Focul Viu din Buzau si Vrancea – o frumusete a Romaniei ce atrage turisti !

Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Focul Viu”, reprezinta un potential turistic urias, asta pentru ca nu in multe zone se poate regasi asa ceva. In Romania, “Focul Viu”, arde la suprafata in doua zone cunoscute: in subcarpatii Buzaului, in comuna Lopatari, satul Terca si in Vrancea, in comuna Andreiasu de Jos, din satul cu acelasi nume.

focul-viu2-ww focul-viu3-ww focul-viu-seara-ww Focul-viu-ww foc-viu-ww

“Focul Viu” din subcarpatii Buzaului – arde neincetat !


“Pe un drum pietruit, la circa 60 de km de Buzău, pe raza comunei Lopătari, satul Terca, se află “focul viu”, un fenomen natural de emanaţie a gazelor naturale, care o dată ce ies din pământ se autoaprind în contact cu atmosfera.

Cunoscut şi sub denumirea de “ Focul nestins” , pentru că arde fără întrerupere, acesta poate fi admirat la o altitudine de aproximativ 1000 de metri.

Zona a fost declarată rezervaţie geologică în anul 1995 şi este o locaţie foarte cunoscută datorită fenomenului destul de rar întâlnit în Europa şi chiar în întreaga lume, care se petrece aici. În acest spaţiu, prin fisurile şi crăpăturile create în scoarţa terestră ies la suprafaţă gaze naturale care se aprind.

Flăcările care izbucnesc din pământ se înalţă în bătaia vântului, atingând înălţimi variate, până la jumătate de metru, oferind un adevărat spectacol privitorilor.

Fenomenul este mult mai impresionant în timpul nopţii, când culorile capătă un aspect diferit şi mult mai intens. Atunci când plouă puternic se poate vedea cum bolboroseşte apa în locurile pe unde iese gazul.

Aceste locuri ascund multe bogăţii, iar localnicii cred că în dealurile înconjurătoare s-ar găsi rezerve importante de gaze naturale, petrol şi chiar uraniu.

Specialiştii susţin că structura geologica a solului este alcătuită din roci sedimentare precum gresii sau argile de vârstă miocenă, fiind deosebit de faliată şi favorizând ieşirea la suprafaţă a gazului metan, sau a altor tipuri de gaze. Hidrocarburile ajunse astfel la suprafaţă ard singure sau pot fi aprinse foarte uşor.

Pentru a vizita acest obiectiv turistic unic, trebuie să ajungeţi pe drumul european E85, care face legătura cu oraşul Focşani. Se urmează traseul acestui drum până în localitatea Mărăcineni, de unde continuă drumul spre localităţtile Sapoca – Beceni – Vintilă Vodă – Mânzăleşti – Lopătari – Terca.

Din satul Terca până la Focurile Vii, drumul se parcurge în aproximativ 30 de minute. Odată ajunşă la Focul Viu, veţi avea parte de un spectacol de lumină şi căldură din partea naturii.”[1]

“Focul Viu” din Vrancea, comuna Andreiasu de jos, satul Andreiasu de jos !

Focul Viu 1 Focul Viu 2 Focul Viu 3 Focul Viu 4 Focul Viu 5 Focul Viu 6 Focul Viu 7 Focul Viu 8

“Despre splendoarea acestui loc s-a vorbit puţin şi s-a scris la fel de puţin în România, neexistând un interes deosebit din partea factorilor de decizie locali pentru a-l face cunoscut în plan turistic. Focul Viu este situat la 37 de kilometri de Focşani, în inima satului Andreiaşu de Jos, pe versantul drept al văii Milcovului.

De altfel, este considerat a fi cel mai extins câmp de „focuri vii” din ţară, atât ca întindere, cât şi ca debit de metan, respectiv 50 de tone pe an. Numai prin 6 dintre orificiile analizate s-a stabilit că sunt emanate anual aproximativ 24 de tone de gaz metan. Pe lângă metan, din sol mai ies şi alte gaze precum dioxidul de carbon, azotul şi heliul. Nu se cunoaşte o dată de atestare a acestui fenomen.

Se spune doar că este foarte vechi încât ar fi rezultatul unei erupţii vulcanice. Mărturie stau descoperirile arheologice, cercetările făcute la suprafaţă care au dat la iveală unelte de muncă sau de luptă ce au ca materie primă rocile vulcanice. Din 1973, zona ce se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 400 de metri pătraţi în judeţul Vrancea a fost declarată rezervaţie geologică. Turiştii prin aceste locuri rămân plăcut impresionaţi de frumuseţea luminii degajate de flacăra dansând, la poalele brazilor. Noaptea, lumina ei se reflectă în pădurea de brad din vecinătate, creând o atmosferă feerică.

„Această emanare de gaze care are loc în permanenţă sau acest foc nestins din Andreiaşu este legat de zona de fracturi Caşin-Bisoca, care facilitează ieşirea la zi a gazelor legate de acumulările de hidrocarburi di subsol. Ciudatele pâlpâiri ale focurilor nestinse ce ţâşnesc din pământ sunt legate de numele unor comori de aur ascunse prin aceste locuri. Dar nu este vorba despre aurul galben al banilor, ci este aurul negru, ţiţeiul”, se arată într-o lucrare din 1971 despre rezervaţii naturale şi monumente ale naturii din judeţul Vrancea.

În perimetrul Focurilor Vii pot fi întâlnite uneori şi mici băltoace, care bolborosesc şi din care iese de asemenea gaz metan, dar care nu arde spontan. Locurile de ieşire a hidrocarburilor nu sunt fixe, ci se schimbă pe măsură ce se obturează unele orificii sau se deschid altele. Dacă se încearcă stingerea flăcărilor, ele se reaprind în acelaşi loc sau alături. Flacăra are până la 45-50 cm înălţime, este slab colorată ziua, mai evidentă în amurg, accentuându-i-se intensitatea la coborârea nopţii.

De altfel, de la locuitorii din zonă, cunoscuţi pentru ospitalitatea de care dau dovadă, pot fi aflate diverse legende, poveşti sau tradiţii legate de Focul Viu. De pildă, locul are o puternică simbolistică religioasă, fiind considerat a fi un protector al animalelor, însă are şi semnificaţie negativă. Mai exact, este vorba despre flăcările care, atunci când depăşesc înălţimea de doi metri, prevestesc un cutremur. Calea de acces de la şoseaua principală din Andreiaşu până la Focul Viu a fost amenajată acum peste patru decenii.

Atunci s-a consolidat podul peste Milcov, drumul către Andreiaşu de Sus, iar către Focul Viu, pentru o escaladare uşoară, s-au amenajat trepte din beton. În zonă a fost amenajată şi o scenă, unde până în urmă cu câţiva ani se reuneau formaţii folclorice din comunele şi judeţele vecine şi invitaţi de prestigiu cu prilejul Festivalului „Focul viu”. Din păcate, de câţiva ani acest festival nu mai ţine, din cauza crizei financiare.

Cei care ajung la Focul Viu de la Andreiaşu trebuie să ştie că pe teritoriul acestei localităţi se află şi alte monumente ale naturii, la fel de importante la rândul lor. Se găseşte aici Pădurea Cenaru, declarată rezervaţie naturală, ce adăposteşte peste 370 de specii de plante şi în jur de 980 de exemplare de tisă. Alte rezervaţii naturale de pe raza comunei Andreiaşu sunt Rezervaţia Reghiu – Scruntarul, în care pot fi văzute fosile de rinoceri sau de balene sau Rezervaţia Poiana Muntiorul.

Ofertele de cazare sunt pentru toate buzunarele: fie în cort pe malul Milcovului sau în gazdă la vreun localnic, fie la una din pensiunile situate în apropierea satului, în Mera sau Odobeşti. De asemenea, pe lângă drumeţiile în rezervaţia geologică sau pe valea Milcovului, turiştii pot organiza competiţii de off – road, de vânătoare, vizitele la crame, cu cele mai bune soiuri de vinuri, însoţite de bucate ales fiind o altă modalitate plăcută de relaxare. Prin farmecul său, Focul Viu constituie un important obiectiv de atracţie, care ar justifica începuturile dezvoltării turismului rural zonal.”[2]

Video: Focul Viu de la Terca !


Video: Focul Viu de la Andreiasu de Jos !

SURSE

1. http://www.financiarul.ro/2013/08/23/misterul-focului-viu-din-subcarpatii-buzaului-flacarile-care-ard-neincetat/

2. http://adevarul.ro/locale/focsani/vacanta-focul-viu-andreiasu-cutremure-1_52139721c7b855ff56f76200/index.html

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.

You may also like...

Citește mai multe:
Afacerea Microsoft, România jefuită cu participarea tandemului Băsescu-Boc și a ambasadelor SUA, Germaniei și Austriei

Comisia Trilaterală

Gândurile sunt vii

Dr. Marvin Herndon, chimist nuclear, geochimist și cosmochimist: “Otrăvirea cu aluminiu prin intermediul chemtrails este reală”

“Cel care luptă, chiar singur, pentru Dumnezeu și neamul sau, nu va fi niciodată învins”

Închide