Covid, un 9/11 al unei alte generații

Distribuie!by “Anul acesta, criza pandemiei ne poate face să privim atentatele de la 11 septembrie 2001 într-o manieră mult diferită față de anteriorii 18 ani. Și asta nu pentru că putem face paralele între modul în care a lovit acest virus în preajma unui laborator biologic din China și întrebările […]
Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Anul acesta, criza pandemiei ne poate face să privim atentatele de la 11 septembrie 2001 într-o manieră mult diferită față de anteriorii 18 ani. Și asta nu pentru că putem face paralele între modul în care a lovit acest virus în preajma unui laborator biologic din China și întrebările legate de prima și singura prăbușire fără utilizarea explozibililor a unor turnuri de oțel și de sticlă, sau de modul în care niște teroriști cu câtave ore de zbor pe mici avioane au reușit să lovească Pentagonul, sau de modul în care cele aproape 20 de agenții secrete americane au eșuat simultan în misiunea lor principală.

Să lăsăm deoparte teoria conspirației și să ne gândim o clipa la cei 3.000 de oameni care au pierit atunci, ca și la cei care au căzut victime noii gripe. Dar să observăm și că frica de moartea este marea legătură dintre atentatele de la 11 septrembrie 2011 și actuala criză a pandemiei, iar de aici pleacă o mulțime de alte similitudini.


În cazul atentatelor din 2001, discursurile politicienilor au făcut comparații cu tragedii precum Pearl Harbour și a fost ușor pregătit terenul pentru impunerea unor legi de neconceput până atunci în Statele Unite, precum Patriot Act, cu acceptarea de către cetățenii americani a faptului că pot fi spionați de serviciile interne de intelligence, dar chiar și de spionajul SUA. Imediat a urmat invazia Afganistanului și un război fără sfârșit. A urmat retragerea Statelor Unite din Tratatul antibalistic ABM, semnat cu URSS în 1972. A mai urmat invazia Irakului și un alt război fără sfârșit. Au fost impuse codurile în culori pentru amenințarea teroristă, adoptate apoi de țările NATO.

În anul 2020, codurile acestea colorate apar pe prima pagină a ziarelor zi de zi, începând din luna martie. Cititorii caută cu înfrigurare să vadă cum este colorată țara lor, țările în care locuiesc cei dragi, sperând că roșul va deveni galben, iar apoi galbenul se va face verde, sperând că măsurile guvernamentale împotriva pandemiei se vor relaxa, așa cum, în America de acum 19 ani, în Spania de după atacurile de la Madrid din 2004, în Marea Britanie după atentatele de la metroul londonez din 2005, lumea aștepta ca acele coduri de alertă teroristă să revina la verde și viața să revină la normal.


După atentatele din 2001, mai toți liderii politici ai lumii au spus că lumea s-a schimbat total. Acum, după începutul unei epidemii cauzate de un virus nou, liderii lumii ne spun că viața nu va mai fi la fel. Pe site-urile oficiale ale guvernelor din unele state americane se și vorbeste despre ”noua normalitate”.

Noua normalitate adusă de anul 2001 a fost un război global împotriva ”terorismului”, un inamic aproape invizibil, ubicuu, fără stat, fără armată. Noua normalitate a războiului împotriva terorismului a dus la o prezență militară americană uriașă în Orientul Mijlociu, a folosit mult consolidării regimului Putin prin războaiele sale împotriva teroriștilor din Caucazul de Nord, serveste acum Chinei care luptă cu musulmanii din estul vestul țării, acuzați tot de terorism. Noua normalitate post-2001 a resetat geopolitica și a dus la o uriașă expansiune a industriei armamentului și a afacerilor legate de război.

Ce va aduce noua normalitate post-covid? Tot o mare resetare, după cum spun FMI sau Forumul Economic Mondial. Ca și în 2001, când era necesară reconfigurarea geopolitică a lumii după Războiul Rece, acum este necesară o reconfigurare pentru începutul unui nou război rece și pentru împiedicarea unei implozii a lumii sub presiunea demografică și a inegalităților. ”Lumea trebuie să acționeze împreună pentru a restructura toate aspectele societăților și economiilor noastre, de la educație la contractul social și condițiile de muncă. Toate țările, de la SUA până la China, trebuie să participe și toată industria, de la petrol și pâna la high tech, trebuie transformată. Pe scurt, avem nevoie de o Mare Resetare a capitalismului”, scria Klaus Schwab, președintele Forumului Economic Mondial de la Davos, în iunie 2020.

Ca și în 2001, marea resetare are nevoie de catalizatorul numit teamă. Atunci a fost războiul cu arma în mână împotriva unui inamic nevazut. Acum avem un război impotriva unui virus care poate lovi nu numai în simbolurile metropolelor occidentale, ci în orice cătun din statele aliate de la periferia imperiilor contemporane. Teama este elementul comun al anilor 2001 și 2020. Teama este cea care, atunci și acum, reduce aproape total rezistența cetățenilor la restrângerea drepturilor, la extinderea cenzurii, la invadarea iuntimității, la eliminarea dezbaterii din spațiul public, la o supunere sinceră în fața tehnocraților și expertilor.

Anul 2001 a marcat începutul unei extinderi a forței brute și a restrângerii unor drepturi, în numele unui război cu un inamic invizibil. Anul 2020 poate marca începutul unui mare transfer de forță financiara și economică (cu dezbateri începute deja pentru o reformă totală a sistemului de pensii și a contractului social în general, în toată lumea vestică), iar asta tot în numele luptei cu un inamic invizibil.

Teroriștii anului 2001 s-au regenerat mereu: ubicua Al Qaeda s-a transformat în al Shabaab în Somalia, în Boko Haram în Nigeria, într-o mulțime de grupuscule din Africa sahariană, în Statul Islamic din Siria și Irak, în Frontul al-Nusra care s-a rebotezat pentru a convinge lumea că a renunțat la jihad și pentru a fi prezentați ca ”băieții buni”. Este un scenariu care se repetă: mujahedinii din Afganistan au fost ”băieții buni” ai SUA în timpul războiului cu URSS, apoi deveniți ”baietii rai” din al-Qaeda care atacă America pe 11 septembnrie 2001, apoi din nou ”băieții buni” din francizele al-Qaeda care au luptat pentru a răsturna regimul Assad din Siria.

Virusul SarsCov-2, la fel un inamic nevazut, are deja identificate tulpini, unele mai ”bune”, altele ”rele”. Informațiile curg: pentru unele se preconizează un vaccin, pentru altele nu încă. Unele forme ale bolii pot fi tratate mai ușor, alte deloc, unele îi lovesc pe vârstinici, altele nu-i iartă pe cei în floarea vârstei și pe copii. Suficient pentru ca o mulțime de coduri în culori și teama să abată tenția lumii de la Marea Resetare si de la pârghiile de constrângere pe care statul le obține si la care istoria ne spune că nu va renunța odată criza încheiată.”[1]

SURSE

  1. https://www.cotidianul.ro/covid-un-9-11-pentru-o-alta-generatie
  2. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Etichete: ,

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică, care deține o arhivă uriașă de informații. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR): Conspirații, Mistere, Paranormal, Extratereștri, Istoria Omenirii, Energie Liberă, Spiritualitate și Știință. Contact: office@dir.org.ro