Franța a testat efectele armelor nucleare pe proprii săi militari, în anii ’60, în Algeria

Distribuie!by “Franta a testat efectele armelor nucleare pe proprii sai militari, in anii ’60, in Algeria, potrivit unui raport secret al armatei, publicat de cotidianul francez Le Parisien, in editia de marti. Soldatii au fost expusi astfel, in mod deliberat, testelor nucleare efectuate de armata franceza in Algeria, in anii […]
Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Franta a testat efectele armelor nucleare pe proprii sai militari, in anii ’60, in Algeria, potrivit unui raport secret al armatei, publicat de cotidianul francez Le Parisien, in editia de marti.

Soldatii au fost expusi astfel, in mod deliberat, testelor nucleare efectuate de armata franceza in Algeria, in anii ’60, cu scopul de studia “efectele psihice si fizice ale armamentului atomic asupra oamenilor”, se arata in raportul citat de publicatia franceza, arata France24.


Raportul secret, intitulat “Inceputurile experimentelor din Sahara”, a fost realizat de “unul sau mai multi militari” si “datat 1998”, dupa incetarea testelor, scrie Le Parisien.

Informatiile publicate de cotidianul francez fac referire la testele cu numele de cod “Gerboise verte” (Gerbilul verde), din data de 25 aprilie 1961, experiment “ce ar trebui sa permita studierea efectelor psihice si fizice ale armamentului atomic asupra oamenilor, cu scopul de a obtine elementele necesare pentru pregatirea fizica si morala pentru razboiul modern”.


Ministrul francez al Apararii, Herve Morin, sustine ca nu stie nimic despre acest raport, precizand ca a auzit de acest subiect doar dupa ce familiile mai multor soldati implicati in teste au cerut despagubiri.

Morin a mai declarat ca militarii care au participat la testele nucleare au fost expusi unor doze minime de radiatii. Cu toate acestea, armata le-a platit acestora indemnizatii in valoare de 10 milioane de euro, iar acesta cifra ar putea sa creasca, daca este necesar.

Franta a efectuat un total de 210 teste nucleare, incepand cu cel din Sahara, din anii ’60, si incheiand cu cel din 1996, din Polinezia Franceza. Cateva mii de soldati care au participat la aceste teste sustin ca s-au imbolnavit din cauza radiatiilor si au dat in judecata armata, cerand despagubiri.”[1]

SURSE

  1. https://ziare.com/international/stiri-externe/le-parisien-armata-franceza-a-testat-arme-nucleare-pe-proprii-soldati-995667
  2. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR): Conspirații, Mistere, Paranormal, Extratereștri, Istoria Omenirii, Energie Liberă, Spiritualitate și Știință. Contact: office@dir.org.ro