Decizia ICCJ ca Facebook este spatiu public nu ameninta Libertatea de Exprimare garantata de Constitutia Romaniei ! In schimb ii responsabilieaza pe cei care recurg la amenintari si intimidari !

Distribuie!by La data de 3 Decembrie 2014, Inalta Curte de Casatie si Justie (ICCJ) sau Curtea Suprema a decis ca, “Facebook este un spatiu public si nu privat, si putem fi trasi la raspundere”. Cei care-mi urmariti acest site, ati observat ce subiecte abordez: Conspiratii, Ezoterism, Ocultism, Parapsihologie, Fizica Cuantica […]
Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

La data de 3 Decembrie 2014, Inalta Curte de Casatie si Justie (ICCJ) sau Curtea Suprema a decis ca, “Facebook este un spatiu public si nu privat, si putem fi trasi la raspundere”. Cei care-mi urmariti acest site, ati observat ce subiecte abordez: Conspiratii, Ezoterism, Ocultism, Parapsihologie, Fizica Cuantica s.a.m.d. ! Uneori, unor persoane, al caror caracter este nesimtit si trivial, le dau niste replici, acide, insa pe masura, dar nu chiar in forma limbajului lor.

Facebook, am explicat intr-un editorial anterior, si-a facut loc puternic, printre toata cloaca politica penala din Romania a FSN-ului de stanga si de dreapta, dar si printre presa mincinoasa din Romania, controlata politic, de mogulii politici, putred de bogati.


Cititi pe larg aici si veti intelege cat de puternic este Facebook in realitate -> http://www.fara-secrete.ro/generatia-facebook-isi-face-loc-printre-presa-mincinoasa-si-politicienii-corupti-din-romania.

munteanu mircea - nazism

Citez articolul oficial, cu stirea, publicat pe Adevarul.ro:


“O decizie luată de Curtea Supremă a stârnit controverse în mediul online şi este privită cu reticenţă de utilizatorii reţelei de socializare Facebook care numără, la ora actuală, nu mai puţin de şapte milioane de români. Concret, potrivit deciziei magistraţilor, profilul personal de Facebook este considerat spaţiu public şi nu privat, şi de aceea o persoană poate fi trasă la răspundere, fie penală, fie civilă, pentru afirmaţiile publicate acolo. În opinia specialiştilor, sentinţa este binevenită şi i-ar putea responsabiliza mai mult pe românii cu cont de Facebook. „Sunt nişte implicaţii în legea penală care ar trebui să ne dea de gândit cu privire la ce postăm pe Facebook.

E nevoie de precauţie pentru că putem fi traşi la răspundere. Legea spune că dacă mai mult de două persoane sunt lezate de o afirmaţie a cuiva pe site-urile de socializare deja nu mai vorbim de spaţiu privat, ci de spaţiu public. Pe internet nu există spaţiu privat, prin urmare trebuie să ne abţinem de la anumite comentarii”, a explicat, pentru „Adevărul”, avocatul Diana Hatneanu, specializat în drepturile omului, reprezentant al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH). Justiţia se va pronunţa de la caz la caz Specialistul susţine că decizia luată de Curtea Supremă nu se va aplica în orice situaţie. „Rămâne ca justiţia să se pronunţe de la caz la caz.

Sunt nişte limite ale exprimării în spaţiul public, trebuie să reţinem că nu suntem în dormitor şi că regulile care se aplică în spaţiul nevirtual sau la adunările publice se aplică şi în mediul virtual. E ca şi cum ai scrie pe un zid”, a completat avocatul. Discuţiile despre ce se poate posta pe reţelele de socializare fără ca utilizatorul să fie tras la răspundere au pornit încă din 2012, când un fost director de cabinet al prefectului din Târgu Mureş a postat pe pagina personală de Facebook o lozincă afişată în Germania nazistă în timpul protestelor împotriva guvernului Boc. „Arbeit macht frei” (Munca te eliberează – n.r.) a fost mesajul pentru care Mircea Munteanu Nicolae a fost sancţionat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu amendă contravenţională de 1.000 de lei, după ce reprezentanţii acestei instituţii s-a autoseziat în acest caz.

Facebook-ul, spaţiu public şi în Franţa sau Belgia Responsabil de dosar a fost chiar preşedintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos. Acesta a povestit, pentru „Adevărul”, că decizia pe care a luat-o Consiliul la momentul respectiv a fost una dificilă. „Nu a fost o decizie uşoară. Am căutat cazuri similare în jurisprudenţa internaţională şi am aflat că şi Franţa şi Belgia consideră reţeaua de socializare Facebook ca fiind spaţiu public. Ideea este că aceste lucruri sunt precizate de la bun început, încă din momentul în care deschizi un cont, dar noi avem tendinţa de a nu citi termenii şi condiţiile.

Când am instrumentat cazul, am luat în calcul faptul că persoana respectivă era şef de cabinet, deci era formator de opinie”, a explicat Asztalos. Potrivit acestuia, în colimator ar putea intra nu atât persoanele obişnuite, cât persoanele publice. „Nu trebuie să exagerăm odată cu luarea acestei decizii. Vizaţi sunt formatorii de opinie, a căror afirmaţii au efecte în societate. În orice caz, trebuie să fim responsabili în exprimare”, a mai spus preşedintele CNCD, adăugând că instituţia pe care o conduce a primit sesizări cu privire la exprimările tendenţioase ale unor anumite persoane. „Nu sunt foarte multe, dar ele există”, a completat specialistul.

Sociolog: Unii vor considera decizia act de cenzură La rândul său, sociologul Mihail Carp e de părere că cei care au cont de Facebook ar trebui să îşi asume consecinţele pentru postări. Pe de altă parte, specialistul nu înţelege cine va monitoriza afirmaţiile tuturor utilizatorilor. „Nu cred că se va înfiinţa Poliţia Facebook. Una peste alta, decizia este normală şi de bun simţ. Chiar dacă la început vor exista ceva proteste din partea celor care vor considera hotărârea Curţii Supreme ca pe un act de cenzură, totul va reveni la normal.

Dependenţa de Facebook este atât de mare încât nu cred că cineva va renunţa la profil din acest motiv. Nu cred că este o îngrădire a libertăţii de exprimare, dar poate fi o modalitate de autocenzură. La ora actuală, internetul s-a transformat într-o prelungire a spaţiului public”, a explicat, pentru „Adevărul”, Mihail Carp. În ceea ce-i priveşte pe copii, o bună parte din utilizatorii reţelelor de socializare, sociologul spune că aceştia nu pot răspunde penal sau civil pentru postările lor, chiar dacă acestea sunt calomnii sau injurii la adresa altor persoane.

Psiholog: Utilizatorii obişnuiţi nu vor fi influenţaţi în vreun fel. Şi psihologul Mihai Copăceanu consideră că decizia luată de Curte Supremă nu îi va afecta în vreun fel pe utilizatorii obişnuiţi. Dar, susţine el, sentinţa instanţei supreme va avea efect în rândul persoanelor publice. „Ar trebui să-i influenţeze pe cei care au notorietate, în condiţiile în care cuvintele lor au valoare pentru cei care le citesc postările. Vorbesc de Mircea Badea, de Mirel Palada, care au făcut fel de fel de afirmaţii pe profilul lor de Facebook. A publica pe Facebook e ca şi cum ai scrie în ziar, dacă informaţia e văzută de 5.000 de oameni. Nu poţi publica orice, ai o mare răspundere”, a conchis psihologul.”[1]

Libertatea de exprimare trebuie sa fie sfanta si aparata ori de cate ori cineva incearca s-o cenzureze !

Plec de la aceasta idee ! Exista persoane, care inteleg destul de gresit, ideea de “libertate de exprimare” si nu sunt singurul, care a observat acest aspect. Nu stiu ce au inteles unii despre Facebook, insa se pare ca ei au crezut, in naivitatea lor ca, “este un spatiu privat”, ceea ce nu este deloc asa, caci privat esti numai acasa, poate nici macar acolo, dar nu aici e problema, ci alta.

De pilda, eu am fost amenintat de cateva ori cu bataia. Desigur, cei care m-au amenintat, “aveau 20 de kg cu televizorul in brate”, ca sa ma exprim asa. Pai, in acest sens, se incepe depunerea unei plangeri penale la Parchet, este adevarata solutie de abordare a unui astfel de caz. Faptul ca Facebook a fost declarat ca spatiu public, din punct de vedere juridic, ma ajuta pe mine, ca si amenintat, sa depun ca si proba juridica impotriva sa, tocmai mesajul sau cu enuntul amenintator.

Aici nu mai exista ideea de “libertate de exprimare”, caci nu poti sa-i dai unui om in cap si sa spui: “Libertate de exprimare” ! Ar insemna sa ne intoarcem in padure si sa traim printre animale, desi uni acolo s-ar integra destul bine. In articolul citat de mine, de pe Adevarul, se are ca si baza, afirmatia, evident jignitoare, a acelui politruc, care in 2012, fiind suparat de protestele impotriva lui Boc, le-a scris protestatarilor: “Munca te elibereaza !” Tinta sa a fost una cu predilectie, clara, precisa si concisa si anume protestatarii, jignindu-i si umilindu-i in acelasi timp, ca si politician.

Pai, nu va suparati, dar amenda de 1.000 lei si-o merita din plin, iar pentru bugetul sau personal, e una foarte mica, chiar infima. O astfel de amenda contraventionala, dar mult mai mare, ar trebui sa primeasca si jigoditul de Sorin Ovidiu Vantu, care proaspat iesit din puscarie, si-a facut pagina de Facebook si blog, unde spunea ca “va dezvalui cine conduce Romania”, insa, asa cum era normal pentru un derbedeu ca el, acesta a jignit Generatia Facebook, folosind niste cuvinte cu adevarat jignitoare.

Mai multe cititi pe larg aici -> http://www.fara-secrete.ro/infractorul-sorin-ovidiu-vantu-sustine-ca-generatia-facebook-e-plina-de-prosti-ce-trebuie-sa-plece-din-tara-sov-este-un-infractor-notoriu-care-a-furat-banii-romanilor-de-la-fondul-national-de-inve.

Desigur, n-o sa va aresteze nimeni daca criticati vreun politician sau spuneti ca este hot, sau mai stiu eu. Insa, daca incepeti si treceti dincolo de critica verbala, la afirmatii ce pun in pericol viata unei persoane, intr-adevar, veti raspunde penal, asa cum trebuie sa raspunda si persoana, care mi-a adresat mie acea amenintare, caci asa cum am spus, asta nu inseamna “libertate de exprimare”, garantata in articolul 30 din Constitutia Romaniei.

SURSE

1. http://adevarul.ro/news/eveniment/facebook-e-spatiu-public-vad-romanii-decizia-curtii-supreme-1_547f491ea0eb96501e553d7c/index.html

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică, care deține o arhivă uriașă de informații. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR): Conspirații, Mistere, Paranormal, Extratereștri, Istoria Omenirii, Energie Liberă, Spiritualitate și Știință. Contact: office@dir.org.ro