Comoara principelui Rákoczi Ferencz, care ar sta ascunsă într-un tunel săpat pe sub râul Someş

Distribuie!

„Comoara principelui Rákoczi Ferencz

Scriitorul sălăjean Gyorfi-Deák Gyorgy, într-un volum de curiozităţi publicat la Editura Caiete Silvane, vorbeşte şi despre comoara principelui Rákoczi Ferencz, care ar sta ascunsă într-un tunel săpat pe sub râul Someş. Comoara ar fi fost ascunsă acolo în 1705, când armata principelui ardelean Rákoczi Ferencz a avut, la Jibou, o confruntare cu armata imperială austriacă comandată de generalul Herbeville. Principele ardelean a fost înfrânt, iar o legendă spune că, în timpul retragerii, acesta şi-a ascuns vistieria armatei sale în tunelul pe sub Someş, pe unde s-ar fi retras.


 

Legenda spune că principele ar fi părăsit câmpul de luptă refugiindu-se printr-un tunel ce trece pe sub albia Someşului până în vârful dealului care îi poartă numele (cunoscut şi ca Piscuiul Ronei), de unde a contemplat dezastrul şi şi-a jelit ostaşii. Unii zic că pe drum ar fi ascuns visteria armatei sale într-o tainiţă subpământeană, pe care mulţi o caută de atunci, în ascuns sau sub oblăduirea unor organe interesate. Alţii se îndoiesc de existenţa comorii.”[1]

SURSE


  1. https://adevarul.ro/locale/zalau/misterele-salajului-locurile-dau-fiori-pun-imaginatia-incercare-1_54d49bbd448e03c0fd5577e7/index.html
  2. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...