Cum a devenit cetatea Sarmizegetusa faimoasă în New York Times, în anul 1934

Distribuie!

„Un corespondent special al ziarului New York Times scria în anul 1934 o ştire despre săpăturile şi descoperirile care se făceau în acea perioadă în căutarea capitalei Daciei, „oraşul legendar al regelui Decebal”.

Ştirea publicată pe data de 24 iunie 1934 vorbea despre Decebal, numindu-l un important adversar al Împăratului Traian. „După înfrângerea lui Decebal, coloniştii romani s-au stabilit în ceea ce acum este România, iar românii îi consideră pe daci ca fiind strămoşii lor”, explică jurnalistul pentru cititorii americani.

Articolul care datează din 1934 vorbeşte şi despre munca arheologilor, finanţată în mare parte de guvernul român. „În apropierea micuţului oraş Grădiştea, în districtul Hunedoara, Transilvania, arheologii au descoperit rămăşiţele unei clădiri cu cinci colţuri pe care romanii au ars-o din temelii. S-au descoperit vase şi monede ale dacilor. Este pentru prima dată au fost găsite atât de multe rămăşiţe ale culturii dacice, iar descoperirea dovedeşte că această cultură dacă a fost înrudită cu cea a celţilor”, mai spune jurnalistul.

„«Grădişte» poate însemna, în limba română, şi «fortăreaţă», iar acesta este modul prin care păstorii din micuţul sat au păstrat amintirea fostei lor capitale, care a dispărut în urmă cu 20 de secole”, se încheie articolul publicat în New York Times.”[1]

SURSE


  1. https://adevarul.ro/locale/hunedoara/cum-devenit-cetatea-sarmizegetusa-faimoasa-new-york-times-anul-1934-galerie-foto-1_50aec8ab7c42d5a663a05c51/index.html
  2. Foto: hunedoara.adevarul.ro

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...