Experimentul închisorii Stanford şi experimentul Milgram sunt două cercetări care şi-au dorit să explice cum au fost posibile anumite fapte monstruoase din istoria umanităţii

Distribuie!

„Experimentele civile: Stanford şi Milgram

Experimentul închisorii Stanford şi experimentul Milgram sunt două cercetări care şi-au dorit să explice cum au fost posibile anumite fapte monstruoase din istoria umanităţii.


În primul experiment, în cadrul unei aripi în renovare a universităţii Stanford, a fost creată o „închisoare falsă”, după care un număr de studenţi care s-au oferit voluntari au fost împărţit în „deţinuţi” şi „gardieni”.

„Gardienii” au primit obiecte care să simbolizeze puterea, bastoane de poliţie, uniforme, ochelari de soare, iar „deţinuţii” au fost îmbrăcaţi într-o cămaşă de noapte şi au avut un lanţ la un picior care să simbolizeze lipsa de libertate.


Rezultatele au fost uluitoare: „gardienii” au început să se comporte precum nişte gardieni autentici şi chiar să comită abuzuri, iar „deţinuţii” au deveni frustraţi şi complexaţi şi se comportau ca atare. Situaţia s-a degradat atât de tare, încât experimentul a fost nevoie să fie oprit cu mult înainte de termenul prevăzut iniţial.

În experimentul Milgram, pe scurt, s-a sugerat că se urmăreşte motivarea învăţării prin inducerea durerii. Un actor care se plângea de dureri de inimă era conectat la nişte fire, iar subiecţii erau rugaţi de un „doctor” într-un halat alb să administreze şocuri electrice ce creşteau în intensitate când respectivul nu reţinea corect un şir de cuvinte.

Majoritatea subiecţilor au mers până în a administra şocuri electrice „mortale” şi unii au continuat să „prăjească” actorul chiar şi după ce acesta mimase „decesul”, totul la indicaţiile unui domn într-un halat alb.”[1]

SURSE

  1. http://yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=26260
  2. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...