Femeile dace – un simbol al frumuseții și al simplității

Distribuie!

Dacii erau inalti si robusti, purtau plete lungi si barbi, iar iarna isi acopereau trupul cu piei. Femelie dace erau frumoase, in simplitatea lor, cu chipuri expresive. Purtau aplice si bijuterii din aur si bronz. Astfel sunt descrisi infatisati stramosii daci in marturiile istorice si ilustratiile monumentale, pastrate pana in prezent. Potrivit istoricului Hadrian Daicoviciu, femeile dace aveau o frumusete expresiva.

„Columna Traiana le infatiseaza, poate idealizandu-le intrucatva, zvelte, inalte, aparent puternice, purtand parul pieptanat pe tample, cu carare la mijloc si strans la spate intr-un coc. Femeile purtau o camasa incretita, cu maneci scurte, si o fusta. Columna Traiana ni le infatiseaza purtand uneori si o manta lunga, bogat drapata. O basma, probabil colorata, le acoperea parul”, scria Hadrian Daicoviciu, potrivit adevarul.ro.


Academicianul Vasile Parvan era de parere ca infatisarea femeilor dace de pe columna era idealizata fata de cea de pe Monumentul de la Adamclissi. „Columna infrumuseteaza si idealizeaza, apropiind pe dace de tipul clasic sudic.

Monumentul dimpotriva e foarte realist si reda si pe femei in toata nemladierea, saracia si simplicitatea vietii lor taranesti: fata expresiva, dar unghiulara si masiva, parul pieptanat pe tample cu carare la mijloc si strans la spate, o camasa cu maneci scurte si o fusta peste ea, de la brau in jos.


Pe Columna dimpotriva vedem tipuri feminine foarte frumoase, purtand inca si o manta bogat drapata peste haina lunga, stilizata clasic ca un lung hiton, bogat, iar pe cap un fel de testemel, care acopere parul, innodat la spate sub conciu”, scrie istoricul Vasile Parvan, in „Getica – O protoistorie a Daciei”.

SURSE

  1. http://cultural.bzi.ro/femeile-dace-un-simbol-al-frumusetii-si-al-simplitatii-cum-aratau-acestea-27592

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...