Dr. Mircea Ciuhrii, doctor docent în virusologie, a demascat isteria gripei aviare din perioada 2005-2006

Distribuie!

„Gripa aviarã, o „isterie dictatã de interese economice”

• interviu cu dl dr. Mircea Ciuhrii, doctor docent în virusologie, virusolog de renume mondial, membru activ al Academiei de ştiinţe din New York, director al Centrului ştiinţific Aplicativ „Insect Farm” din Bucureşti


– Domnule Ciuhrii, cum apar virusurile?

– Orice virus poate apãrea sau se poate reactiva în situaţii de stres. Acest lucru este valabil atît pentru speciile din regnul animal, cît şi pentru regnul vegetal. Dacã gãinile, de exemplu, sînt prost hrãnite, dacã au o densitate mare în halele de creştere, dacã a fost cald sau au existat alte cauze de stres, poate apãrea şi o infecţie viralã. Poate apãrea virusul, din stare latentã şi provoca o epidemie. De aceea, eu consider cã toatã aceastã zarvã şi situaţie cu gripa aviarã din România este provocatã special de cãtre unii oameni din Uniunea Europeanã sau chiar din Organizaţia Mondialã a Sãnãtãţii. Totul pare a fi controlat împotriva României, Bulgariei şi Turciei, ţãri care vor sã intre în UE. Nimeni nu se ia de Germania sau Franţa, cu toate cã astfel de probleme, cu virusul gripei aviare, au fost şi acolo, dar nu s-au luat mãsurile astea, de masacrare a pãsãrilor! Cînd acest virus a apãrut la o fermã din sudul Franţei nu s-a întîmplat nimic. Au fost infectate aproape un milion de gãini, dar nu s-a trecut la masacrarea tuturor gãinilor din zona respectivã, aşa cum s-a procedat la noi.


– Credeţi cã sînt interese economice legate de gripa aviarã?

– Sînt convins de asta! Lucrez cu virusurile de zeci de ani… Virusul este foarte bine specializat. El nu infecteazã decît specia din care a apãrut. Acuma, eu nu ştiu din ce cauzã s-a dat dispoziţie sã se omoare toate pãsãrile, şi curcani şi gãini şi raţe la grãmadã! Tot se omoarã! Mai mult, a apãrut o idee cum cã în Tulcea şi în Constanţa sã nu se mai creascã pãsãri timp de 10 ani de zile, pentru cã acolo a apãrut virusul gripei aviare. Vã închipuiţi cã aceasta este o loviturã extraordinar de mare nu numai pentru ţãrani dar şi pentru economia româneascã!

– De ce nu trebuia sã se procedeze astfel?

– Pentru cã, prin eutanasierea în masã a pãsãrilor s-a distrus şi fondul genetic rezistent la virus. Virusul, niciodatã nu omoarã tot. El poate ataca şi infecta 50-70 la sutã din gãini, de exemplu, iar restul gãinilor rãmîn sãnãtoase, formînd o populaţie rezistentã la virus şi asigurînd continuitatea speciei. Ca sã înţeleagã toatã lumea, virusul nu-şi taie niciodatã craca pe care stã, nu-şi distruge niciodatã în totalitate posibilele gazde pentru cã şi el trebuie sã existe în naturã. Eu am lucrat toatã viaţa cu virusuri şi mai ales cu reovirusuri, din care face parte şi virusul gripei aviare. Cunosc foarte bine rãspîndirea infecţiilor, a epiozootiilor. În situaţia din România, eu n-aş fi recomandat sã se facã eutanasierea tuturor pãsãrilor. Infecţia s-a rãspîndit tocmai pentru cã au fost distruse complet fondurile acestea genetice rezistente la virus.

– Se poate transmite acest virus de la gãini la raţe sau de la curcani la gãini, sã zicem?

– Este imposibil! Aşa cum am spus, virusul este foarte bine specializat. Mai mult, în experienţele mele, pentru cã am produs infecţii foarte multe, am gãsit de fiecare datã populaţii din aceeaşi specie rezistente la virusul care a produs infecţia.

– În cazul de la Codlea se spune cã infecţia a trecut de la puii de curcã la gãini…

– Asta a fost o constatare greşitã, mai exact o directivã care a dus la pierderea multor gãini de acolo, la distrugerea fermei respective şi la sãrãcirea economiei acestei ţãri.

– Din ce cauzã credeţi cã a apãrut virusul acolo?

– Aşa cum am spus, din cauza unui stres. În fermele cu foarte multe pãsãri, în fiecare dimineaţã se începe lucrul cu eliminarea acelor cadavre de la pãsãrile care mor noaptea. Dar nimeni, niciodatã pînã acum, n-a învinuit vreo astfel de fermã cã acolo este o epidemie şi pot apãrea nu ştiu ce mutaţii ale virusului care ar putea afecta oamenii. şi asta este tot o minciunã! Dar eu cred cã o altã cauzã, mult mai aproape de adevãr, a „apariţiei” acestor infecţii şi a acestei spaime generale legatã de gripa aviarã este producerea vaccinurilor. Cã mor gãinile, asta-i una! Dar noi am fost puşi în situaţia fricii cã acest virus poate trece la om şi atunci poate provoca o epidemie de gripã la oameni. Cea mai mare fricã insuflatã este cã pot sã moarã foarte mulţi oameni. Timp de zeci de ani, în lume s-au produs foarte multe vaccinuri pentru gripã. În ultimul timp, oamenii au pierdut speranţa cã un vaccin contra gripei poate stopa infecţia. Aşa şi este, pentru cã virusul gripei este unul variabil. În toate depozitele farmaceutice s-au adunat foarte multe vaccinuri care nu s-au vîndut, iar un scenariu pentru a vinde aceste vaccinuri a fost alegerea cu gripa aviarã în România, Bulgaria şi Turcia. Or, acum s-au vîndut toate vaccinurile în aceste 3 ţãri, care şi aşa sînt economic prea slabe, dar au cumpãrat vaccinuri contra gripei în valoare de sute de milioane de euro, pentru a salva populaţia. Aceasta a fost cea mai mare tragedie…

– Ce pãrere aveţi despre mãsurile de dezinfecţie care s-au luat?

– Virusul nu merge pe şosea ca sã ne infecteze roţile la maşini. Aceste aşa-zise stropiri de dezinfecţie sînt doar aşa pentru a da impresia cã situaţia este sub control.

– Pot exista soluţii pentru combaterea acestui virus?

– Nimeni nu a elaborat vreodatã metode de combatere a infecţiilor virale. Sînt interferonuri, sînt vaccinuri. Dar vaccinurile sînt doar preparate preventive. Odatã ce a început multiplicarea virusului într-o celulã, nu existã metode de stopare a acestei multiplicãri. Omul nu poate stopa o epidemie mai uşor decît se stopeazã ea singurã. De aceea, se fac tot felul de învinuiri aiurea. De exemplu, am auzit vorbindu-se de o moţiune simplã în Parlament pe motiv cã Guvernul n-a fost în stare sã stopeze gripa aviarã. O prostie mai mare decît asta n-am întîlnit! Nu poate fi vinovat de epidemie nici ministrul Flutur şi nici cei de la Codlea. Degeaba se agitã toţi sã stopeze infecţia, pentru cã ea se stopeazã de la sine, cînd ajunge în ciclul terminal. Mai mult, nimeni nu poate spune astãzi cã a cumpãrat vaccinuri de sute de milioane de euro şi au avut s-au n-au avut efect aceste vaccinuri. De aceea, eu cred cã aceste vaccinuri s-au fãcut fãrã rost, iar efectul lor a fost zero.

– Cum se identificã existenţa virusului?

– Prin microscopie electronicã. Este un test rapid, contra stare negativã, pe un ţesutul infectat, în cazul gripei aviare ţesut pulmonar. Aşa se obţine şi se aratã fotografia virusului. Or, pînã acum n-a fost arãtatã nici o fotografie a acestui virus.

– Se vorbeşte de existenţa virusului H5, care s-ar putea combina cu N1, mutaţie mortalã pentru oameni…

– Este ca în povestea aceea cu drobul de sare. Degeaba vorbim de H5, de N1, pentru cã acestea sînt tulpini ale virusului. Cã aceste tulpini se pot modifica şi apar mutaţii mortale pentru unele specii este doar o teorie, pure speculaţii…

– Dar au murit oameni din aceastã cauzã! Au fost cîteva cazuri confirmate şi în Turcia…

– Sînteţi sigur de asta? Cine a confirmat şi cine a stabilit cã mutaţiile pe H5N1 au fost cauza realã a deceselor? Aşa cum am spus, teoretic este posibil orice, dar eu nu cred cã s-a întîmplat asta. Am destulã experienţã în virusologie pentru a nu crede în astfel de poveşti.

– Prin urmare, sînteţi sigur cã toatã aceastã situaţie legatã de virusul gripei aviare în România este o fãcãturã…

– Noi trebuie sã fim conştienţi cã omul nu poate elabora metode de stopare a epidemiilor virale şi, în acelaşi timp, sã nu cãdem în panicã. Dar vreau sã vã spun altceva. Eu utilizez virusurile pentru reglarea densitãţii altor animale. În cazul pe care vreau sã-l prezint este vorba de insecte. În România existã o insectã numitã omida pãroasã a stejarului sau fluturele stejarului – Lymantria dispar. Este foarte rãspînditã şi lasã pãdurile goale, fãrã frunze. Pentru a decima populaţiile formate de aceastã insectã, eu am înregistrat şi omologat un virus foarte util sistemului de protecţie a pãdurilor. Dl ministru Flutur cred cã ştie lucrul acesta şi înţelege la ce mã refer. În acest an, preparatul viral s-a utilizat pe aproximativ 1000 de hectare cu pãduri de stejar. Am constat cã rãspîndirea infecţiei în rîndul acestor omizi corespunde cu cea creatã de virusul gripei aviare, care este mult mai slab decît virusul polinozei nucleare pe care-l utilizãm noi pentru a combate omida pãroasã a stejarului. Aşa cã, omul învaţã acum sã dirijeze aceste procese de infecţie, nu pentru a distruge, ci pentru a regla anumite componente a biocenozelor naturale. Numai cã, în cazul gripei aviare, eu cred cã s-au reglat doar anumite interese economice.

– Prin urmare, pot românii sã consume fãrã nici o teamã carne de pasãre de la fermele din România?

– Fãrã nici o fricã! Eu am încredere în medicii veterinari şi sînt convins cã şi ei au fost duşi în eroare. Cea mai sigurã carne de pasãre este cea abatorizatã şi comercializatã în magazine. Riscul nu este mare nici la pãsãrile de curte şi, dacã în perimetrul apropiat sau în satul respectiv n-au murit pãsãri, carnea poate fi consumatã cu încredere. La fel şi ouãle. Dar pentru a nu exista vreo reţinere, vreau sã adaug cã, prin fierbere se omoarã orice virus. Dacã şi la penitul pãsãrilor şi la spãlatul cãrnii se utilizeazã apã fierbinte, aşa cum de altfel se procedeazã încã din vremuri imemoriale, chiar cã nu mai existã absolut nici un fel de pericol.”[1]

Mircea Ciuhrii

„Criza gripei aviare este o . isterie creata in mod deliberat”.

Mircea Ciuhrii – Dr. Docent in virusologie.

Doctor in biologie si medicina, Mircea Ciuhrii, pe care il cunoasteti deja din paginile revistei „Formula As”, pentru extraordinarele sale inventii in materie de medicamente, este o somitate de nivel mondial in domeniul virusologiei. A infiintat primul laborator din lume de virusologie si microscopie electronica, de cercetare a virusurilor. A fost seful diviziei de cercetare in domeniul virusologiei al celui mai important Institut din fosta Urss si a coordonat cercetarile in zona armelor biologice, in intregul spatiu al fostului Pact de la Varsovia. Descoperirile si inventiile sale in domeniul virusologiei sunt cunoscute in intreaga lume stiintifica. „Toata viata”, spune dr. Ciuhrii, „asta am facut: am studiat legitatile dezvoltarii epizootiilor virale, felul in care virusurile pot fi folosite.” Este autorul a sase arme biologice care pot fi folosite impotriva unor daunatori din natura, arme biologice omologate de Organizatia Mondiala a Sanatatii. A descoperit zeci de feluri de virusuri, a creat primul atlas al virusurilor din lume, a publicat sute de articole stiintifice in revistele internationale, a fost presedintele Comisiei Internationale de Standardizare a Armelor Biologice. A pus la punct arme biologice pe baza de virusuri, care se folosesc si astazi, inclusiv in Romania, pentru distrugerea de pilda a unor daunatori ai padurilor. A lucrat in Franta, ca expert in laboratoare de biologie moleculara si inginerie genetica a virusurilor, in cadrul unor proiecte finantate de Oms si Ministerul Apararii francez. A castigat, cum spune el, „un sac de medalii de aur” pentru descoperiri in domeniul virusologiei si, recent, ca o recunoastere a meritelor sale stiintifice, a primit titlul de „Comandor si mare ofiter” in stiinte, din partea Regatului Belgian.
Acest om, care in orice tara din lume ar fi fost apreciat si consultat in domeniul in care este expert, la noi, a fost pur si simplu ignorat. Proiectele de cercetare pe care le-a propus Institutului Cantacuzino, si mai inainte, Ministerului Cercetarii, au fost tratate cu indiferenta. In plina criza a gripei aviare, cand autoritatile administrative, dar si cele stiintifice descopera, pur si simplu, ca nu pot stapani raspandirea faimosului virus H5N1, nimeni nu s-a gandit sa profite de prezenta in Romania, unde s-a stabilit din 1995, a acestui mare expert in virusologie care este dr. Mircea Ciuhrii. Opiniile acestuia, in ceea ce priveste gripa aviara, reprezinta o noutate absoluta si totodata niste solutii care ar trebui aplicate urgent.

„Virusul nu a venit de nicaieri.
A fost aici. Este pretutindeni”

– Domnule doctor Mircea Ciuhrii, Romania este singura tara din regiune in care virusul nu numai ca a reaparut dupa eradicarea focarelor de anul trecut, dar s-a extins cu o rapiditate exploziva. Care sunt motivele pentru care s-a petrecut acest lucru?
– Trebuie spus in primul rand ca o infectie virala de acest tip nu se raspandeste neaparat pe orizontala, adica de la un organism bolnav la altul. S-a presupus ca virusul a fost adus de pasarile migratoare sau ca a fost adus din tarile dimprejurul Romaniei, prin importuri insuficient controlate, in schimb a fost complet ignorata posibilitatea ca virusul sa se afle deja, in stare latenta, in genomul pasarilor autohtone, timp de generatii. Aceasta este cea mai probabila ipoteza, tinand cont de faptul ca virusurile pot sta timp de ani de zile fara a fi activate. Faptul ca anul trecut au fost stinse toate focarele de gripa nu inseamna ca virusul a disparut. Acest lucru este imposibil. Virusul a existat tot timpul, dar in stare latenta. Asadar, trebuie pusi in discutie factorii care ar fi putut duce la activarea lui, iar cei mai importanti factori sunt acestia: in primul rand, densitatea prea mare a populatiei de pasari, fie ca este vorba despre crescatori particulari, dar cu atat mai mult in cazul fermelor. Cand zeci de mii de pasari sunt inghesuite intr-un spatiu prea mic, riscul declansarii unei epidemii este maxim. Alt factor important este calitatea hranei pe care o primesc pasarile. Hrana inadecvata creste riscul activarii virusului. Ar mai fi factori externi, precum temperaturile extreme, fie prea ridicate, fie prea scazute – cum au fost in iarna trecuta, ori aparitia unor agenti patogeni care sa fi activat infectia virala. In cazul crescatoriilor de pasari la scara industriala, in ferme, goana dupa profit creeaza automat premisele declansarii epidemiei. Cat mai multe pasari pe metru patrat, hranite cat mai ieftin, cu chimicale si hormoni de crestere accelerata, iata deja mediul ideal pentru activarea unui virus latent. Aceasta situatie nu se petrece numai la noi, ci si in alte tari in care scopul este „eficienta economica”. Am vazut in Belgia o crescatorie in care pe-o parte, pe banda, intrau oua, si pe partea cealalta, la un interval de doua luni, ieseau gaini de 5 kg, pline cu activatori de crestere. Foarte eficient economic, dar dramatic pentru imunitatea pasarilor si pentru sanatatea oamenilor care le consuma. Un virus este modalitatea naturii de a reduce o populatie de animale sau de pasari care e prea numeroasa, adica exact ceea ce se petrece in crescatorii. Poate ca natura ne da semne ca ar trebui regandit felul in care trebuie crescute pasarile, semne ca ceva este fundamental gresit. Ca sa revenim, autoritatile administrative si sanitar-veterinare au cautat sursa infectiei oriunde, la pasarile migratoare, in importuri, numai acolo unde era cel mai probabil sa fie gasita, nu. Cu tot respectul pentru veterinari, dar virusologia este un domeniu aparte. Exista un Institut de Virusologie, dar din nefericire nu am auzit sa li se fi cerut parerea specialistilor de acolo, astfel ca s-au facut erori enorme in administrarea crizei.

„Masacrarea tuturor pasarilor este o enorma eroare”

– Ce erori credeti ca s-au facut?
– Cea mai mare eroare este uciderea tuturor pasarilor dintr-un focar. Intr-adevar, orice focar trebuie izolat, dar pasarile in nici un caz nu trebuie ucise. In lumea virusologilor, este stiut ca orice virus omoara un anumit procent dintre organismele infectate, dar nu pe toate. In general, putem vorbi despre circa 30% din indivizi care supravietuiesc. Acest procent este extrem de important, pentru ca el constituie fondul rezistent, imun la virusul respectiv, care poate fi folosit ulterior la prevenirea unor epidemii viitoare, si ar trebui sa constituie baza unor viitoare populatii de pasari domestice imune la virus. Asadar, masacrarea tuturor pasarilor este nu numai un lucru inutil, dar o enorma eroare. La noi au fost ucise toate pasarile fara nici o noima, ca la Tulcea, gaini, rate, gaste la un loc, in conditiile in care a fost dovedit demult ca virusurile sunt organisme extrem de specializate. Toate cercetarile de pana acum sugereaza ca ele nu trec de la o specie la alta, ca sa nu mai vorbim despre ideea hazardata ca ar putea trece la om. Acest lucru nu a fost niciodata dovedit si este extrem de improbabil, ca sa nu spun imposibil. Nu a fost dovedit nici macar ca ar putea trece de la pasarea migratoare la cea domestica, si totusi, auzeam pareri ale unor „specialisti” care propuneau indepartarea, inclusiv a pasarilor migratoare, cu ajutorul unor ultrasunete. Aberatii! Ar fi trebuit, simplu, sa izoleze pasarile bolnave si sa le lase sa moara singure, cate ar fi murit. Punct. Consecinta directa a faptului ca au fost omorate toate pasarile este aceea ca virusul se extinde, in loc sa-si consume fortele pe arii limitate si controlate. De fapt, masurile luate nu au facut decat sa conduca la extinderea virusului pe arii din ce in ce mai extinse, cu o rapiditate extraordinara.

„In spatele isteriei create
sunt enorme interese economice”

– Masurile luate de autoritatile romanesti nu sunt intamplatoare, ele fac parte din pachete recomandate de Uniunea Europeana si de Oms. Am vazut la televizor tari asiatice in care au fost ucise milioane de pasari. Vreti sa spuneti ca au gresit?
– Da. Aceste masuri sunt gresite. Fie din cauza ca organismele internationale in cauza nu au cerut parerea expertilor in virusologie, fie din alte motive pe care le putem numai banui. Este destul de ciudat de pilda, ca in tarile avansate nu au avut loc asemenea pandemii, dar chiar daca s-ar fi produs, ma indoiesc ca ar fi luat la ei acasa asemenea masuri de prevenire, care sunt pur si simplu ridicole, cum ar fi instalarea de filtre in care se stropesc cu dezinfectant rotile de la masini. Nici macar un copil nu ar crede ca virusurile calatoresc pe rotile masinilor. Iar in rest, carnea de pui si ouale, oricum se gatesc la peste 65 de grade. Nu cred ca statele occidentale ar fi actionat la ele acasa asa cum s-a actionat la noi, ci cred ca ar fi luat masurile corecte. In Franta, atunci cand a aparut virusul intr-o ferma, au facut, in liniste, ceea ce trebuia. Nu au omorat nici o pasare. Parerea mea este ca, dincolo de tot acest spectacol pe care mass-media l-a exagerat din plin, sunt interese economice enorme, in ceea ce priveste comercializarea in forta a unor produse farmaceutice, a caror eficacitate este indoielnica, si, poate, interese economice vizand piata produselor din carne de pasare. Nu exista nici o primejdie pentru oameni. In schimb, depozitele producatorilor occidentali de vaccinuri impotriva gripei la om si la animale sunt doldora. Cantitati uriase stau nefolosite si s-ar putea transforma curand in pierderi uriase, financiare, daca nu am fi noi, cei prosti, carora ei le pot impune ce masuri sa ia, ce medicamente sa cumpere si cum sa administreze o falsa criza. Au creat o adevarata psihoza intr-o situatie care nu pune oamenii in pericol.

„Nu exista nici o primejdie pentru om”

– Totusi, in unele tari din Asia mor oameni. Oms anunta morti din cauza gripei aviare..,
– Au murit de gripa obisnuita. Nu exista niste simptome ale gripei aviare diferite de cele ale gripei ordinare. A afirma ca cineva a murit de gripa aviara este total nestiintific. Cei 125 de morti de pretinsa gripa aviara, la o populatie a planetei de 6 miliarde, nu inseamna nimic. Inseamna ca gripa aviara la om nu exista. La fel se intampla si in cazul animalelor. Dintotdeauna, la noi si peste tot in lume, in ferme au murit animale, si acest lucru il stie oricine lucreaza in domeniu. Acest lucru este normal. Este o lege a naturii. Orice taran stie ca uneori gainile se imbolnavesc si o parte mor. De-aici si pana la psihoza creata in legatura cu gripa aviara este cale lunga. Nu exista nici un caz de trecere a virusului la om si nici nu cred ca va exista. Virusul nu poate trece la om. De altfel, a fost o imprejurare in care gainile dintr-o gospodarie de langa Tulcea au murit, iar omul le-a aruncat intr-o rapa. De-acolo au fost luate de niste tigani amarati care le-au mancat si nu s-a imbolnavit nici unul. Ce dovada mai clara trebuie pentru a sustine acest adevar? In aceste conditii, interdictia extrema, in anumite zone, de a mai creste pasari, este o aberatie totala, sau interdictia de circulatie a oamenilor.
– De ce nu s-a petrecut acest lucru si in tarile din preajma noastra, in Ungaria, Bulgaria sau in celelalte tari in care au mai fost focare?
– Se putea intampla oriunde, oricand. La noi a fost nerespectarea conditiilor minime de bio-securitate in ferme, pe de-o parte, ceea ce a condus la reactivarea virusului. Apoi a fost inconstienta unor crescatori de pasari de a le ingropa in natura, fara a anunta pe nimeni. Dar extinderea lui rapida a fost consecinta masurilor gresite luate de la bun inceput de autoritati, incepand cu uciderea tuturor pasarilor.

„Am propus, la Institutul Cantacuzino,
un program de cercetare chiar pe gripa aviara.
Nici nu s-au uitat la mine”

– Ce se mai poate face acum?
– La ora aceasta, in lume, nu exista o metoda eficienta de stopare a multiplicarii virusurilor. Numai natura o poate opri. Exista vaccinuri, dar aceste metode sunt preventive. Odata activat un virus, nu exista practic nici o cale de a-l mai opri. Faimosul Tamiflu, pe care acum Romania cheltuieste sume enorme degeaba, pe care pana si ungurii ni-l vand noua acum, nu are nici un fel de eficienta. Nimeni nu spune adevarul, pentru ca produsul trebuie sa se vanda. Administram un medicament care n-are nici un efect, pentru o boala care nu exista la om. Cu riscul de a parea laudaros, trebuie sa va spun ca, pe plan mondial, la aceasta ora, exista o singura metoda de a inhiba multiplicarea unui virus, cu ajutorul unei proteine descoperite de mine. Dar aceasta este alta discutie. Concret, focarele trebuie izolate si virusul se va stinge de la sine. Ar trebui consultati experti in domeniul epizootiilor virale, numai ca acestia sunt, pe plan mondial, foarte putini. Dupa cum v-am spus, cred ca de fapt nici nu exista interesul de a face ceva impotriva gripei aviare, ci dimpotriva, exista interesul de a crea o panica cat mai mare, mai ales la nivelul tarilor nedezvoltate, care, inspaimantate, se vor imprumuta de bani pentru a cumpara niste produse inutile. La noi, eu personal i-am scris in cateva randuri d-lui ministru Flutur, dar nu am primit niciodata un raspuns. Acelasi lucru s-a petrecut acum cativa ani, cand am propus programe de cercetare avansata in acest domeniu, unor institute din Romania. Venisem cu rezultatele cercetarilor mele dupa 20 de ani de studii, dupa colaborarea cu zeci de institute si sute de cercetatori de pe tot teritoriul fostei Uniuni Sovietice. Am propus, la Institutul Cantacuzino, un program de cercetare chiar pe gripa aviara, plecand de la descoperirea acestei proteine, singura capabila sa inhibe o infectie virala. Nici nu s-au uitat la mine. Iar acum, cred ca reprezentantii Oms, care supravegheaza in Romania circul masurilor antigripa aviara, rad in barba de ceea ce facem.
– Ce-ar trebui sa stie romanii in mijlocul acestei crize foarte mediatizate a gripei aviare?
– Sa nu se teama si sa fie constienti ca aceasta psihoza a gripei aviare este creata de ceea ce as numi o mafie internationala, foarte bine organizata si sustinuta, a medicamentelor. Gripa aviara nu se ia la om, si spun acest lucru in calitatea mea de cercetator, care toata viata am stat cu mainile in virusuri, am creat si am modificat virusuri. Virusurile sunt pretutindeni, in aer, in plante, in animale, in stare latenta. Suntem inconjurati permanent de virusuri, dar asta nu inseamna ca ne si imbolnavim automat. Exista virusuri de mii de ori mai periculoase, care fac sute de mii de victime in lume, sunt Hiv si altele. Gripa aviara este o infectie a pasarilor, nu a oamenilor.”[2]

„Vă mai amintiți de BOALA VACII NEBUNE, SARS, GRIPA AVIARĂ și GRIPA PORCINĂ? Ce s-a ales de ele și cum a profitat din plin industria farmaceutică. Se repetă scenariul și în cazul Ebola?

Virusul SARS, gripa porcină și gripa aviară nu mai sunt de actualitate, deși, în urmă cu câțiva ani, reprezentau o amenințare la fel de mare cum pare să fie astăzi Ebola. Au lăsat în urmă sute de victime și au pus pe jar o lume întreagă, dar specialiștii se laudă că au câștigat măcar o parte din lupta cu aceste amenințări, eradicându-le sau cel puțin îmblânzindu-le. Cert este că, de pe urma acestor amenințări, întreținute mediatic, industria farmaceutică a făcut bani frumoși.

 

Boala vacii nebune a fost eradicată, virusul gripei porcine a fost îmblânzit de un vaccin antigripal sezonier, gripa aviară continuă să rămână o gravă problemă veterinară, dar nu mai reprezintă un pericol pentru om, scrie site-ul Il Giornale.

Astăzi, toate acestea pălesc în fața noii amenințări care se conturează de ceva vreme:Ebola, virusul febrei hemoragice.

 

Și ca de fiecare dată în cazurile anterioare scenariul se repetă: mai întâi se vorbește de câteva cazuri de îmbolnăvire, apoi apar morții, iar la final izbucnește amenințarea unei pandemii, menționează site-ul italian. În mod firesc, se invocă o urgență planetară iar OMS declară război total virusului despre care se spune că ar amenința planeta.

Cu toate beneficiile economico-financiare pe care le implică un astfel de război. Milioane de doze de vaccin care apoi ajung la coșul de gunoi, sisteme de securitate extremă, controale stricte de care nimeni nu are nevoie, miliarde de dolari sau euro duse pe apa sâmbetei și, peste toate, o psihoză generalizată.

Desigur, fiecare virus își ia tributul său de victime, provocând decese, dar nu mai multe decât face anual, în orice țară, o gripă sezonieră. În Italia, de exemplu, se estimează că din cele 4 milioane de cazuri de gripă sezonieră, numărul morților ar ajunge la 6000-7000 de morți, adică dublu față de cât a făcut Ebola în toată Africa de vest.

VACA NEBUNĂ

Diagnosticată prima dată în 2001 în Regatul Unit, boala vacii nebune a afectat profund industria alimentară și a dus la exterminarea a sute de bovine din Europa. Specialiștii previzionau atunci mii de morți din cauza agenților infecțioși, prionii, care ar fi putut afecta oamenii cu așa-numita variantă a bolii Creutzfeldt Jakob, maladie degenerativă neurologică. Bilanțul final a fost de 163 de morți.
SARS (Sindromul Acut Respirator Sever)

A apărut în 2001. Pneumonia care afectează sistemul respirator a fost înregistrată în Asia și s-a spus că este cauzată de un coronavirus. S-a vorbit de o pandemie. În final, SARS a afectat doar Asia de sud est și Canada, provocând 8000 de cazuri de contagiere și 880 de morți. Multă lume leagă acum SARS de amintirea măștilor medicale, pe care le purtau asiaticii, din care producătorii de astfel de articole au scos bani frumoși. Acum, nici urmă de virusul care a generat isterie mondială.

GRIPA AVIARĂ

A fost identificată pentru prima dată în anii 1900, în Italia, iar virusul H5N1, care provoacă această gripă, a fost identificat în 1997 în Asia și a creat panică în lumea întreagă, vorbindu-se de iminența unei epidemii de proporții. Isteria a izbucnit cu și mai mare forță în 2005, când se spunea că ”gripa puilor” amenință toată planeta și, conform OMS, ar fi urmat să facă cel puțin un milion de morți.
În realitate, aviara a făcut 369 de morți. În schimb, mai toate țările și-au făcut provizii cu celebrul vaccin Tamiflu, pe care au cheltuit milioane de dolari sau euro. Experții consideră totuși și acum că o altă epidemie de gripă este inevitabilă și posibil iminentă.

GRIPA PORCINĂ

Virusul vinovat este H1N1. A izbucnit în 2009, în Mexic. A evoluat ca o pandemie și s-a răspândit în toată lumea, cauzând circa 18.000 de morți, alte 428.000 de persoane fiind contagiate. De menționat că spaima unanimă a populației, bine întreținută mediatic a obligat guvernele din mai toată lumea să supraliciteze pentru cumpărarea de sute de milioane de doze de vaccin, încă înainte de terminarea testelor de siguranță și de primirea aprobărilor instituțiilor de control. Ulterior, o serie de experți au contestat vaccinul preparat și testat de concernul Novartis în Germania, susținând că poate fi mai nociv decât virusul H1N1.”[3]

“”Teapa” gripei aviare

Anuntata cu surle si trâmbite ca fiind cea mai mare pandemie care va ataca vreodata omenirea, capabila sa rapuna pâna la jumatate din populatia planetei, “gripa aviara” nu pare sa fie decât o sperietoare anume creata spre a-i face pe pamânteni sa tremure doar când vad o biata gaina picotind de somn… Pentru ca, dupa ce luni in sir mass media internationala, la rândul sau convinsa de realitatea amenintarii, a avertizat asupra pericolului, in ultima vreme tot mai multi oameni incep sa-si dea seama ca sunt victimele unei uriase manipulari. O manipulare din care de pierdut pierd, desigur, cei mai saraci locuitori ai Terrei, si de câstigat câstiga cine altcineva decât cei deja foarte bogati…

 

Astfel, potrivit prestigiosului cotidian britanic “The Independent”, una dintre principalele beneficiare ale acestei psihoze este compania biofarmaceutica americana Gilead, printre ai carei actionari se numara si Donald Rumsfeld, Secretarul Apararii al SUA. Aceasta companie a obtinut profituri consistente din vânzarea medicamentul Tamiflu (Gilead detine drepturile de distribuire in SUA a acestui produs, fabricat de gigantul farmaceutic elvetian Roche), considerat a fi cel mai eficient impotriva gripei aviare.

Dupa cum a relevat chiar postul de televiziune CNN, guvernul american a comandat deja doze in valoare de 58 milioane de dolari din acest medicament, pentru soldatii americani cantonati in strainatate, iar Congresul ia in considerare achizitionarea de câteva zeci de milioane de doze, pentru uzul civililor, desi nici o gaina de peste Atlantic n-a “stranutat” macar… Nu doar Rumsfeld, ci si alti politicieni americani sunt implicati in aceasta afacere, de pilda fostul secretar de Stat, George Shultz, membru in consiliul de administratie al Gilead, unde este coleg cu sotia fostului guvernator de California, Pete Wilson.

 

Pâna in prezent, alte 60 de tari au comandant deja cantitati mari de medicamente anti-virale, ca masura de prevedere. Tamiflu nu vindeca boala, in schimb luat imediat ce simptomele acesteia se fac simtite, ii poate reduce severitatea. Interesant e faptul ca, dupa cum releva publicatia pakistaneza “Daily Times”, compania Gilead a avut pierderi masive in anul 2003, pentru ca dupa doar un an, atunci când isteria gripei aviare a fost lansata in lume, profitul ei sa creasca la 44 milioane de dolari. Anul trecut, profitul a fost si mai mare, de 161 milioane!

Nici in Europa, lucrurile nu stau diferit, dar aici interesele care primeaza sunt, se pare, nu doar ale concernelor farmaceutice, ci si ale magnatilor din industria alimentara, decisi sa elimine total concurenta micilor producatori si a fermierilor. Nimeni nu contesta existenta virusului H5N1, dar tot mai numerosi sunt cercetatorii care apreciaza ca virulenta acestuia a fost mult exagerata. Faptul ca in anii trecuti, la o populatie de peste un miliard de locuitori, cât are China, au murit din cauza gripei aviare o suta de oameni, nu justifica deloc avertismentele pompieristice ale OMS – ca o comparatie, formele banale de gripa ucid anual zeci de mii de chinezi si nimeni nu se alarmeaza! Ca lucrurile au luat-o razna recunoaste si ministrul Agriculturii din Spania, Elena Espinosa Mangana, care declara unui post de radio ca “ideea unei pandemii printre oameni este ceva ce tine de science-fiction, momentan gripa aviara este exclusiv o problema veterinara.” Asta in vreme ce dr Anna Thorson, de la institutul suedez Karolinska, aprecia ca simptomele prin care virusul H5N1 se manifesta la oameni sunt mult mai blânde decât se estimase, deci aparitia unei pandemii, similare celei de gripa spaniola din 1918, este total exclusa.

Asadar, lasând la o parte exagerarile concernelor farmaceutice din marile state ale lumii, interesate, asa cum am vazut, in mentinerea acestui tam-tam mediatic, gripa aviara nu pare sa fie mai periculoasa, la oameni, decât un guturai, dar il costa bani buni pe contribuabilul din Statele Unite, Europa Occidentala si de aiurea. Si, revenind la… gainile noastre, am putea spune ca, obligati sa accepte strictetea normelor UE in privinta acestei “primejdii” bietii români, popriti in carantina, fara apa si provizii si cu gainile masacrate, se vor resemna sa renunte la puiul la ceaun preparat ca la mama acasa si sa se multumeasca doar cu faimoasele “pulpe americane”…”[4]

SURSE

  1. http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri-2/Medicale/gripa-aviar-o-quot-isterie-dictat-de-interese-economicequot–133829.html
  2. http://www.formula-as.ro/2006/720/spectator-38/mircea-ciuhrii-7041
  3. https://www.activenews.ro/prima-pagina/Va-mai-amintiti-de-BOALA-VACII-NEBUNE-SARS-GRIPA-AVIARA-si-GRIPA-PORCINA-Ce-s-a-ales-de-ele-si-cum-a-profitat-din-plin-industria-farmaceutica.-Se-repeta-scenariul-si-in-cazul-Ebola-73370
  4. http://www.revistamagazin.ro/content/view/215/20/
  5. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...