Creierul uman are o structură formidabilă și s-a descoperit că el ar putea memora o cantitate de date ce este echivalentă cu întregul internet

Distribuie!

„Creierul uman este capabil să stocheze în memorie atât de multe informaţii cât conţine întregul internet, relevă un studiu.
Specialiştii au descoperit că, spre deosebire de un calculator clasic, care codifică informaţiile în coduri precum 0 şi 1, o celulă cerebrală utilizează 26 de moduri diferite de a codifica „biţii” săi. Astfel, potrivit calculelor cercetătorilor, creierul uman ar putea stoca un petabyte (sau cvadrilion de bytes) de informaţii.

„Aceasta este o bombă reală în domeniul neurologiei. Noile noastre măsurări ale memoriei creierului cresc estimările conservatoare cu un factor de 10”, a declarat Terry Sejnowski, biolog la Institutul Salk din La Jolla, California.


Totodată, creierul uman poate stoca această cantitate uluitoare de informaţii în timp ce consumă doar o cantitate de energie suficientă pentru a conecta un bec slab. Prin contrast, un computer cu aceeaşi memorie şi putere de procesare ar avea nevoie de un gigawatt de putere, sau „puterea unei întregi centrale nucleare pentru a rula un calculator asemenea «computerului» uman care face acelaşi lucru cu 20 de waţi”, a declarat coautorul studiului, Tom Bartol, un neurolog la Institutul Salk.

Echipa şi-a concentrat atenţia în special asupra hipocampusului, o regiune a creierului care joacă un rol-cheie în memoria şi învăţarea pe termen scurt.


Echipa de cercetare a luat o minusculă parte din hipocampusul unui şobolan, a pus-o în lichidul de îmbălsămare, apoi a secționat-o în părţi şi mai mici cu un cuţit de diamant extrem de ascuţit. „A fost un proces asemănător cu felierea unei portocale”, a explicat Bartol. „Feliile” de țesut rezultate aveau dimensiuni atât de mici încât prin alăturarea a 20 dintre ele se ajungea abia la grosimea unui fir de păr.

Deşi creierul unui şobolan nu este identic cu cel uman, caracteristicile anatomice de bază şi funcţiile sinapselor sunt foarte similare la toate mamiferele.

Cercetătorii de la la Institutul Salk au petrecut un an urmărind fiecare tip de celule, apoi au numărat toţi neuronii compleţi din mostrele minuscule de ţesut. Au totalizat 450, dintre care 287 au avut structurile complete care îi interesau pe cercetători.

După ce au realizat mai multe experimente, cercetătorii au fost în stare să calculeze exact cât de multe informaţii pot fi transmise între oricare doi neuroni. Informaţiile pe calculatoare sunt depozitate în biţi, care pot avea două valori potenţiale, şi anume 0 sau 1. Acelaşi mesaj binar, provenind de la un neuron, poate produce 26 de dimensiuni diferite de neuroni. Deci, ei au folosit teoria informaţiilor de bază pentru a calcula cât de mulţi biţi de date poate deţine fiecare neuron.

„Pentru a converti numărul 26 în unităţi de biţi, facem ecuația simplă 2 ridicat la puterea n egal cu 26 (2n=26) şi ne rămâne să-l aflăm pe n. În acest caz, n = 4,7 biţi”, a explicat neurologul.

Majoritatea neuronilor nu se activează ca răspuns la semnalele de intrare, dar trupul este extrem de precis în traducerea acestor semnale la nivelul structurilor fizice. Acest lucru explică în parte de ce creierul este mult mai eficient decât un computer. Cea mai mare parte dintre aceste formaţiuni sunt pasive în majoritatea timpului.

„Cealaltă parte a istorioarei ar putea avea legătură cu modul în care funcţionează biochimia, comparativ cu modul în care electronii sunt activaţi într-un computer. Calculatoarele folosesc electroni pentru a face calculele, electronii generează căldură, iar această căldură iroseşte energie. Căile biochimice pot fi pur şi simplu mult mai eficiente”, a conchis Bartol.”[1]

SURSE

  1. http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=9810

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...