, localizata in peninsula Taman.

Potrivit datelor istorice, Phanagoria a fost invadata de Mitridate ale VI-lea, rege al imperiului rival Pontus, in secolul I i.H. Localnicii au facut front comun cu Imperiul Roman pentru a alunga invadatorii, astfel incepand razboaiele Mithridatice, desfasurate pe parcursul a 25 de ani.

Cand o echipa de excavare subacvatica a explorat ruinele cetatii in 2011 a descoperit, printre altele, o piatra funerara de marmura, apartinand lui Hypsikrates, sotia regelui Mitridate.

Saeftinghe

In anii 1200, in regiunea orasului olandez Saeftinghe, o mlastina imensa a fost drenata tocmai pentru a oferi mai mult teren arabil, pentru culturi si cresterea animalelor. Timp de sute de ani, regiunea a fost una prospera, insa in anul 1570 o inundatie masiva a distrus tot terenul din jurul orasului.

In mod miraculos, orasul a surpravietuit, dar 15 ani mai tarziu, localnicii au distrus un dig din apropiere, fiind cei care au dus orasul la pierzanie. Astazi, Saeftinghe este o zona mlastinoasa, cu delte de nisip, care se intinde pe o suprafata de 3850 de hectare. Toate incercarile de excavare dupa orasul pierdut au fost sortite esecului.”[1]

SURSE

  1. https://ziare.com/magazin/inedit/5-orase-subacvatice-mai-putin-cunoscute-galerie-foto-1250182
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...