Documente secrete declasificate arată cum a devenit Israelul putere nucleară cu acordul SUA

Distribuie!

„Documente secrete recent declasificate de catre administratia Obama dezvaluie informatii despre initierea programului nuclear al Israelului, din anii ’60. Statele Unite au fost de acord ca Israelul sa devina un stat nuclear.

Arhivele arata si preocuparea SUA privind consecintele introducerii armelor atomice in Orientul Mijlociu, potrivit i24news.


Desi niciodata Israelul nu a confirmat public existenta programului sau nuclear, adoptand o politica oficiala de „ambiguitate nucleara”, este unanim cunoscut faptul ca Centrul nuclear de cercetare din orasul Dimona gazduieste arsenalul nuclear, care este estimat la aproximativ 300 de focoase.

Materialele declasificate cuprind o serie de memorandumuri intre oficialii de securitate ai SUA, inclusiv Henry Kissinger (atunci consilier de securitate), din anii 1968-1969.


Un aspect care a devenit evident din arhive este faptul ca americanii au avut o cunoastere mult mai ampla si detaliata a modului de functionare a aparatului de securitate israelian, mai mult decat a estimat Israelul la acea vreme. Documentele arata ca oficialii americani au fost de acord ca Israelul sa devina stat nuclear.

In anul 1969, ambele tari si-au ales noi lideri – presedintele SUA Richard Nixon si prim-ministrul Israelului Golda Meir, care si-au asumat si au supravegheat upgrade-ul Israelului la capacitatea nucleara completa.

„Israelul a vrut sa dezvolte arme nucleare, din doua motive: in primul rand, pentru a-i descuraja pe arabi sa atace Israelul; si in al doilea rand, in cazul in care descurajarea esueaza, pentru a-i distruge pe arabi intr-un Armageddon nuclear”, dezvaluie documentele declasficate, conform World Bulletin.

Israelul a refuzat sa semneze Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare, in ciuda presiunilor internationale. De asemenea, Israelul nu s-a declarat ca fiind stat nuclear si in acest mod s-a putut baza pe sprijinul SUA si nu a fost inclus pe lista tarilor nucleare, care au primit sanctiuni din partea Washingtonului.”[1]

SURSE

  1. https://ziare.com/international/israel/documente-secrete-dezvaluite-cum-a-devenit-israelul-putere-nucleara-cu-acordul-sua-1319368
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...