Donald Trump, un președinte scăpat de sub controlul statului paralel

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Presa de peste Ocean și opoziția democrată îl acuză pe președintele SUA că a aruncat țara în haos în pragul Sărbătorilor. Asta pentru că Donald Trump a decis să suspende activitatea administrației federale (așa-numitul ”government shutdown”), din cauza disputei bugetare pentru construirea zidului de la granița cu Mexicul, pentru că Trump a decis brusc retragerea trupelor SUA din Siria și a dus astfel la demisia șefului Pentagonului, James Mattis, pentru că același Trump a criticat dur decizia Federal Reserve de a mări dobânzile și pentru că a sugerat că dorește să-l demită pe șeful sistemului bancar central din SUA, Jerome Powell, fără precedent în istoria SUA.

Pentru presa americană de mainstream, un zid la granița cu Mexicul ar însemna renunțarea la poziția Americii de far al lumii libere. Retragerea din Siria echivalează cu trădarea aliaților din Orientul Mijloociu și, prin extensie, din întreaga lume. Demisia lui James Mattis înseamnă pierderea unuia dintre puținii interlocutori de încredere pentru aliații SUA, unul deschis către multilateralismul propovăduit acum de UE, dar și de China, și un general care respecta alianțele. Cât despre Federal Reserve, presa americană de mainstream și opoziția democrată consideră că este o instituție de neatins, altfel urmând să izbucnească o criză financiara majoră.


Privite din perspectiva taberei pro-Trump, deciziile președintelui nu fac decât să urmeze pas cu pas programul pentru care a fost ales la Casa Albă și să pregătească America pentru o confruntare nu cu Iranul sau Coreea de Nord, ci cu puterea chineză. Mai mult, deciziile lui Trump vin să demonstreze că putem avea de-a face cu unul dintre puținii președinți americani care se luptă să nu fie controlat de statul profund.

Dintre cele trei decizii majore luate de președinte înaintea Crăciunului, de departe disputa deschisă cu Federal Reserve este cea mai importantă. Suspendarea activității administrației federale este un fapt relativ comun, câtă vreme se datoreaza neînțelegerilor bugetare într-un Congres care, aproape întodeauna, are o cameră a puterii și una dominată de opoziție în al doilea mandat al unui președinte (negocierile bugetare din Congres se vor relua, oricum, pe 27 decembrie). Retragerea SUA din Siria presupune aducerea acasă a circa 2.000 de militari, în condițiile în care numarul total prezent pe frontul sirian este neclar, iar, în plus, SUA au in continuare o prezență relativ robustă în Orientul Mijlociu.


Președintele își îndeplinește promisiunile

Bătălaia dintre Donald Trump și sistemul bancar central american este însă ceva mai puțin obișnuit pentru o administrație. Trump îi reproșează presedintelui Fed că a majorat dobânzile, în ciuda avertismentelor sale. Toți analiștii economici sunt de acord cu faptul că această majorare a dobânzilor a scumpit dolarul și astfel i-a pus într-o situație dificilă pe exportatorii americani, exact într-o perioadă în care administrația avea nevoie de exporturi mai puternice, în contextul disputei comerciale cu China. Așa cum procurorii FBI paralizează administrația prin ancheta lor privind imixtiunea Rusiei în alegerile din SUA, la fel Donald Trump s-a considerat sabotat în strategia sa pentru China de această decizie a Fed – oficial o instituție independentă. Încetinirea creșterii economice va afecta, în primul rând, baza electorală a lui Donald Trump, estimează analiștii americani.

Confuzia de Crăciun creată în SUA ține și de faptul că nu există legi scrise în ce privește Federal Reserve. În aceste condiții, posibilitatea ca Trump să-l demita pe Jerome Powell nu poate fi exclusă, dar se va ajunge, mai mult ca sigur, la judecata Curții Supreme. Un asemenea act prezidențial nu a fost înregistrat până acum. Noul șef de cabinet al lui Trump (după demiterea generalului John Kelly), Mick Mulvaney, a declarat pentru ABC că președintele ”își dă seama” că nu-l poate demite pe președintele Fed – o încercare de a calma spiritele si bursa de pe Wall Street.

Trump vs. statul profund

Cei doi ani ai administrației Trump au făcut să se vadă limpede două abordari. Prima este aceea care vede în președintele SUA o marionetă a statului profund american, cu unele abateri față de modelul președintelui docil cu care ne-au obișnuit ultimele administrații. Argumentul central al acestei școli de gândire este că nimeni nu poate ajunge în Biroul Oval de la Casa Albă fără susținerea presei de mainstream, a oficialilor militari și din serviciile secrete americane.

A doua abordare arată că Donald Trump poate face parte din acea categorie de politicieni cu o forță irezistibilă, care reușesc să se impuna în ciuda forțelor colaizate împotriva lor, că Trump oferă o ocazie rarisimă pentru salvarea sistemului tradițional american de guvernare, anterior financiarizării și globalizării. Argumentele în favoarea acestei viziuni sunt oferite de campania mediatică antiprezidențială fără precedent în SUA, dar și de ancheta FBI vizând implicarea Rusiei în alegeri, ancheta care, până la a oferi probe concludente în acest sens, nu face decât să paralizeze acțiunile administrației.Un al doilea argument ține de neimplicarea SUA în nicio mare întreprindere militară în lume sub administrația Trump, fapt cu totul neobișnuit ținând cont de propensiunea către interventionism al SUA în perioada în care Hillary Clinton era secretar de Stat, spre exemplu. Este important de notat că presa anti-Trump nu s-a putut abține să remarce că ”Trump a devenit președinte” în noaptea în care a ordonat atacarea Siriei cu rachete de croazieră (CNN). Avea însă să fie un episod izolat în istoria de doi ani a administrației.

Disputa dintre Trump și Federal Reserve sugerează, din nou, că avem de-a face cu un președinte scăpat de sub controlul statului paralel american. Trump are și alte arme pentru a prelua controlul asupra Fed decât cele amintite. Consiliul de Administrație al Fed are, prin lege, sapte membri, însă acum există doar trei. Trump a nominalizat doi și mai are dreptul de a numi alți doi, moment în care ar deține o majoritate teoretică în fruntea Federal Reserve. Apoi, președintele deține argumentul important că măsurile Fed reduc creșterea economică a SUA. Apoi, ”în momentul redactarii legii care dădea naștere Rezervei Federale, șef al Fed era desemnat secretarul Trezoreriei (ministrul american de Finanțe). Acum ne întoarcem la acele vremuri. Vă place sau nu, Fed este pe cale să fie politizata”, se arată într-o analiză CNBC.”[1]

SURSE

  1. https://www.cotidianul.ro/un-presedinte-scapat-de-sub-controlul-statului-paralel/
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...