• Fără categorie

Fereastra Overton – Manipularea Societății și Controlul Minții

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

„De fapt, mai corect e “Fereastra Overton – o tehnica de manipulare a oricarei idei si impunerea ei in societate”. Acesta teorie sociala, Fereastra Overton a fost inventata chiar de vicepresedintele celei mai mari organizatii de studii politice a statului american, Mackinac Center for Public Policy.

Pe scurt, Overton a observat ceva simplu:


Intr-un domeniu oarecare, la un anumit moment, in societate se poate discuta despre o idee destul de limitat (si este acceptatata la fel de ingradit). Adica o idee e acceptata de societate doar in interiorul unei ferestre de oportunitati (fereastra Overton). Doar in limitele ei se poate vorbi constructiv (adica e permisa discutia si nu exista pozitii radicale ale cetatenilor).

De exemplu, acum 50 de ani existenta extraterestrilor era de neconceput. Fereastra Overton pentru acceptarea lor era ingusta (in stadiul inacceptabil). De vreo 20-30 de ani sunt sute de filmulete si poze cu OZN-uri (stadiul de acceptabil). De cativa ani destul de multe filme prezinta ideea de extraterestru mult mai uman, mai dulce. Nu mai vor sa distruga Pamantul. In ultimii 2 ani pana si Papa a acceptat posibilitatea existentei lor (stadiul popular, rational). In 10 ani probabil o sa fim si mai deschisi.


Cam alambicat. Sa exemplific:

1. Acceptarea oficiala a homosexualitatii
– acum 50 de ani era complet in afara discutiei. Categoric.
– acum 30 de ani era aspru vazuta, dar, totusi, discutia nu era radical inchisa.
– acum 15 ani destul de multe personalitati dezvaluiau orientarea lor spre homosexualitate si erau priviti cu ingaduinta. Discutia deja era acceptata, nu mai era inchisa.
– astazi deja e legala in USA.

2. Dreptul de vot al femeii.

3. Diferentele dintre “negri” si “albi”.

4. Acceptarea ateismului ca optiune spirituala.

5. Acceptarea educatiei alternative (scoli alternative sau educarea copiilor exclusiv de parinti).

6. Acceptarea extraterestrilor.

Aceasta fereastra are cateva etape:

1.Inacceptabil – nu se poate deschide nici o discutie despre subiect. E complet impotriva oamenilor/organizarii societatii/vietii (cum o vedem in momentul acela)
2. Radical – se poate discuta despre idee, dar in continuare suntem ferm impotriva ei.
3. Acceptabil – se observa aparitia parerilor pro-idee tocmai la oameni importanti in societate (formatori de opinie, VIP-uri, exemple de oameni bine vazuti). Analistii sociali de la TV, radio, internet zgandaresc discutiile despre respectiva idee si ofera alternative pro-idee.
4. Rațional – se formeaza pareri pro si contra bazate pe argumente. Argumentele pro sunt bine construite si inoculate in mass-media (adica se creeaza un context pentru asta). Pentru exemplul “acceptarea educatiei alternative” se vorbeste mult despre situatia dezastruoasa a educatiei de stat, despre imposibilitatea continuarii in forma actuala, despre exemple reusite ale altora, etc.
5. Popular – mass-media abunda de discutii despre respectiva idee. Se emuleaza o emotie pro-idee. Multi suntem de acord cu ea pentru ca ne plac argumentele pro, iar oamenii de incredere care le furnizeaza au o imagine buna. Si mai ales, prezinta bine cazul. Ha-ha-ha. Dintr-o data accept ca si femeile sa voteze, dar nu prea stiu de ce. Asa mi-a zis Plesu si am incredere in sprancenele lui.
6. Politică – momentumul creat trebuie fructificat. Societatea e pregatita pentru ultimul pas: legiferarea. Se fac drafturi de legi, se pun in dezbatere publica, se voteaza. Final frumos.
Suna a manipulare, a conspiratie si alte rataciri. Vina probabil ca e a mea (prezentarea e destul de superficiala), dar nu aici am vrut sa ajung.

Am vrut sa ajung de unde am pornit:

Joseph P. Overton a spus doar ca, intr-o societate, nu e eficient (nici financiar, nici ideologic) sa propui discutii despre subiecte controversate fara a intelege exact in ce moment e societatea. Cum e pregatita sa recepteze ideea si mai ales cum poate fi zgandarita sa inceapa discutiile.

Nu cred ca e vorba doar de morala sau etica (cum gresit crede romanul sceptic care traduce pe altcineva). Nu e vorba de manipulare in forma asta simplista a mediocruluiadevarat. E exact invers.

Un politician/lobbist simte starea natiunii, stie ca nu poate forta oamenii sa creada o idee. Stie ca argumentele nu sunt suficiente si atunci accepta situatia asta. Incepe sa mute fereastra Overton spre ce doreste, dar, si asta e cel mai important lucru, ii lasa pe oameni sa decida singuri mersul lucrurilor. Incepe transformarea. Nu cu clisee obosite de NLP (vezi tehnica usii in nas), ci cu o strategie extrem de bine conturata.

Pe ce se bazeaza strategia?
Pe

1. logica & fapte
2. apeleaza la moralitate (ce e bine si ce e rau)
3. apeleaza la emotii
4. evenimente, greseli, dezinformari

Pana la urma noi credem ca e doar manipulare si asta e o greseala. Manipularea e doar a sasea componenta (= dezinformarea) din intregul proces. E mult mai complex si se bazeaza pe oameni si pe alegerile lor. Nu ii manipulam ca pe niste vite, ci ii convingem inteligent cu mult tact si multa rabdare sa urmeze calea pe care o pregatim in prealabil. La dracu’, cat de cinic suna. Urat, urat, urat.”[1]

SURSE

  1. http://dini.ro/2015/08/14/manipulare-societatii-teoria-ferestrei-overton/
  2. Foto: Internet

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...