Exerciţiu de cultivare a atenţiei

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Conştienţa, focalizarea detaşată asupra momentului prezent s-au dovedit benefice pentru sănătate şi fericire. Angrenarea într-o practică zilnică de meditaţie şi conştientizare poate fi de ajutor pentru a ne însuşi şi stabiliza această stare mentală şi în timpul vieţii de zi cu zi.

Următorul exerciţiu de conştientizare de 10-15 minute are drept scop antrenarea a două tipuri de atenţie: atenţia concentrată, printr-o îngustare a câmpului atenţiei şi monitorizarea deschisă, printr-o conştientizare cuprinzătoare a senzaţiilor şi a mediului înconjurător.


Iată cum se procedează:

– Ne aşezăm într-o postură stabilă şi relaxată, cu coloana vertebrală dreaptă, cu mâinile plasate pe coapse sau pe lângă trup.
– Închidem ochii.
– Ne focalizăm asupra fluxului respiraţiei, conştientizând pur şi simplu mişcarea sa prin trup.
– Observăm senzaţiile de la nivelul ombilicului în timpul inspirului şi al expirului, fiind atenţi doar la respiraţie.
– Alegem o zonă a trupului şi ne focalizăm atenţia asupra ei. Urmărim să ne controlăm atenţia şi să lăsăm procesul respirator să decurgă liber, fără să interferăm cu el.
– Când observăm că mintea deviază, reluăm cu mult calm priza de conştiinţă asupra respiraţiei.
– După 5-10 minute, trecem de la focalizare la monitorizare deschisă. Vizualizăm mintea ca pe un cer vast, iar gândurile, sentimentele şi senzaţiile ca pe nişte nori trecători.


– Simţim că întregul trup se mişcă împreună cu respiraţia. Suntem receptivi la senzaţiile noastre, observând ce apare în acele momente. Suntem, de asemenea, atenţi la transformarea calităţii experienţei – sunete, miresme, dezmierdarea brizei… gânduri.
– După încă aproximativ 5 minute, revenim uşor şi deschidem ochii.”[1]

SURSE

  1. http://yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=8419
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...