Colierul cu pandantive şi cerceii din cetatea dacică de la Căpâlna

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Numeroase tezaure datate în vremea dacilor au fost descoperite pe teritoriul României, multe fiind considerate piese de import. Printre acestea se numără colierul cu pandantive şi cerceii din cetatea dacică de la Căpâlna. Tezaurul a fost descoperit în perioada 2002 – 2003, de braconieri.

Din comoara vândută apoi pe piaţa neagră a antichităţilor şi recuperată în 2012 de statul român, făceau parte un colier de aur cu pandantive, de 73 de grame, şi doi cercei, unul de 13 grame şi celălalt de 14 grame.


Colecţia nu este o creaţie locală, cerceii fiind realizaţi prin mai multe tehnici: împletire, gravare, obişnuite în lumea elenistică şi în cea romană. Bijuteria despre care se presupune că ar fi fost purtată de o femeie dacă avea rolul de a apăra posesoarea de spiritele rele. Ea poate fi admirată la muzeul din Alba Iulia.”[1]

SURSE


  1. https://adevarul.ro/locale/hunedoara/cele-mai-faimoase-bijuterii-dacilor-priceputi-erau-mesterii-atelierele-sarmizegetusei-prelucrarea-aurului-disparut-comorile-lor-1_550ef38d448e03c0fdccaf07/index.html
  2. Foto: stiriletransilvaniei.ro

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Citiți și...

Cele mai bântuite locuri ale României. Pădurile ajunse faimoase în toată lumea, fantome, blesteme şi poveşti terifiante
În 2003, SUA au amenințat și șantajat România să nu facă publică descoperirea complexului subteran din Munții Bucegi
Universitatea din Cambridge: "Carpaţii, leagănul civilizaţiei euro-indo-iranice. Personalități marcante din India confirmă: Arienii au venit din Europa."
Ce rege? Care prinţ? România este Republică!
Tunelurile lui Ceausescu din Muntii Fagaras - oficial se dorea aducerea de apa curata inspre sudul tarii, iar neoficial se cautau si zacaminte de uraniu ! Lucrarile s-au oprit brusc, tunelurile inchise prin betonare, iar lucratorii la tuneluri refuza sa vorbeasca despre ce se afla acolo !
Cea mai veche scriere de pe Pământ a fost descoperită la Miercurea Sibiului
Grota misterioasa din Masivul Piatra Craiului: un loc plin de fenomene paranormale ! Oamenii care s-au aventurat acolo au raportat tot felul de fenomene stranii, fenomene, care se pot explica cu ajutorul Fizicii Cuantice !
În România, un bărbat dispare de sub ochii propriei familii şi se întoarce în timp cu 200 de ani
Uimitoarele asemanari dintre ancestrala cultura Cucuteni si cultura chineza Yangshao ! Istoricii straini si mai putin cei romani sustin ca, cultura de la Cucuteni este cea mai veche din lume, mai veche chiar decat cea Sumeriana !
Ştefania Mărăcineanu, savanta care a descoperit radioactivitatea şi a provocat prima ploaie artificială
Cultul Cavalerului Trac
Kosonii de aur
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...