Guvernul polonez a decis inlocuirea centrului NATO de contraspionaj aflat la Varsovia si a trimis politia militara pentru a ocupa clarirea

Distribuie!by Guvernul polonez a decis înlocuirea centrului NATO de contraspionaj aflat la Varșovia și a trimis poliția militară pentru a ocupa clărirea, informează AFP, citată de cotidianul turc Hurriyet. Colonelul Krystof Dusza, cel care a fost înlocuit de la Conducerea Centrului de Excelență în Constraspionaj de la Varșovia, a declarat […]
Distribuie!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Guvernul polonez a decis înlocuirea centrului NATO de contraspionaj aflat la Varșovia și a trimis poliția militară pentru a ocupa clărirea, informează AFP, citată de cotidianul turc Hurriyet.

Colonelul Krystof Dusza, cel care a fost înlocuit de la Conducerea Centrului de Excelență în Constraspionaj de la Varșovia, a declarat că raidul poliției militare s-a petrecut în ziua de 18 decembrie, dimineața.


Anti-NATO protest rally in Poland

Anti-NATO protest rally in Poland

“Le-am spus că prezența lor este ilegală. Când au plecat, am rugat poliția să pună sigiliu pe ușă”, a declarat Dusza.

La rândul său, ministerul apărării a declarat că a fost vorba de înlocuirea directorului, Krystof Dusza, cu colonelul Robert Bala.


Centrul de Excelență în Contraspionaj de la Varșovia a fost creat în parteneriat de către Polonia și Slovacia și a primit “binecuvântarea” NATO din Octombrie. Partea slovacă a reacționat imediat la auzul veștilor.

“Așteptăm o clarificare temeinică a situației din partea colegilor polonezi”, a spus Ministrul Apărării Slovac.

De cealaltă parte, Ministrul Adjunct al Apărării Poloniei, Bartosz Kownacki, a precizat că șefii respectivului centru fuseseră demiși de acum o săptămână, dar “au continuat să rămână pe poziții, refuzând să respecte ordinele primite”.

Tomasz Siemoniak, fost ministru al apărării în executivul anterior, a calificat gestul drept “absolut scandalos” și “fără precedent într-o țară membră NATO”. Mai mult, acesta a cerut scuze Slovaciei din partea Poloniei.

Contactată de AFP, NATO s-a dezis de centrul de la Varșovia, afirmând prin gura unui purtător de cuvânt că deși este o instituție care lucrează în parteneriat cu Alianța Nord-Atlantică, aceasta nu a fost “încă” acreditată de organizație.

“În termeni generali, Centrele de Excelență sunt centre internaționale de cercetare, care pot fi naționale sau multi-naționale, atât din punct de vedere al finanțării cât și al staff-ului și lucrează alături de Alianță, dar nu sunt încă parte a NATO”, a spus oficialul.

La putere din noiembrie, Partidul Independență și Justiție, de orientare conservatoare, a luat câteva măsuri pe care le consideră necesare pentru restabilirea suveranității statului, măsuri pe care opoziția liberală le contestă.

SURSE

  1. http://www.activenews.ro/externe/Cum-isi-iau-polonezii-tara-inapoi-Noul-guvern-conservator-polonez-a-trimis-POLITIA-militara-sa-ocupe-un-centru-de-contraspionaj-afiliat-la-NATO.-Fost-ministru-al-apararii-E-un-gest-fara-precedent-128090

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Despre Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație privată de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013. Departamentul de Informații România (DIR) deține o arhivă uriașă.