Comorile dacilor de la Malaya Kopania

Distribuie!

„Asezata in regiunea Transcarpatia, din Ucraina, in „buza” comunitatii romanesti de acolo, Malaya Kopania se dovedeste a fi un izvor istoric nebanuit.

La 20 de kilometri de granita cu Romania, la intrarea Tisei in bazinul Maramuresului istoric, arheologii satmareni si ucraineni au descoperit dupa ani de sapaturi cel mai mare cimitir din arealul dacic. Tot aici a fost descoperita cea mai mare si reprezentativa cantitate de bijuterii dacice dupa vestitele bratari din aur.


Cetatea dacica de la Malaya Kopanya se intinde pe o suprafata de trei hectare si este construita din valuri de pamant. Pe dealul din vecinatate au fost descoperite 70 de morminte si cele mai valoroase podoabe din aur dupa vestitele bratari dacice. Este cea mai mare descoperire dacica de acest fel. Acesta este al doilea cimitir-cetate dacic descoperit, pe langa cel din Zemplen – Slovacia, aflat la 200 de kilometri de granita cu Romania.

In cursul campaniei de sapaturi din 2008, la Malaya Kopania au mai fost descoperite piese de podoaba din argint, bronz si fier, unsprezece spade indoite ritual, trei sabii curbe dacice (sica), mai multe varfuri de lance si pinteni.


„Este vorba despre un cimitir de incineratie, in care am descoperit pana acum zeci de morminte. Defunctii au fost pusi pe rug, osemintele calcinate depuse in urne si ingropate in pamant. In mormintele de femei au fost descoperite bijuterii, fibule, catarame, inele si verigi, in timp ce in mormintele barbatilor au fost descoperite arme, printre care si unele foarte spectaculoase, precum spade indoite, o arma speciala numita fica – un fel de sabie cu un singur tais, pinteni, varfuri de lance si alte obiecte.

Descoperirea este cu atat mai importanta cu cat ritualul de inmormantare al dacilor este foarte putin cunoscut, la Malaia Kopania descoperindu-se mai multe morminte decat au fost descoperite vreodata in tot arealul Marii Dacii!”, a explicat la acea vreme seful Sectiei Arheologie din cadrul Muzeului Judetean Satu Mare, Robert Gindele.

Cea mai mare necropola dacica

Sapaturile arheologice au fost demarate in 1977, in perimetrul complexului dacic de la Malaya Kopanya , raionul Vinogradiv, regiunea Transcarpatia, iar din anul 2000 au continuat in baza unui acord de colaborare stiintifica dintre Muzeul Judetean Satu Mare si Universitatea Nationala din Ujgorod, cu finantare de la Ministerul Culturii si Cultelor din Romania.Aici a fost descoperita o adevarata comoara dacica.

Cea mai mare descoperire de la Malaya Kopanya se refera la cele 70 de morminte, mai multe decat au fost descoperite vreodata in tot arealul Marii Dacii, ceea ce a determinat arheologii sa afirme ca suntem in fata celei mai mari necropole dacice. Cercetatorii spera sa dea de cateva sute de morminte pe cand vor finaliza sapaturile. Este vorba despre un cimitir de incineratie, in care defunctii au fost pusi pe rug, osemintele calcinate depuse in urne si ingropate in pamant. In mormintele de femei au fost descoperite bijuterii, fibule, catarame, inele si verigi, in timp ce in mormintele barbatilor au fost descoperite arme, printre care si unele foarte spectaculoase, precum spade indoite, o arma speciala numita fica – un fel de sabie cu un singur tais, pinteni si varfuri de lance. Mormintele dateaza din perioada lui Burebista, sustin arheologii.

In cimitirul dacic au fost descoperite si mai multe obiecte din aur, un torques (colan) si o bratara. Torques-ul a fost purtat la gat, fiind confectionat din trei sarme groase din aur si capete de imbinare lucrate minutios, ornamentate printr-o retea de sarmulite. Obiectul a fost descoperit in stare fragmentara, avand o greutate de peste 400 de grame.

In forma completa avea o greutate de peste un kilogram. Foarte probabil ca torques-ul a fost purtat de un aristocrat dac de rang inalt. Bratara este ornamentata prin siruri de globule si are o greutate de peste 70 de grame.

s604x0_comoara

Istoricul Viorel Ciubota a precizat ca obiectele confectionate din aur sunt deosebit de rare in arealul culturii dacice, situatia aceasta fiind explicata prin existenta unui monopol regal al exploatarii aurului.

Cetatea de la Malaya Kopanya este considerata ca fiind cel mai puternic avanpost al dacilor din regiune. Acesta se intindea de-a lungul a patru varfuri de munti, a crestei vulcanice Rokosovo- Hust, locurile fiind Gorodiste, Mica Gorodiste, Serednyi Grunok si Celenita.”[1]

SURSE

  1. http://cultural.bzi.ro/seiful-cu-comori-ale-dacilor-de-la-malaya-kopania-45212
  2. Foto: cultural.bzi.ro

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...