Coiful regelui daco-get a fost descoperit în anul 1928 în satul Coţofeneşti din judeţul Prahova

„O altă piesă care arată bogăţia căpeteniilor geto-dace este coiful de aur masiv, descoperit la Coţofeneşti, datat în secolul IV, î.Hr. Coiful, cu o greutate de aproape 800 de grame, a fost descoperit în anul 1928 în satul Coţofeneşti din judeţul Prahova, de un elev şi este aproape intact.
Potrivit cercetătorilor, cel mai probabil obiectul a aparţinut unui rege geto-dac sau unei căpetenii locale. Coiful are o calotă de aur împodobită cu şapte rânduri paralele de nasturi conici radiaţi, are pe marginea inferioară un chenar de linii spirale punctate, care încadrează patru plăci acoperite cu reliefuri.
Cea din faţă reprezintă o pereche de ochi holbaţi, cu sprâncene duble şi întoarse în aşa fel încât să inspire groază. Placa din spate înfăţişează în registrul superior figuri de oameni fantastici, cu picioarele în formă de şerpi, iar în cel inferior animalele fantastice urmărindu-se unele pe altele. Cele două plăci laterale reprezintă scene de sacrificiu, cu preoţi purtând pe cap tiare.
Este un coif de paradă, lucrat din două bucăţi de tablă de aur, prin batere la rece, produse dintr-un lingou de aur natural, nerafinat.”[1]
SURSE
- https://adevarul.ro/locale/hunedoara/cele-mai-faimoase-bijuterii-dacilor-priceputi-erau-mesterii-atelierele-sarmizegetusei-prelucrarea-aurului-disparut-comorile-lor-1_550ef38d448e03c0fdccaf07/index.html
- Foto: realitateadeprahova.net
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.