Gugulanii, urmașii pe linie directă ai dacilor

Distribuie!

„SPECIAL! Gugulanii, urmasii pe linie directa ai dacilor

In spatele unui cuvant care nu suna atat de frumos, se ascunde o istorie superba. Gugulanii sunt urmasii pe linie directa ai dacilor. Traiesc si in zilele noastre si pastreaza obiceiuri vechi de peste 2.000 de ani”[1]


„Gugulani

Gugulanii sunt considerați „de cea mai curată origine dacică”. Țara Gugulanilor se întinde de la Bucova, pe Valea Bistrei până la Caransebeș și de aici pe Valea Timișului, spre Teregova și Domașnea. Cea de-a treia latură începe la Teregova, pe cursul râului Hideg, în amonte, urmând linia de hotar de pe munții Godeanu și  Țarcu, până la Porțile de Fier.


Se spune că Țara Gugulanilor s-a format  pe Vârful Gugu, locul sacru al lui Zamolxe, zeul dacilor și că numele de gugulan vine de la toponimul gugu, vârf de munte în formă de con. Așa-numita Țară a Gugulanilor are o suprafață de circa 2000 km2 și o populație de 62.000 locuitori, care trăiesc în 48 de localități, dintre care un municipiu, Caransebeș, un oraș, Oțelul Roșu și 13 comune cu 33 de sate, din care cele mai mari sunt: Armeniș, Băuțar, Bolvașnița, Buchin, Bucoșnița, Glimboca, Marga, Obreja, Rusca Montană, Slatina Timiș, Teregova, Turnu Ruieni și Zăvoi.

Timișul adună toate apele care străbat aceste ținuturi , îndreptându-se apoi spre Caransebeș, dar și Belareca, ce curge spre Băile Herculane, unde se varsă în Cerna. În Timiș se varsă Hidegalul sau Râul Rece, care vine dinspre Munții Țarcului, și pe care, lângă Rusca Teregova, s-a construit un baraj cu un lac de acumulare, cel mai mare din Banat, apoi Feneșul, aproape de Armeniș, Sebeșul și Bistra, Nemeșul, Rusca, cu afluentul Lozna, Bistra Mărului și pârâul Șucu, cu apele sale din Poiana Mărului.

Denumirea provine de la vârful Gugu (2.291 m), cel mai înalt vârf din Munții Godeanu, în jurul căruia sunt așezați.”[2]

Va recomandam sa cititi:

https://www.dzr.org.ro/arhiva-omenirii-ascunsa-in-muntele-godeanu/

Video

SURSE

  1. http://observator.tv/social/gugulanii-urmasii-pe-linie-directa-ai-dacilor-109945.html
  2. https://ro.wikipedia.org/wiki/Gugulani
  3. Foto: voci.ro
  4. Video: YouTube

Donații pentru Departamentul de Informații România (DIR)

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...