Cultul Cavalerului Trac

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

„Cultul cavalerului trac este un subiect plin de mister și legendă. Se pare că acest ordin militar este cel mai vechi ordin cavaleresc cunoscut…

Ceea ce este foarte interesant în legătură cu acest cult al Cavalerului Trac este faptul că personajul creștin al Sfântului Gheorghe pare să fie o copie fidelă a Cavalerului Trac, atât prin frapanta asemănare dintre reprezentările iconografice ale celor doi, cât și prin rolul similar de luptător împotriva răului.


Avem toate motivele să credem că, precum în atâtea alte cazuri, simbolul creștin s-a suprapus peste un simbol traco-geto-dacic străvechi, cu scopul bine determinat de a-l elimina din conștiința oamenilor…”[1]

„Cavalerul trac este un tînăr zeu al tracilor balcanici și danubieni, reprezentat călare pe cal, adesea în împrejurări cinegetice, identificat de către grecii antici cu zeul Heron.


Origini. Denumiri

Atributele și originea zeului sunt deocamdată obscure; pare a fi însă rezultatul unui sincretism destul de rapid, poate datorită penetrației romane în ariile cultului său (Balcani, Dacia) atestat totuși din secolul II-III. Grecii îl numeau Theos Heros (grec. „ηρςω” – stăpân, căpetenie; mai târziu – semizeu, de origine muritoare), iar romanii, Deus sanctus Heron; unele imagini ale Cavalerului Trac sunt însoțite de inscripții, unde numelui (Heros, în cele grecești, Heron, în cele latine) îi urmează adesea diverse epitete: Invictus (Nebiruitul), Aeternus (Veșnicul), ΚαταχΘδνιος (Stăpânul morților), Κτvξστης (Întemeietorul de neamuri), mai ales de Vetespios.

Imagine. Simboluri

Pe teritoriul României s-au găsit cel puțin 200 de imagini de epocă, atestând cultul Cavalerului Trac în Dobrogea, Oltenia, Transilvania. Uneori, imaginile includ (ca relieful cinegetic de galop, de la Constanța) un element marginal derutant (poate biblic): un arbore cu un șarpe încolăcit pe tulpină. Unii cercetători susțin că imaginea Cavalerului trac a fost preluată de iconografia creștină, pentru a-l reprezenta pe Sf. Gheorghe.”[2]

„Cavalerul Trac

La numai câţiva metri depărtare de biserica Cetățuia din stâncă, pe peretele potecii, se regăseşte o sculptură în piatră, Cavalerul Trac, a cărei vechime este estimată la peste 3.500 ani. Cavalerul trac mai era cunoscut şi ca Marele Zeu GEBELEIZIS sau Zeul Tânăr al tracilor balcanici si danubieni.

cetatuia-negru-voda-cavalerul-trac

Celebrul şi misteriosul „Cavaler Trac” avea un cult răspândit din Carpaţi, până la Marea Mediterană. Prezenţa unui astfel de desen aici, precum şi alte semne şi inscripţii au format presupunerea că în zonă a funcţionat un templu sacru al vechilor daci.”[3]

SURSE

  1. http://adevaruldespredaci.ro/2014/11/cultul-cavalerului-trac-un-subiect-plin-de-mister-si-legenda/
  2. https://ro.wikipedia.org/wiki/Cavalerul_trac
  3. http://www.universulargesean.ro/57-spacial/3073-argesul-un-judet-plin-de-locuri-misteroase
  4. Foto: turismcultural.ro

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...