Funky Citizens. Cine sunt cei care spun că se luptă cu corupția. Scurta biografie neromanțată a Elenei Calistru

by “FUNKY CITIZENS. Cine sunt cei care spun că se luptă cu corupția. Scurta biografie neromanțată a Elenei Calistru „Funky citizens” înseamnă, într-o traducere aproximativă, „cetățeni trăsniți”. Trăsniți în sensul cel bun, adică nu „tunați și adunați”, ci „extravaganți, fanteziști, năstrușnici, neobișnuiți, originali.” Și ce poate fi mai funky decât […]
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“FUNKY CITIZENS. Cine sunt cei care spun că se luptă cu corupția. Scurta biografie neromanțată a Elenei Calistru

„Funky citizens” înseamnă, într-o traducere aproximativă, „cetățeni trăsniți”. Trăsniți în sensul cel bun, adică nu „tunați și adunați”, ci „extravaganți, fanteziști, năstrușnici, neobișnuiți, originali.”
Și ce poate fi mai funky decât să parodiezi un hobby al copiilor care colecționează, în clasoare speciale, poze cu fotbaliști celebri? Cei de la FUNKY CITIZENS au făcut din asta un fel de business și vând pachete de stickere online sau pe stradă. „10 stickere + un board” costă 25 de lei. Obiectul tranzacției e imaginea unor politicieni, condamnați pentru fapte de corupție.  Dar, printre cartonașe, conform unui documentar realizat de televiziunea ARTE, se află și portretele unor foști politicieni aflați încă în plin proces (de ex., Sorin Oprescu).
Ar fi funky să credem că cei de la FUNKY CITIZENS nu cunosc Constituția care, la art. 23 („libertatea individuală”), prevede că „până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de condamnare”, orice persoană „este considerată nevinovată”.
Dar „funky citizens”, în lupta lor neînfricată împotriva corupției, nu se împiedică de-un amărât de articol din Constituție. Ei sunt curajoși și integri. Sunt onești și virtuoși, până în măduva oaselor. Chiar sunt?
Primul loc de muncă – la un ONG
FUNKY CITIZENS e o asociație înființată în 2012 de Jelea Livia și surorile Calistru, Elena Alexandra și Alina Mihaela, având ca scop declarat „promovarea drepturilor omului, dezvoltarea sustenabilă, responsabilitatea socială și individuală prin cetățenie activă, educație civilă și culturală, atât prin activități proprii, cât și prin sprijinirea inițiativelor care își propun obiective similare”.
Ȋncă de la înființarea asociației, Elena Calistru a fost președinte. Născută la 10 Februarie 1986, ea a absolvit Colegiul Național Unirea din Focșani, iar apoi a urmat cursurile Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București. S-a spus despre ea că „a studiat și în străinatate, în Italia, însă a ales să se întoarcă, pentru că și-a dat seama că e mult de lucru în țară.” (Sursa: PRO TV). De fapt, studiul în străinatate a fost o bursă și a durat un an.
Calistru a absolvit facultatea în 2007, iar un an mai târziu s-a angajat la Transparency International România, un ONG finanțat și de CEE Trust (George Soros).
A rămas aici până în 2011, apoi „și-a luat câteva luni sabatice, în care s-a uitat la filme, a citit și a dormit. Se gândea că se va angaja în mediul privat” (Sursa: http://www.decatorevista.ro/fitness-cetatenesc/). Dar, ghinion, imediat a ajuns tot într-un ONG, la Asociația EPAS, înființată de Codru Vrabie în 2008. La EPAS, Elena Calistru a venit împreună cu sora ei, Alina Calistru.
Ce le-a determinat pe cele două surori din Focșani să se înroleze în lupta împotriva sistemului corupt? Erau oare motivate ele de lucrurile văzute și trăite acasă, în Vrancea, un județ condus cu mână de fier de baronul Marian Oprișan?
Tatăl, membru PSD, director DSVSA Vrancea
Doru Calistru, tatăl celor două activiste, a fost director la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea. Și membru PSD. Ȋn 2005, când conducerea DSVSA (Ionel Duță și Doru Calistru) era schimbată de noul prefect, cei doi „sunt acuzați de anularea amenzilor, de reducerea unor contravenții și de distribuirea unor certificate necuvenite clientelei «pesediste»”, scrie Antoine Roger, profesor de științe politice la Institutul de Studii Politice din Bordeaux, în lucrarea sa, „Subversions locales et usages partisans des politiques européennes”.
Ȋn 2005, Ziarul de Iași scria că patronul unui abator s-a auto-denunțat, în plin control al DSVSA, susținând că în mai 2004 Doru Calistru i-ar fi cerut șpagă o tonă de carne. „N-am putut să-i dau o tonă de carne, i-am dat numai 600 de kile. I le-am dat cadou, că a spus că, dacă nu-i dau, mă închide, mă face, că el va fi director! (…) Nu mai zic că m-a sunat să-i dau 20 de milioane, bani cash, și nu i-am dat, i-am închis telefonul”, a declarat patronul Constantin Pavel. Contactat de jurnaliști, Doru Calistru a spus că va face „plângere pentru denunț calomnios”.
Doru Calistru este și azi director executiv adjunct la DSVSA Vrancea. Conform ultimei declaratii de avere, are o casă în Focșani, două mașini, nicio datorie, niciun cont și un salariu net de 7.158 de lei pe lună. Ȋn toamna anului trecut, în timp ce fiicele sale vânau corupți prin Capitală, dr. Calistru participa la o partidă de vânătoare pe domeniul administrat de fostul consilier local PSD Cătălin Vrabie, alături de personaje importante din politică, administrație și oameni de afaceri.
Mama, cercetată în dosarul „Șpaga la Bac 2008”
Gina Calistru, mama surorilor Calistru, este medic în Focșani. Ȋn 2008, ea a fost implicată într-un mare scandal de corupție. Dosarul penal, instrumentat de procurorii DNA Galați, s-a numit „Șpagă la Bac”. Ȋn vara acelui an, mai mulți profesori au fost acuzați că au făcut trafic de influență și au luat mită, pentru a mări unele note la examenul de Bacalaureat. Cu mediile de absolvire „umflate”, absolvenții de liceu aveau șanse mai mari să intre la facultate pe locurile fără taxă.
Printre cei cercetați în acest dosar s-a aflat și dr. Gina Calistru, ca fiind unul dintre cei care au intermediat mita. Procurorii DNA au descoperit că mama unui elev, care făcuse un semn distinctiv pe lucrarea de la matematică, sub forma unui pătrat în josul primei pagini, i-a dat 100 de euro Ginei Calistru, bani care ar fi ajuns apoi, de la ea, la comisia de corectare. Ancheta DNA s-a finalizat abia în 2011. Gina Calistru a fost scoasă de sub urmărirea penală, din lipsă de probe.
Conform presei locale, la unul din termenele procesului, elevul cu pricina și mama acestuia au declarat, fiind audiați, că, deși adolescentul a făcut acel semn distinctiv pe lucrare, ei nu au intervenit pe lângă nici un profesor pentru o notă mai mare, ci doar au „dăruit” o bancnotă de 100 de euro medicului Gina Calistru, ca mulțumire pentru „serviciile medicale”.
Membru în Consiliul Național de Integritate
Ȋn anul în care în Vrancea era în floare scandalul cu „Șpaga de la Bac”, Elena Calistru s-a angajat la Transparency International România, ca să lupte împotriva corupției. Apoi, a continuat lupta la EPAS, alături de Codru Vrabie. Iar în 2012 s-a decis să-și facă propriul ONG și-a înființat FUNKY CITIZENS.
Doi ani mai târziu, prin hotărârea Senatului nr. 59/08.12.2014, Elena Calistru a devenit membru supleant în Consiliul Național de Integritate, organism aflat sub control parlamentar exercitat de Senatul României. Ȋn ianuarie 2015 ea a depus singura declarație de avere pe care a completat-o vreodată, de atunci încoace.
Are o garsonieră în București, achiziționată printr-un credit ipotecar în 2005, adică pe vremea când era în anul I de facultate. Și un venit net lunar declarat (în 2014) de 1.171 RON. Mult prea puțin, pentru președintele unei asociații care, conform datelor de la Ministerul Finanțelor, înregistra în acel an 33.315 lei – venituri din activitățile economice și 133.309 de lei – venituri totale, având un personal fornat din 4 oameni.
Mandatul de membru al Elenei Calistru în Consiliul Național de Integrate expiră în 2018.
VA URMA: Scurta biografie neromanțată a lui Codru Vrabie”[1]

SURSE


  1. https://www.activenews.ro/stiri-social/FUNKY-CITIZENS.-Cine-sunt-cei-care-spun-ca-se-lupta-cu-coruptia.-Scurta-biografie-neromantata-a-Elenei-Calistru-147269#.WgDXoYw-VGA.facebook
  2. Foto: activenews.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Citiți și...

Americanii fac reclamă la rachete ”Patriot” în presa #REZIST – pe banii României
ONG-iștii lui George Soros ies în stradă să protesteze împotriva legii răspunderii magistraților! ONG-iștii lui George Soros nu vor ca magistrații să răspundă pentru abuzuri si erori judiciare! Lipsa răspunderii magistraților îi transformă pe unii dintre aceștia în interlopi! Lipsa răspunderii magistraților crează un sentiment de nesiguranță în rândul oamenilor, deoarece orice om poate fi victima unui abuz!
Sorosiștii #Rezist au ieșit în stradă să protesteze împotriva legii răspunderii magistraților (26 noiembrie 2017)! ONG-iștii lui George Soros nu vor ca magistrații să răspundă pentru abuzuri si erori judiciare! Lipsa răspunderii magistraților îi transformă pe unii dintre aceștia în interlopi! Lipsa răspunderii magistraților crează un sentiment de nesiguranță în rândul oamenilor, deoarece orice om poate fi victima unui abuz!
Oamenii lui Soros din Parlamentul European au organizat Conferința lui Kovesi de la Bruxelles
Un protocol din 1998 semnat de șase instituţii, printre care SRI şi SIE, prevede crearea unui Grup Operativ Central. Printre atribuţii se număra şi efectuarea de acte de urmărire penală
Poliţişti de frontieră arădeni acuzaţi de trafic cu migranţi. Câţi bani le cereau pentru a-i trece graniţa
Interceptările DNA, luxul pe care românii îl suportă obligați. Trei milioane de euro, un singur suspect
Ambasada SUA a felicitat Ucraina pentru adoptarea legii educației, care anulează dreptul de predare în limba română
DNA, acuzat că a folosit probe falsificate în procesul contra dr. Vasile Astărăstoae, unul dintre cei mai mari medici români
Un partid românesc îi cere primarului general al Bucureștilor să-i retragă titlul de cetățean de onoare filozofului Mihai Șora
Televiziunile din România fac publicitate proiectului neomarxist "Sunt un străin până mă cunoști", cu scopul de a convinge românii să accepte imigranți! Țările din Europa, care au primit imigranți, se confruntă cu nenumărate infracțiuni comise de aceștia!
Agenția de presă a Germaniei despre Centenar: România sărbătorește 100 de ani de la momentul în care a anexat o parte din Ungaria
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR): Conspirații, Mistere, Paranormal, Extratereștri, Istoria Omenirii, Energie Liberă, Spiritualitate și Știință. Contact: office@dir.org.ro