Hărțile secrete ale Sarmizegetusei

Distribuie!

„In 1993, Romania demara o ampla campanie de punere în valoare a cetatilor dacice de la Gradistea si verificarea unor informatii ale itoricilor antici, care spuneau ca pe acesti munti ar fi existat un oras al dacilor.

Un studiu multidisciplinar efectuat la fata locului a pus în evidenta faptul ca sub ceea ce este acum decopertat exista într-adevar un oras întins pe o suprafata de peste 200 de kilometri patrati.


Cercetarile au fost demarate de Ministerul Lucrarilor Publice, Ministerul Culturii si Ministerul Cercetarii. Ele aveau drept scop delimitarea fizica a complexului de fortificatii prin alte metode decat sapaturile arheologice.

Abia în urma acestui studiu, care sa detalieze ce si unde trebuie sapat, urma sa aiba loc decopertarea, restaurarea, conservarea siturilor si transformarea zonei într-o rezervatie arheologica nationala, punct turistic de importanta deosebita, cu protectie armata din partea jandarmeriei, care urma sa opreasca ofensiva jefuitorilor de comori.


Rezultatele, care nu au fost date oficial publicitatii, sunt uluitoare. Fortificatiile nu reprezinta doar cetati disparate asezate pe culmile muntilor, ci un ansamblu compact, o asezare militaro-civila montana, cu mai multe nuclee, întinsa pe o suprafata de 200 de kilometri patrati. Majoritatea vestigiilor sunt înca acoperite de pamant.

Din comisia formata au facut parte specialisti pentru detectarea straturilor de profunzime prin magnetometrie, specialisti în probleme hidrotehnice, arheologi, ingineri constructori, arhitecti si specialisti în geodezie.

Ceea ce spuneau anticii s-a confirmat. Fortificatiile sunt deosebit de complexe si sunt suprapuse, în multe locuri, pe asezari mai vechi. Pentru a avea o imagine a modului în care s-a lucrat, dam exemplul grupului format dintr-un geodez si un specialist în magnetometrie. Geodezul, regretatul general de divizie Vasile Dragomir, cauta zonele de relief care pareau transformate pentru utilitati militare. Al doilea instala magnetometrele si trasa profilul subsolului în zona indicata.

Magnetometrul este un aparat care poate radiografia si pune în evidenta elementele din subsol, la adancimea dorita de operator. In acest caz sondajul a mers pana la o adancime de opt metri. Asa au fost descoperite constructiile scufundate în pamant, dar si incintele subterane care i-au uluit pe cercetatori.

Conform datelor din studiu, mega-asezarea regilor daci, un complex militaro-civil, este situata pe masivul Sureanu, munte care coboara catre est, nord si vest în Podisul Transilvaniei, între raurile Sebes si Strei.

Fiecare înaltime a acestui munte a fost terasata de jos în sus. Fiecare terasa, care era locuita, era aparata de ziduri proprii. Pe culmi au fost construite una sau mai multe cetati fortificate. S-a mers pana acolo încat fiecare cvartal al unei aglomeratii urbane mai mari era la randul lui aparat de un zid propriu.

In studiu, fiecare aglomerare urbana este numita «modul», fiecare era aparat de mai multe ziduri dispuse concentric. Distantele de la o aglomerare urbana la alta erau mici, în general de cateva zeci de metri. Distantele cele mai mari de la un nucleu fortificat la altul nu depasesc patru kilometri. Fiecare aglomerare are locuintele si sanctuarele sale, asa cum apar si la Sarmisegetuza Regia, cea cunoscuta pana acum.

Intre aceste nuclee exista însa numeroase terase cu urme de locuire stravechi, mai vechi decat perioada dacica clasica. De asemenea, asezari civile se gasesc peste tot pe vaile apelor dintre munti. Totul pe o suprafata de aproximativ 200 de kilometri patrati.

Cea mai importanta descoperire din Muntii Orastiei o reprezinta incintele subterane. In zona numita Vartoape, pe o suprafata de aproximativ patru kilometri patrati exista 75 de gropi conice, de diferite dimensiuni, unele cu diametre de pana la 70 de metri. Aparatele au detectat foarte multe incinte paralelipipedice care comunica între ele precum camerele unei locuinte. Este vorba de incinte naturale modificate de mana omului. Multe dintre ele comunica cu platoul de deasupra prin drumuri antice. De la aceste incinte pleaca mai multe tuneluri catre muntii din apropiere, unele partial prabusite.

Unul merge chiar catre sanctuarele din Sarmisegetuza Regia, unde, de asemenea, au fost detectate cateva incinte subterane. In urma masuratorilor a rezultat ca în zona Vartoape si in imediata apropiere se afla vestigiile cele mai impresionante ale complexului, inclusiv sanctuare, constructi cu o vechime mult mai mare decat cele de la Sarmisegetuza.

Conform studiului întocmit, acest oras subteran, împreuna cu toate constructiile de la suprafata, mult mai numeroase decat cele de la Sarmisegetuza Regia, au constituit centrul fortificatiilor, cu alte cuvinte centrul acestui mega – oras stravechi.

Dosarul cu planurile siturilor antice gasite de echipa speciala de cercetatori a fost multiplicat în patru exemplare, care au fost trimise la Ministerul Lucrarilorm Publice, Institutul Pro Domus, Ministerul Culturii si UNESCO. Alexandru Mironov a inclus cetatile pe listele UNESCO. Urma sa se initieze o ampla campanie de sapaturi arheologice si sa se realizeze un centru turistic exceptional.

”Programul a fost, din pacate, stopat, iar copii ale dosarului cu hartile siturilor au ajuns, se pare, la hotii de comori. Astfel reusesc acesti hoti sa mearga la punct ochit – punct lovit, pe un teritoriu atat de mare. Singurul impediment în calea acestora este acum UNESCO, care e cu ochii pe siturile de la Gradistea”, ne-a spus Vasile Rudan, unul din membrii echipei de cercetatori.

Din analiza ulterioara a datelor a rezultat ca cea ma mare parte a acestei asezari, uriasa pentru antichitate, a fost construita înainte de perioada dacica. Mai mult, comorile cautate acum de hoti au fost îngropate înainte de perioada clasica a civilizatiei dacice. Lucru deductibil prin logica comuna: daca romanii cuceritori au strans tot aurul gasit la fata locului, cum se mai gasesc comori de ordinul zecilor de kilograme în aceasta zona?

In anul 2007 a izbucnit un scandal politic în jurul a 15 bratari dacice din aur sustrase din situl arheologic Sarmisegetuza. Dupa cum au spus anchetatorii, bratarile au fost gasite în siturile de la Gradistea de catre hotii de comori si scoase apoi clandestin din Romania.

hartile_secrete_ale_sarmisegetuzei_2

Au ajuns în Statele Unite, unde un colectionar american de buna credinta a anuntat oficialitatile ca aceste artefacte se comercializeaza pe piata neagra. Ulterior, statul roman a recuperat o parte din ele si a demarat o ancheta.

In mod uluitor, numele unor politicieni de calibru, precum Adrian Nastase si Dan Iosif, dar si a altor zeci de parlamentari, au fost asociate cu disparitia bratarilor. Politicienii au fost anchetati de procuratura sub banuiala ca ar fi intermediat traficarea în tara a doua tezaure sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, respectiv 15 bratari dacice de aur.”[1]

SURSE

  1. http://cultural.bzi.ro/stiai-de-hartile-secrete-ale-sarmisegetuzei-37005
  2. Foto: cultural.bzi.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook DIR – Departamentul de Informații România!

Departamentul de Informații România (DIR) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Dragoș Anunnaki – apăsați butonul „join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul de Informații România (DIR)!

Departamentul de Informații România (DIR)

Departamentul de Informații România (DIR) este o organizație neguvernamentală de informații și investigații, fără personalitate juridică. Departamentul de Informații România (DIR) a fost creat la data de 15 august 2013.

You may also like...