Gorgona Medusa – o piesă arheologică unicat, descoperită la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Ce rol avea străvechiul obiect?

Distribuie!

„Cu prilejul unor săpături arheologice efectuate cu aproape 44 de ani în urmă la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, a fost scos la iveală un artefact unic, cum puține au mai fost descoperite în vreun teritoriu ocupat vremelnic de către Imperiul Roman!

Inestimabilul obiect la care facem referire este confecționat din bronz aurit și se află la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, constituind o aplică ce o reprezintă pe gorgona Medusa. Prin definiție, o aplică este un ornament în relief care se fixează pe suprafața unui obiect, în scop de înfrumusețare. Aplicele care o reprezentau pe gorgona Medusa se fixau atât pe platoșe sau scuturi, cât și pe alte obiecte, cum ar fi piesele de mobilier.


Reprezentările Medusei erau abundente în Antichitate, după cum numeroase sunt și reprezentările sale care s-au păstrat și au ajuns până la noi. Între toate aceste reprezentări, aplica de bronz aurit ce o înfățișează pe gorgona Medusa descoperită la Ulpia Traiana Sarmizegetusa se distinge prin chipul cu trăsături mai degrabă blânde, plăcute, al personajului. În majoritatea reprezentărilor descoperite în diferitele părți ale lumii, Medusa are trăsături faciale aspre, înfricoșătoare. Astfel de aplice erau, adesea, fixate de piesele de armură (pieptarele) folosite de către împărații Romei.”[1]

Mai multe pe larg aici -> http://www.cunoastelumea.ro/gorgona-medusa-o-piesa-arheologica-unicat-descoperita-la-ulpia-traiana-sarmizegetusa-ce-rol-avea-stravechiul-obiect/


SURSE

  1. http://www.cunoastelumea.ro/gorgona-medusa-o-piesa-arheologica-unicat-descoperita-la-ulpia-traiana-sarmizegetusa-ce-rol-avea-stravechiul-obiect/
  2. Foto: cunoastelumea.ro

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...