Cum influențează limba pe care o vorbești felul în care vezi culorile

Distribuie!by “Cum influenteaza limba pe care o vorbesti felul in care vezi culorile Ochiul omenesc percepe milioane de culori, fie ca suntem sau nu constienti de asta. Insa, noi intre noi, oamenii din diferite culturi, nu vedem deloc culorile la fel. Cand nu e vorba despre o afectiune ce nu permite perceperea […]
Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Cum influenteaza limba pe care o vorbesti felul in care vezi culorile

Ochiul omenesc percepe milioane de culori, fie ca suntem sau nu constienti de asta. Insa, noi intre noi, oamenii din diferite culturi, nu vedem deloc culorile la fel.


Cand nu e vorba despre o afectiune ce nu permite perceperea culorilor sau cand nu e vorba despre sinestezie (cand o persoana vede sunetele si aude culorile), felul in care ne referim la culori poate spune multe despre cultura din care venim, arata BBC.

In limba Dani, vorbita in Papua Noua Guinee, si in Bassa, care se vorbeste in Liberia si Sierra Leone, culorile nu pot fi decat legate de intuneric si lumina. Negrul, albastrul sau verdele sunt vazute ca fiind reci, ce tin de intuneric, iar rosul, albul, portocaliul si galbenul sunt calde, tin de lumina.


Populatia Warlpiri, care traieste in nordul Australiei, nici macar nu are un cuvant care sa insemne “culoare”. Cumva, exista notiunea de culoare, dar acesti oameni se refera la ea descriind cu un vocabular bogat textura, senzatia fizica si nu numai.

Cele mai multe limbi de pe Terra definesc cinci culori. Asa se intampla in limba Himba, care se vorbeste pe campurile din Namibia, dar si in Berinmo, care se vorbeste in padurile tropicale din Papua Noua Guinee. Aceste doua limbi, de exemplu, au notiunile de inchis, deschis, rosu, dar si un termen pentru galben si unul care desemneaza verdele si albastrul, acelasi pentru ambele culori (pe care ei le vad ca fiind una).

In trecut, si in limba galeza, dar si in tari ca Japonia si China, albastrul si verdele erau incadrate la aceeasi culoare. In prezent, cele doua au fost diferentiate de termeni distincti. De cele mai multe ori s-a tras cu ochiul la alte culturi si s-au facut ajustarile necesare, fiind adesea importate cuvinte.

Legat de albastru doar, in rusa, greaca si turca, dar nu numai, exista doua nuante de albastru: una care se refera la nuanta inchisa si una care desemneaza nuantele deschise.

 

Interesant e ca diferitele limbi pe care le vorbesti de-a lungul vietii, la un moment dat, pot schimba felul in care percepi lucrurile. Intr-un fel poti vedea lucrurile, inclusiv culorile, daca vorbesti greaca, de exemplu, si altfel daca, de la un anumit moment incolo, ajungi sa vorbesti engleza in viata de zi cu zi.

Practic, noi orizonturi se deschid, iti formezi un fel de a vedea lucrurile care e in directa legatura cu limbajul folosit, conchid cei care au studiat fenomenul.”[1]

SURSE

  1. https://sanatate.bzi.ro/cum-influenteaza-limba-pe-care-o-vorbesti-felul-in-care-vezi-culorile-81752
  2. Foto: sanatate.bzi.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Citiți și...

Cercetătorii ruşi au descoperit că ADN-ul uman creează tipare morfologice în vid şi produce „găuri de vierme” magnetice
Creierul uman are capacităţi nebănuite
Proiectul 1794: SUA au construit farfurii zburătoare
Locul fiinţei umane în evoluţia universală. Evoluţia conştiinţei este scopul principal al fiinţei terestre. Atât evoluţia sufletului, cât şi cea a formelor fizice. Evoluţia spirituală, evoluţia conştiinţei în materie, este un proces prin care are loc revelarea gradată a spiritului în lumea fizică. Fiinţa umană trebuie să treacă de la nivelul actual de conştiinţă, care este preponderant mental, la un nivel de conştiinţă superior, supramental
Tehnologiile prezentate in filmele "SF" au devenit realitate! Filmele "SF" contin adevarul pe care il prezinta oamenilor ca ceva "fantezist"! O clasica strategie de dezinformare!
Creiere în reţea: Intuiţia bruscă şi spontană, element deseori crucial în creativitate, poate să-şi aibă sursa şi în afara creierului subiectului. Această creativitate ar putea fi ghidată printr-un „dialog” bogat, chiar inconştient, în cursul căruia subiectul este ajutat prin sclipiri de intuiţie care de multe ori reprezintă manifestarea unei inteligenţe superioare
Cum ne putem proteja împotriva poluării electromagnetice?
Noi nori ciudați au fost observați deasupra Acceleratorului de Particule de la Geneva (CERN) - experimente spațio-temporale
Oamenii de știință propun să protejeze Pământul de furtunile solare cu un scut gigantic...
Studiu: Unele zone din creier sunt mai active la femei decât la bărbați
Cercetătorii au dat verdictul! Oamenii fericiți sunt mai sănătoși
Glanda pineală - un vehicul pentru călătoriile spre alte dimensiuni, clasificate astăzi în laboratoare drept „dedublare astrală” (ori „proiecție astrală”) sau „vedere la distanță”
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.