După Serbia, și Republica Srpska vrea să intenteze procese împotriva tuturor statelor NATO pentru bombardamentele din 1999

Distribuie!

„Republica Srpska (entitatea sârbă din Bosnia-Herțegovina – n.r.) se va alătura plângerii formulate împotriva statelor NATO care sunt acuzate de provocarea unei catastrofe umanitare și de mediu în timpul și după bombardarea acestei republici cu proiectile cu uraniu sărăcit. O plângere similară a fost pregătită, exact din aceleași motive, anul acesta, și de Serbia, scrie ediția de luni a publicației „Glas Srpske” din Banjaluka, citată de Rador.

Procesul se va baza pe șase hotărâri judecătorești definitive ale instanțelor din Italia, care au stabilit o legătură între îmbolnăvirile de cancer și șederea soldaților italieni în Bosnia-Herțegovina și Kosovo -Metohija, zone în care statele membre NATO au aruncat bombe cu uraniu sărăcit.
Sârbii acuză NATO  că  folosit bombe cu uraniu sărăcit în timpul campaniei de bombardare a fostei Iugoslavii, în 1999.
Belgradul a decis că o echipă internațională de experți în științe juridice îi va reprezenta pe sârbii care suferă de cancer ca urmare a utilizării uraniului sărăcit. Echipa este formată din 26 de experți internaționali din Germania, Franța, Italia, Rusia, China, Marea Britanie și Turcia.
În martie 1999, NATO a lansat bombardamente aeriene asupra infrastructurii militare sârbe. Rachetele de croazieră și cu rază lungă au fost folosite pentru a doborî obiective de înaltă apărare, cum ar fi instalații strategice din Belgrad și Priștina.  Intervenția militară a NATO în Kosovo a reprezentat o încălcare a dreptului internațional, deoarece nu a avut susținerea Consiliului de Securitate al ONU.”[1]

Video


SURSE

  1. https://www.activenews.ro/externe/Dupa-Serbia-si-Republica-Srpska-vrea-sa-intenteze-procese-impotriva-tuturor-statelor-NATO-pentru-bombardamentele-din-1999-148226
  2. Foto: Internet
  3. Video: YouTube

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...