Codex Seraphinianus, enciclopedia unei lumi paralele

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Cartea Codex Seraphinianus a fost publicată în 1981 și este considerată cea mai ciudată și complexă enciclopedie de până acum. A fost scrisă de către arhitectul italian Luigi Serafini în doar 30 de luni, iar conținutul său este unul de-a dreptul halucinant. Enciclopedia conține 360 de pagini, în funcție de ediție, scrise într-un limbaj pe care nimeni nu a reușit până în prezent ca să-l deslușească.

Codex Seraphinianus poartă acest nume pentru că latinescul codex semnifică un anumit cod, iar Seraphinianus se trage de la numele autorului Serafini, care în limba italiană semnifică serafimii. Astfel, Codex Seraphinianus reprezintă un cod al serafimilor și de aici se poate extrage și ideea că tot ceea ce este descris în această carte bizară poate să aibă legătură cu aceste ființe biblice, care trăiesc într-o lume paralelă cu a noastră.


Criticii literari consideră această enciclopedie ca fiind o parodie a vieții de zi cu zi, unde grotescul întâlnește frumosul, unde suprarealistul întâlnește cotidianul și unde fantezia autorului este îmbinată cu realitatea. Cu toate că Serafini nu a acceptat niciodată descrierea făcută de critici, el a susținut tot timpul că acest codex nu este altceva decât o realitate, pe care oamenii încă nu o pot înțelege. La fel cum copiii privesc o carte ilustrată pentru adulți și nu înțeleg mare lucru, dar știu că lucrurile pe care le văd au un sens logic, așa și adulții nu înțeleg chiar toate lucrurile din Codex Seraphinianus, dar știu că ele sunt o normalitate. Această explicație dată de autor adâncește și mai mult misterul cu privire la această carte stranie.

Atunci când lingviştii au încercat să descifreze limbajul și nu au reușit, autorul le-a transmis că orice îl poate înțelege dacă se folosește de limbajul obișnuit și nu de percepția tradițională. Chiar și aşa, nimeni nu poate înțelege semnificația limbajului obișnuit din mintea lui Serafini, fapt pentru care enciclopedia a rămas până în prezent un mister.


În esenţă Codex Seraphinianus descrie o lume străină, sau chiar paralelă după cum au numit-o anumiți critici, descrisă în mai multe etape. Iniţial este descrisă fauna, flora, știința, diversele mașini și în cele din urmă arhitectura, dar și oamenii cu aspect ciudat. Textul misterios este însoțit de o multitudine de ilustrații care mai de care ciudate sau suprarealiste. Chiar și aceste desene au încercat a fi studiate de către filosofi, psihologi sau chiar fizicieni și nimeni nu a ajuns la nicio concluzie reală. De exemplu, Shakespeare descria sexul precum o fiară cu două spinări, iar Serafini, în codexul său, ilustrează un bărbat și o femeie care după o partidă de sex se transformă într-un crocodil. Probabil că acesta este modul prin care trebuie interpretată și înțeleasă această enciclopedie mai mult decât bizară.”[1]

SURSE

  1. https://www.efemeride.ro/codex-seraphinianus-enciclopedia-unei-lumi-paralele
  2. Foto: wired.com

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...