Dodecaedrul roman, un mister nedescifrat

Distribuie!

Misterul dodecaedrului roman ramane nedescifrat, desi multi arheologi au incercat sa-l decodifice. Dodecaedrul este un obiect geometric cu douasprezece fete, din perioada romana si care a fost gasit in mai multe tari din Europa.

Poti sa faci ceea ce arheologii lumii nu reusesc? Poti sa gasesti o utilizare a acestui obiect?

A fost numit arma de razboi, sfesnic, jucarie, aparat de masurare a vremii, instrument astronomic, simbol religios scrie FoxNews. Dar ce este acest obiect misterios, cu adevarat?


Exista carti si site-uri dedicate pentru identificarea corecta a acestuia. Totusi, istoricii au cazut de acord asupra unui singur lucru, denumirea ciudatului obiect: dodecaedru roman.

Aceasta parte a fost usoara, datorita faptului ca forma matematica a acestui artefact este chiar un dodecaedru. Cea mai buna descriere este: un obiect geometric din piatra sau din bronz, avand douasprezece fete pentagonale, fiecare cu cate un orificiu in mijloc.


Obiectul este datat din perioada secolelor al II-lea si al III-lea d.Hr. si a fost gasit peste tot in Europa. Arheologii au descoperit cea mai mare parte a acestor obiecte in Franta, Elvetia, Germania, unde romanii au dominat odata.

Dar utilizarea lor ramane un mister, deoarece romanii nu au facut nicio mentiune referitoare la acestea. Dimensiunile lor variaza intre 4 si 11 centimetri, iar unele dintre ele poarta decoratiuni.

Speculatiile din randul istoricilor au dus la diferite ipoteze. Celebrul istoric grec Plutarh a identificat dodecaedrul ca un instrument vital pentru semnele zodiacale. Cele douasprezece fete ar reprezenta cele douasprezece animale din cercul zodiacului.”[1]

SURSE

  1. http://www.ziare.com/magazin/inedit/va-reusi-cineva-sa-dezlege-misterul-dodecaedrului-roman-1100866
  2. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...